Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta9324.08.20236

10404-2021 (02 05 01, 00 01 01)

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan nuorisojärjestöjen avustusohjeen päivitys

Tiivistelmä:

Lautakuntatasoisessa avustusohjeessa määritellään nuorisojärjestöavustusten jakoperiaatteet ja myöntämis- ja maksamisperusteet. Avustettavan toiminnan tulee olla lautakunnan painopisteiden mukaista ja avustusten myöntämisessä otetaan huomioon toiminnan tarkoitus, laajuus ja laatu sekä muut rahoitusmahdollisuudet. Avustusohjetta päivitetään poistamalla avustusohjeesta maininta pisteytysjärjestelmästä avustusten tarpeellisuuden ja määrän arvioinnin pohjana.

Kulnuolk § 93

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja nuorisopalvelupäällikkö Oskari Orvasto 17.8.2023:

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan 25.8.2022 § 93 päivitetty avustusohje nuorisotoimintaan määrittää nuorisoavustustoimintaa sekä antaa nuorisojärjestöille ja nuorten toimintaryhmille yksityiskohtaisempia tietoja avustusehdoista ja avustusten myöntämisen perusteista.

Avustusohjeen mukaan avustuksilla tuetaan toimintaa, joka edistää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tukee arjen rakentumista ja myötävaikuttaa nuorisotyön yleiseen kehittämiseen. Avustettavan toiminnan tulee olla nuorisolähtöistä, kaupungin linjausten mukaista sekä tukea lautakunnan painopisteitä. Toiminnan tulee olla suunnattu alle 29-vuotiaille ja lautakunnan myöntämät avustukset saavat olla yhteensä enintään 80 % järjestön tai toimintaryhmän kokonaiskuluista.

Lautakunta myöntää nuorisotoimintaan toiminta-avustuksia ja kohdennettuja erityisavustuksia. Toiminta-avustus myönnetään hakijan määräaikaan jättämän avustushakemuksen, toimintasuunnitelman, talousarvion sekä edellisen kauden toteutuneen toiminnan perusteella. Kohdennettu erityisavustus, joka on tarkoitettu yksittäisiin ja kertaluonteisiin, toimintasuunnitelman ulkopuolisiin tapahtumiin, myönnetään projektisuunnitelman, projektin talousarvion sekä mikäli hakijana on yhdistys eikä vapaa toimintaryhmä, yhdistyksen toimintasuunnitelman perusteella.

Hakemusten arviointi

Nuorisotoimijoiden avustusrakenteen ja -ohjeen uudistamistyön projektisuunnitelma esiteltiin nuorisolautakunnalle 14.6.2018 (diaari 6886-2018). Dokumentin mukaan avustustoiminta on resurssiohjausväline, jolla toteutetaan Turun kaupungin strategisia linjauksia ja sen tulisi kyetä reagoimaan nuorisolautakunnan painopisteiden mukaan ja vastata ajankohtaisiin tarpeisiin nykyistä tehokkaammin.

Nuorisolautakunta päätti 16.5.2019 § 41 avustusrakenteen uudistuksen yhteydessä ottaa 30.9.2019 mennessä käyttöön pisteytysjärjestelmän lautakunnan avustusten myöntämisessä avustuksen tarpeellisuuden ja määrän arvioinnissa.

Vuoden 2019 pisteytysjärjestelmää ja sähköistä hakulomaketta on käytetty vuosittain toiminta-avustusten hakemisessa ja hakemusten arvioinnissa. Järjestöiltä saadun palautteen perusteella hakulomake on liian pitkä ja yksityiskohtainen. Valmistelun näkökulmasta laajan yksityiskohtaisen kysymyspatteriston vastausten arvioiminen pisteytysjärjestelmän avulla on ollut monimutkaista.

Vuoden 2019 pisteytysjärjestelmä tarjoaa erinomaisen pohjan toiminta-avustushakemusten arvioinnin kehittämiselle, mutta alkuperäisessä muodossaan sitä ei käytetä enää vuoden 2024 toiminta-avustushakemusten (hakuaika lokakuu 2023) arvioinnissa. Koska pisteytysjärjestelmä ja siihen liittyvä sähköinen hakulomake kysymyksineen ja arviointitapoineen tulee muuttumaan, esitetään pisteytysjärjestelmä-termiä poistettavaksi avustusohjeesta. Liitteenä olevassa avustusohjeessa näkyy poistettava kohta yliviivattuna. Avustusten jakoperiaatteet säilyvät ennallaan.

Liite 1​Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan avustusohje nuorisotoimintaan

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio 31.7.2023

Ehdotus​Kulttuuri- ja nuorisolautakunta hyväksyy liitteen 1 mukaisen avustusohjeen muutoksen siten, että se tulee voimaan 1.10.2023.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ohjeLasten ja nuorten palveluiden yhteisvaikuttavan kokonaisnäkemyksen palvelukokonaisuus
ohjeNuorisopalvelut


Liitteet:

Kulnuolk § 93
Liite 1:Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan avustusohje nuorisotoimintaan