Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aika, kirjastopalvelut 
Kirjastopalvelujohtaja2210.11.2022 

13304-2022 (02 08 00, 12 03 02)

Ellibs e-kirjapalvelun hankinta Turun kaupunginkirjastolle ja muille Vaskikirjastoille

Palvelupäällikkö Kaisa Hypén 7.11.2022:

Turun kaupunginkirjastolla ja muilla Vaski-kirjastoilla on ollut käytössään Ellibs Library -kirjastopalvelu vuodesta 2015. Palvelussa on tarjolla monipuolisesti kotimaisia e- ja e-äänikirjoja ja siitä on tullut tärkeä osa Vaski-kirjastojen digitaalisten palveluiden tarjontaa. Ellibs Oy:n kanssa tehty sopimus perustuu yleisten kirjastojen konsortion KL Kuntahankintojen kanssa yhteistyössä tekemään kilpailutukseen, ja sopimus päättyy 22.12.2022.

Kirjastoilla on vireillä Kuntien yhteinen e-kirjasto -hanke. Sen tavoitteena on perustaa uusi ”yhden luukun palvelu”, jonka kautta kirjastojen asiakkaille tarjotaan keskitetysti e-aineistoja, ja johon myös kotimaiset e- ja e-äänikirjat tulevat. Kirjastojen on mahdollista liittyä osaksi uutta palvelua myöhemmin sovittavalla tavalla. Uuden palvelun pitäisi olla käytettävissä vuoden 2024 aikana. Vaski-kirjastot ovat päättäneet kokouksessaan 13.9.2022 edistää kunnissaan Kuntien yhteinen e-kirjasto -hankkeen toteuttamista.

Koska uusi palvelu on kehitteillä, konsortio ei ole lähtenyt kilpailuttamaan erikseen kotimaista e- ja e-äänikirjapalvelua, vaan kirjastot saavat sen käyttöönsä vuoden 2024 aikana liittymällä yhteiseen palveluun. Kirjastojen on kuitenkin varmistettava, että näiden aineistojen tarjonta pysyy nykyisellä tasolla myös vuoden 2023 aikana.

Hanselilta on saatu lausunto, jonka mukaan kirjastot voivat tehdä uuden sopimuksen vuoden 2023 osalta Ellibs Oy:n kanssa sillä edellytyksellä, että sopimuksen arvo ei ylitä kansallista kynnysarvoa. Vaski-kirjastojen Ellibs-sopimuksen arvo ensi vuonna on noin 55 000 € (alustamaksu ja aineistot).

Vaski-kirjastojen johtoryhmä puoltaa uuden sopimuksen solmimista ja palvelun tarjontaa vuodelle 2023. Käytäntönä on ollut, että Turun kaupunginkirjasto maksaa hankinnan myös muiden Vaski-kirjastojen: Kaarinan, Kustavin, Laitilan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Pyhärannan, Raision, Ruskon, Salon, Sauvon, Taivassalon, Uudenkaupungin ja Vehmaan osalta ja laskuttaa sitten muita Vaski-kuntia niiden asukaslukujen mukaisessa suhteessa.

Turun kaupungin hallintosäännön 69 §:n mukaan kaupunginhallitus ja lautakunta päättävät hankinnoista talousarvion puitteissa ja päättävät alaistensa viranhaltijoiden hankintavaltuudet. Tällä tarkoitetaan oikeutta tehdä hankintapäätös ja solmia sitoumus kaupungin puolesta. Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan päätöksen (16.2.2022 § 25) mukaan kirjastopalvelujohtajan hankintavaltuudeksi on määrätty 59 999 euroa.

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula:

PäätösPäätän edellä esitetyin perustein, että Ellibs Oy:n kanssa voidaan solmia sopimus vuoden 2023 osalta ja että e- ja e-äänikirjoja voidaan hankkia Vaski-kirjastojen sopimalla määrärahalla.

Hankinta maksetaan kirjaston kustannuspaikalta 20062 pääkirjatililtä 451100 ja Turun kaupunginkirjasto laskuttaa Ellibs Library -kirjastopalvelun kustannukset Kaarinan, Kustavin, Laitilan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Pyhärannan, Raision, Ruskon, Salon, Sauvon, Taivassalon, Uudenkaupungin ja Vehmaan kirjastoja käyttäjälisensseistä niiden asukasluvun mukaisessa suhteessa.

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

Rebekka Pilppula

kirjastopalvelujohtaja

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedKulttuuri- ja nuorisolautakunta
tpvXXXXX