Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta | 85 | 16.06.2022 | 4 |
6500-2022 (10 03 02)
Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan lausunto Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksestä
Tiivistelmä: -
Kulnuolk § 85
Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula, palvelupäällikkö Kari Pohjola ja nuorisopalvelupäällikkö Anna Salminen:
Tilapalvelut pyytää lausuntoa Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, liikuntalautakunnalta, kulttuuri- ja nuorisolautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksen.
Taustaa
Kaupunginhallitus hyväksyi 5.10.2021 periaatelinjauksen Lauste – Skanssi alueen kouluverkkoratkaisusta, jolla päätettiin, että alueen kouluverkon osalta edetään Karhunaukion yhtenäiskoulun suunnitteluun. Periaatepäätöksen mukaan Lausteen alakoulun ja Vasaramäen yläkoulun tilat korvataan Poropuiston / Karhunaukion alueelle suunniteltavalla kouluhankkeella, jonka mitoituksessa huomioidaan myös Skanssin alueen koulutarpeet ja jonka mitoituksen lähtökohtana on 700 oppilaan yhtenäiskoulu.
Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvitys pitää sisällään avoimen päiväkotitoiminnan eli perhetuvan, esiopetuksen, aamupäivä- ja iltapäiväkerhotoiminnan, kirjaston, alakoulun sekä yläkoulun. Skanssin kauppakeskukseen väistöön heinäkuussa 2019 siirretyn nuorisotilan toimintaa on päätetty jatkaa kauppakeskuksessa, sillä näin se tavoittaa nuoria huomattavan laajalta alueelta ilman paikkasidonnaisuutta. Tilat on nykyisellään vuokrattu 30.6.2027 saakka (Kulnuolk § 24, 16.2.2022).
Karhunaukion yhtenäiskoulun kokonaislaajuutta on tarkasteltu tulevien toimijoiden kanssa sekä nykyisen tarpeen pohjalta että tulevan kasvutarpeen kannalta. Kasvussa on väestöennusteen lisäksi huomioitu uuden koulurakennuksen houkuttelevuus ja Skanssin alueen tuleva kasvu.
Kirjasto- ja nuorisopalvelut alueella
Lausteen lähikirjasto on ollut tilapäisesti kiinni sisäilmasyistä 2019 alkaen ja alueen kirjastopalvelut on toteutettu kirjastoauton avulla. Skanssin kauppakeskuksessa kirjasto palvelee Monitorin tiloissa. Lausteen kirjasto toimi Lausteen alakoulun yhteydessä, jossa oli 250 oppilasta, jotka tällä hetkellä käyvät kouluaan väistötiloissa.
Nuorisopalveluilla on nuorisotila Skanssin kauppakeskuksessa. Nuorisotila on yksi suosituimmista Turun kaupungin nuorisotiloista. Nuorisotila kauppakeskuksessa kokoaa nuoria laaja-alaisesti ympäri kaupunkia ja myös kehyskunnista. Nuorisotilasta on laadittu vuokrasopimus, joka on voimassa 30.06.2027 asti. Kauppakeskuksessa toimivan nuorisotilan toiminta tavoittaa huomattavan määrän yläkouluikäisiä, lukio- ja ammattikouluikäisiä sekä myös perheitä. Skanssin nuorisotilassa työskentelee kolme työntekijää ja nuorisotilan ollessa hyvin suosittu tämä määrä työntekijöitä on tarpeen. Koska kauppakeskus on avoinna viikon jokaisena päivänä, on myös painetta lisätä nuorisotyön määrää Skanssin nuorisotilassa. Nykytilassa nuorisotila on avoinna 4 päivää viikossa, kuten muutkin nuorisotilat.
Tarveselvityksestä
Kirjasto on keskeinen palvelu, jonka läsnäolosta hyötyy moni toimija niin tilojen kuin järjestettävien tapahtumienkin osalta. Kaikille avoimen palvelun tulee olla helposti saavutettavissa, ja yhteisiä tiloja muiden toimijoiden kanssa
tulee suunnitella asiakaslähtöisesti. Kirjasto tarvitsee tilaa aineistolle, kuljetusten pakkaamiseen ja purkamiseen, lukemiseen, oleskeluun ja pienimuotoisten tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi kirjaston henkilökunta tarvitsee varsinaisesta kirjastotilasta erillisen – joskin sen välittömässä läheisyydessä olevan – työtilan, ja tilan aineistokuljetusten pakkaamiseen ja purkamiseen sekä kuljetuslaatikoiden säilyttämiseen. Karhunaukion alustava tilaohjelma pitää sisällään 250 m2 kokoisen kirjastotilan, johon sisältyy kokoelma-, asiakaspalvelu- ja taustatilat. Mitoituksessa on myös huomioitu pienimuotoisten tapahtumien tarve, mikä edellyttää joustavuutta kalustuksessa (mm. pyörillä varustettuja keskilattiahyllyjä).
Tarveselvityksessä on nostettu esille, että tuleva Karhunaukion koulu tulee vaatimaan kirjastopalvelulta enemmän resursointia kuin Lausteen kirjasto. Lausteen kirjastossa oli palveluaikaa kahtena päivänä viikossa, mikä ei riitä yhtenäiskoulun tarpeisiin. Kirjastopalveluiden yhtenä päätavoitteena olevaan lukemisen edistämiseen tarvitaan kylliksi resurssia tulevassa talossa. Kirjastopalvelujen tavoitteena on, että Karhunaukion yhtenäiskoulun kirjastossa palvelisi kokoaikainen kirjaston työntekijä, mikä on mahdollista hoitaa sisäisin järjestelyin. Palveluaikojen ohella kirjaston on tarkoitus olla käytettävissä omatoimisesti joka päivä klo 7–21.
Tarveselvityksen mukaan lapsille ja nuorille tulee olla Karhunaukion yhtenäiskoulussa mahdollisuus harrastaa ja viettää vapaa-aikaa monipuolisesti. Harrastustoiminta voi olla kolmannen sektorin tuottamaa tai pop-up tyyppistä toimintaa esimerkiksi koulujen loma-aikoina. Nuorisopalvelut ovat nostaneet esille jo tarveselvitysvaiheessa, että nykyisillä resursseilla nuorisopalveluilla ei ole mahdollista toteuttaa kahta nuorisotilaa alueella. Tilasuunnittelua on kuitenkin syytä tehdä niin, että alueen asukkaat, järjestöt, seurat, toiminta- ja harrasteryhmät ja kaupungin muut toimijat voivat käyttää tilaa kouluajan ulkopuolella ja osin myös koulutoiminnan rinnalla monipuoliseen harrastustoimintaan ja että tila mahdollistaa yhteisöllisiä, eri sukupolvien ja kulttuurien kohtaamisia. Myös piha-alueen viihtyvyyteen ja virikkeellisyyteen kannattaa panostaa.
Lisäksi on tunnistettu, että omatoimiaika kokoaa kirjastoihin lapsia ja nuoria. Lasten ja nuorten itsenäinen kirjaston käyttö on tuonut myös ongelmia ja ilkivaltaa tullessaan. Karhunaukion yhtenäiskoulun kirjastossa voisi lisäresussin turvin olla mahdollista kokeilla uudenlaista työmuotoa, jossa kirjastopalveluiden ja nuorisopalveluiden yhteistyönä palkattaisiin esimerkiksi yhteisöpedagogeja, jotka toteuttaisivat lapsille ja nuorille ohjattua toimintaa sekä kirjaston että harrastustoimintaan tarkoitetuissa tiloissa ja järjestäisivät toiminnallista sisältöä lasten ja nuorten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Kirjasto- tai nuorisopalveluilla ei ole osoittaa tähän vapaita vakansseja, joten tämä tulisi huomioida henkilöstösuunnittelussa ja talousarviossa lisäresurssina.
Liite 1Tarveselvitys
Vs. vapaa-aikajohtaja Outi Kari-Granfors:
EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta hyväksyy osaltaan Karhunaukion yhtenäiskoulun tarveselvityksen.
Monipuolisten, lasten ja nuorten tarpeita vastaavien palveluiden tuottaminen tarkoittaa myös riittävän henkilöstöresurssin varmistamista. Koulujen yhteydessä toimivien omatoimikirjastojen toimintamallista saatujen kokemusten myötä esitämme, että henkilöstöresurssia lisätään uuden tilan valmistumisen myötä. Tilaan on tarpeen palkata kaksi yhteisöpedagogia, joiden tehtävänkuvaan kuuluu sekä kirjasto- että nuorisopalvelua. Tämä edellyttää lisää määrärahoja ja lisää henkilöstöä 2 henkilötyövuodella. Panostamalla yhteisöllisyyteen ja turvallisiin aikuisiin voidaan ennalta ehkäistä häiriökäyttäytymistä ja vahvistaa vuorovaikutusta.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
lausKonsernihallinto, tilapalvelut
Liitteet:
Kulnuolk § 85
Liite 1:Karhunaukion tarveselvitys