Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Vapaa-aika, kirjastopalvelut 
Kirjastopalvelujohtaja1810.11.2022 

13298-2022 (02 08 00, 12 03 02)

Kaupunginkirjaston OverDrive-palvelun käytön jatkaminen

Palvelupäällikkö Kaisa Hypén 1.11.2022:

Turun kaupunginkirjastoon ja muihin Vaski-kirjastoihin hankitaan e-aineistopalveluita. Nämä palvelut täydentävät kirjastojen valikoimaa ja tarjoavat asiakkaille pääsyn sähköisiin sisältöihin. Näistä yksi on englanninkielisiä e-kirjoja ja e-äänikirjoja sisältävä OverDrive-palvelu.

OverDrive-palvelua koskeva sopimus allekirjoitettiin 29.12.2012 ja palvelu otettiin kaikissa Vaski-kirjastoissa käyttöön toukokuussa 2013. Palvelun käytön jatkamista arvioidaan kahden vuoden välein.

Käyttöönoton jälkeen palvelun e-kirjakokoelmaa on kartutettu systemaattisesti, ja tällä hetkellä kokoelmaan kuuluu noin 3 600 e-kirjaa ja e-äänikirjaa. Myös lainaus on kasvanut, vuoden 2022 syyskuun loppuun mennessä e-kirjoja oli luettu ja e-äänikirjoja kuunneltu yhteensä noin 14 100 kertaa, koko vuonna 2021 noin 18 400 kertaa.

OverDrivesta luetaan erityisesti englanninkielistä aikuisten sekä nuorten aikuisten kaunokirjallisuutta. Erityisesti nuorten englanninkielisten painettujen kirjojen kokoelman ajantasaisena pitäminen on haasteellista, joten OverDriven kautta kirjastojen tarjontaa on mahdollista laajentaa ja monipuolistaa. Uutta ja ajankohtaista kauno- ja tietokirjallisuutta on saatavilla monipuolisesti myös äänikirjoina.

OverDriven nykyinen käyttöjakso päättyy vuoden 2022 lopussa, sen käytöstä vuosille 2023–2024 on tehtävä päätös. Vuosikustannus Vaskeille on tällä hetkellä 31 000 dollaria (noin 31 200 euroa), josta Turun osuus on noin 14 500 euroa vuodessa. Vaski-kirjastojen johtoryhmä puoltaa palvelun käytön jatkamista vuosille 2023–2024.

Esitän, että Turun kaupunginkirjasto tekee omalta osaltaan päätöksen jatkaa Vaski-kirjastojen yhteisen OverDrive-palvelun käyttöä myös vuosina 2023–2024 ja että Turun kaupunginkirjasto maksaa koko hankinnan sekä laskuttaa muilta Vaski-kirjastoilta (Kaarina, Kustavi, Laitila, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Pyhäranta, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Taivassalo, Uudenkaupunki ja Vehmaa) niiden asukaslukujen mukaiset osuudet hankintahinnasta.

Turun kaupungin hallintosäännön 69 §:n mukaan kaupunginhallitus ja lautakunta päättävät hankinnoista talousarvion puitteissa ja päättävät alaistensa viranhaltijoiden hankintavaltuudet. Tällä tarkoitetaan oikeutta tehdä hankintapäätös ja solmia sitoumus kaupungin puolesta. Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan päätöksen (16.2.2022 § 25) mukaan kirjastopalvelujohtajan hankintavaltuudeksi on määrätty 59 999 euroa.

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula:

PäätösPäätän edellä esitetyin perustein, että osana Vaski-kirjastoja kaupunginkirjaston OverDrive-palvelua jatketaan vuosille 2023–2024. Hankinta maksetaan kirjaston kustannuspaikalta 20062 pääkirjatililtä 451100.

Turun kaupunginkirjasto laskuttaa OverDrive-palvelun kustannukset Kaarinan, Kustavin, Laitilan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Paimion, Pyhärannan, Raision, Ruskon, Salon, Sauvon, Taivassalon, Uudenkaupungin ja Vehmaan kirjastoja niiden asukasluvun mukaisessa suhteessa.

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

Rebekka Pilppula

kirjastopalvelujohtaja

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedKulttuuri- ja nuorisolautakunta
tpvXXXXX