Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta2016.02.202210

10342-2020 (02 02 02)

Toiminnan ja talouden vuosiraportti 1.1. - 31.12.2021

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 20

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen, kehittämispäällikkö Heini Parkkunen 10.2.2021:

Kuntalain 115 §:n mukaan tilinpäätökseen sisältyvässä toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan talouteen ja kuntakonserniin liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2021 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt talousarvion sitovuudesta. Tilinpäätöksessä raportoidaan valtuuston sitoviksi asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden sekä henkilöstötavoitteiden toteutuminen 1.1.–31.12.2021. Tilinpäätöksen raportointiin sisältyy kaupunginvaltuuston kullekin toimielimelle talousarvion yhteydessä päättämät päätöslauselmat/lausekkeet.

Lisäksi tilinpäätöksen yhteydessä raportoidaan kaupunginhallitukselle toimialojen strategisissa sopimuksissa vahvistettujen tavoitteiden toteutuminen ja tiedoksi annettavat tunnusluvut.

Kaupunginvaltuuston asettamat sitovat tavoitteet

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden nettokäyttömenot alittuivat suunnitellusta 3,9 miljoonalla eurolla. Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan osuus alituksesta oli 3,4 miljoonaa euroa ja liikuntalautakunnan 0,4 miljoonaa euroa. Koko palvelukokonaisuuden nettokäyttömenojen lasku edelliseen vuoteen verrattuna oli 1,3 miljoonaa euroa (-1,9 %).

Koronaepidemiasulkujen ja rajoitusten seurauksena palvelukokonaisuuden pääsymaksutuotot pysyivät edellisen vuoden tasolla eli normaalia vuotta selvästi pienempinä. Palvelukokonaisuuden koronaan saamat valtionavustukset ja muut tuet olivat vuonna -21 noin 0,6 milj. euroa.

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden käyttöomaisuusinvestoinnit alittuivat 0,4 miljoonalla eurolla.

Viime vuonna koko vapaa-ajan palvelukokonaisuuden henkilötyövuodet olivat 603, mikä alitti talousarvioon määritellyn tason 5,5 vuodella.

Vuonna 2021 käyntimäärät alittivat valtuuston asettamat tavoitteet. Käyntimääriä ei saavutettu, koska koronaepidemia aiheutti palvelujen sulkuja, rajoituksia ja muutoksia. Kolmen toiminnallisen mittarin osalta tavoitteet ylittyivät: verkkokirjastokäynnit, e-aineistojen käyttökerrat ja museon digitaalisesti saavutettavien objektien määrän lisäys/vuosi ylittivät tavoitteet.

Vuonna 2021 koronapandemian sulku- ja rajoitustoimenpiteiden vuoksi kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluissa käyntikertojen määrä jäi 2,5 miljoonaan. Vaikka kävijämäärät vähenivät lähes puoli miljoonaa vuoteen 2020 verrattuna, asiakkaat löysivät virtuaalitapahtumat, verkkokonsertit ja kirjaston e-aineistot sekä varauspalvelun. Lisäksi museot, maauimalat ja nuorisotilat keräsivät kävijöitä enemmän kuin vuonna 2020.  Muuttuvat koronarajoitukset ja -ohjeistukset ovat olleet viestinnällisesti haastavia, joka on osaltaan vaikuttanut kävijämääriin.

Asukkaille suunnatussa vuosittaisessa kaupunki- ja kuntapalvelukyselyssä (FCG) vastaajien käyttämien ja parhaiten hoidettujen palvelujen joukossa olivat mm. kirjaston, museon, liikunnan palvelut. Tyytyväisimpiä turkulaiset olivat kirjastopalveluihin. Asiakastyytyväisyyskyselyjä ei vuonna 2021 toteutettu laa-jojen sulkutoimenpiteiden vuoksi.

Palvelukokonaisuuden strategisen sopimuksen toteutuminen

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden päämääränä on Aktiivisuus elämäntavaksi, jota toteutetaan monipuolisten palvelujen avulla. Palvelukokonaisuus tekee määrätietoisesti työtä asukkaiden sekä kaupungissa vierailevien hyvinvoinnin ja aktiivisen elämäntavan edistämiseksi kehittämällä helposti saavutettavia, kiinnostavia ja viihtyisiä palveluita yhteistyössä ja osallistaen.

Palvelukokonaisuudessa on neljä kaikille palvelualueille yhteistä painopistettä: aktiivisuuden edistäminen, kumppanuudet, digitaalisten medioiden hyödyntäminen sekä kansalaistaidot ja saavutettavuus, joita koordinoitiin palvelukokonaisuuden järjestämisestä käsin. Koronapandemiasta huolimatta palvelualueilla toteutettiin useita kymmeniä painopisteitä tukevia kehittämisprojekteja. Digitaalisuuden vahva rooli jatkui vuonna 2021, kun palveluja striimattiin, tallennettiin ja esitettiin verkon välityksellä.

Strategisen sopimuksen tavoitteita tarkasteltiin vuoden aikana uuden valtuusto- ja lautakuntakauden, kaupungin johtamisjärjestelmän muutoksen sekä pormestariohjelman myötä. Kaupungin toimintamallin uudistaminen toi vapaa-ajan palvelukokonaisuuteen uusina toimintoina matkailupalvelut sekä tapahtuma- ja vetovoimavastuualueen.

Harrastamisen Suomen mallin Turun toteutukselle saatiin merkittävä Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus sekä kevätlukukaudelle 2021 että lukuvuodelle 2021-2022. Pandemia hidasti toimintojen käynnistämistä, mutta uusia toimintamalleja, kuten etsivää harrastustoimintaa, päästiin toteuttamaan. Kiva loma -toimintaa toteutettiin talvi- ja kesälomien aikaan. Nuorisopassia ja Harratesetelimallia pilotoitiin kuudessa koulussa. Nämä lasten ja nuorten mielekkään harrastustoiminnan toteutettiin palvelukokonaisuuden yhteistyönä.

Kymmenen vuotta kulttuuripääkaupunkivuodesta juhlavuosi toteutettiin onnistuneesti. Vuoden aikana toteutettiin noin 100 projektia ja yli 400 yksittäistä tapahtumaa. Pormestariohjelmaan sisältyi uusi kulttuurin kärkihanke, jonka suunnannäyttäjäksi työstettiin loppuvuoden aikana kulttuurilupaus yhteistyössä eri sidosryhmien ja kulttuurin vapaan kentän kanssa.  

Henkilöstön työhyvinvointi

Henkilöstön työhyvinvointia tukevan Henkilöstö voimavarana –ohjelman painopistealueiden mukaisia ja erityisesti vapaa-aikatoimialalle merkityksellisiä tavoitteita edistävien toimenpiteiden toteuttamista jatkettiin vuonna 2021 kattavasti eri palvelualueilla. Määrällisesti eniten toimenpiteitä toteutettiin Työ lisää hyvinvointia ja Rakentava ja hallittu muutos, muutos on mahdollisuus -painopistealueilla. Kaikki asetetut tavoitteet ovat pidemmän aikavälin tavoitteita, joita on tarkoituksenmukaista edistää ja seurata tulevinakin vuosina.

Palvelualueiden toiminnan toteutuminen

Kirjastopalvelut

Kirjaston vuotta kuvasi sopeutuminen alati muuttuvaan koronatilanteeseen. Turun kaupunginkirjastossa oli vuonna 2021 lähes 1,1 miljoonaa asiakaskäyntiä, joka tarkoitti laskua edellisestä vuodesta 18,3 %. Toisaalta kirjaston asiakkaat ovat löytäneet varauspalvelun, ja sen käyttö nousi peräti 36,2 % vuodesta 2020. Myös e-aineistojen lainamäärässä oli kasvua edellisvuoteen verrattuna 38,5 %. Lisäksi kaupunginkirjasto järjesti yli 1 300 tapahtumaa ja niihin osallistui yli 166 000 henkilöä, joista yli 148 000 etäyhteyksien kautta.

Avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä Kohan otettiin käyttöön Vaski-kirjastoissa, samalla yhtenäistettiin käytäntöjä, toteutettiin uuden konesalin käyttöönotto ja tehtiin parannuksia tietoturvaan.​ Koronarajoitusten tuomista haasteista huolimatta useita projekteja saatiin toteutettua sopeuttamalla toimintaa kulloisiinkin rajoituksiin, ja kirjaston vuosi täyttyi monipuolisesta ohjelmasta ja kirjallisuuden harrastamista tukevasta toiminnasta. Tärkeimmiksi teemoiksi nousivat lukutaidon kehittäminen ja kirjasto kiertotalouden edistäjänä.

Museopalvelut

Vuoden kohokohtia museopalveluissa oli Turun valinta valtakunnallisessa Kulttuurigaalassa Vuoden museokaupungiksi 2021.

Koronasta huolimatta museopalvelut pystyi tarjoamaan terveysturvalliset palvelut.​ Turun kaupungin omistamiin ja ylläpitämiin museoihin tehtiin yhteensä 322 065 vierailua, mikä ylitti vuoden 2020 kävijämäärän. Erityisen suosittu oli Turun kaupungin taidemuseo WAM:n Anu Pentikin näyttely, jossa vieraili yli 32 000 kävijää. Museo jatkoi digitaalisten palvelujen kehittämistä, toteutti virtuaalisia tapahtumia ja tuotti uusia digitaalisia sisältöjä mm. Digimuseo.fi -palvelussa. Lisäksi valmistuivat Turun kaupungin sekä Varsinais-Suomen julkisen taiteen ohjelmat ja Historian ja tulevaisuuden museo –hanke edistyi suunnitellusti ja hankkeessa tuotettiin Turku Åbo 1827 3D-malli ja virtuaalikierros.

Lisäksi kokoelmahallintajärjestelmä Aina otettiin käyttöön laajasti Varsinais-Suomen museoissa. Ja jouluajan museokauppa Hansakorttelissa sai hyvää palautetta ja museon uusi julkaisu Kylistä kasvoi Turku oli myyntimenestys. Turussa järjestettiin toukokuussa valtakunnalliset Museopäivät.

Filharmoninen orkesteri

Tärkeitä tapauksia orkesterin toiminnassa 2021 olivat Olli Mustosen aloittaminen kautensa orkesterin taiteellisena johtajana ja Musiikkitalohankkeen eteneminen kaupunginvaltuuston päätöksellä ja Harmonia-ryhmittymän valinta Musiikkitalon toteuttajaksi.

Orkesterin vuoden 2021 kokonaiskävijämäärä oli 24 500. Vastaava luku vuonna 2020 oli 26 000 ja vuonna 2019 noin 70 000. Verkkokonsertteja lähetettiin vuoden aikana 29, ja ne tavoittivat yhteensä 51 329 katsojaa. Orkesterin verkkosisällöillä on ollut yhteensä 139 551 katsojaa vuoden 2021 aikana.

Musiikki, meri ja mielenrauha -teemaisen yleisötyöviikon konserteissa ja tapahtumissa oli elokuussa 1 400 kuulijaa. Suurimmat tuotannot olivat Itämeripäivänä 26.8. järjestetty suurtuotanto Luontosinfonia Forum Marinumin edustalla, joka keräsi tuhat kuulijaa. Marraskuussa Circus Symphony of Vampires -tuotannon konserttien täyttöaste oli 96 %, ja yhdeksässä esityksessä vieraili yhteensä 6 750 henkilöä. Vuoden päättäneissä kuudessa Lumiukko-konsertissa oli 4 270 kuulijaa. Lisäksi orkesteri toteutti Runosmäen vanhuskeskuksessa pilottiprojektin osana kansainvälistä Saavutettavat orkesterit -hanketta.

Liikuntapalvelut

Liikuntapalvelujen toiminnan pääsisältöinä olivat liikuntapalvelujen kohderyh-mälähtöinen kehittäminen, liikuntapaikkaverkon ylläpito ja suunniteltu kehit-täminen sekä liikuntatilojen vuoronvarausprosessien edistäminen.

Liikuntapalveluissa kaksi merkittävää kehittämisaluetta 2021 olivat liikuntapaikkaverkoston päivitys ja avustusjärjestelmän uudistamisen selvitys/valmistelu. Molempia edistettiin koko vuoden ajan. Liikuntapaikkaverkkoselvitys siirtyi päätöksentekoon syksyllä 2021. Osana avustusjärjestelmän uudistamisen valmistelua toteutettiin Harrastesetelipilotti syksyllä 2021 Nuorisopassi-mobiilisovellusta hyödyntäen yhteistyössä Suomen Akatemian Style-hankkeen kanssa. Kohderyhminä olivat kolmen koulun 5. luokan oppilaat.

Koronarajoitukset vaikuttivat liikuntapaikkojen ja -palveluiden käynteihin, joita tilastoitiin reilu miljoona, mikä oli hieman vähemmän kuin vuonna 2020. Uimalaitoksissa kävi yli puolet koko kävijämäärästä eli 535 400. Impivaaran uimahallin henkilökunta toteutti 213 virtuaalista jumppaa. Lämmin kesä toi runsaasti kävijöitä maauimaloihin: Samppalinnan maauimalan kävijämäärä kasvoi edellisvuodesta, kun maauimalassa kävi yhteensä 109 600 ja Kupittaan maauimalassa 70 540 uimaria.

Liikkuva aikuinen ja Voimaa Vanhuuteen -ohjelmat päättyivät vuoden lopussa. Jatkotoimenpiteet on kytketty liikunnan toimenpideohjelmaan osaksi yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin ja asuinalueiden tasapainoisen kehityksen kärkihanketta. Liikuntapalvelut hallinnoi Harrastamisen Turun mallin toimintaa ja osallistui myös aktiivisesti sen toteutukseen. Lisäksi lapsille ja perheille suunnattu laaja harrastamiskysely toteutettiin vuoden aikana.

Nuorisopalvelut

Nuorisopalvelujen toimipisteissä kävi yhteensä 96 690 asiakasta vuonna 2021. Määrä on hieman vähemmän kuin vuonna 2020. Kävijämäärien laskua oli Seikkailupuistossa, Skeittihalli Cubessa sekä Auran Panimolla. Toisaalta Vimman ja alueellisten nuorisotilojen kävijämäärät kasvoivat. Koronarajoituksista huolimatta palveluja nuorille pystyttiin tarjoamaan koko vuoden ajan. Vuoden 2020 tapaan palveluja vietiin paljon verkkoon. Työntekijät ovat luovilla tavoilla tarjonneet etätöissäkin vaihtoehtoisia palveluita ja sisältöjä toimintaan digitaalisesti. Nuorisopalveluissa kohdattiin digitaalisen toiminnan kautta 6765 nuorta vuonna 2021.

Poikkeusoloista huolimatta nuoria kohdattiin 2021 uusien kokeilujen parissa: liikkuvan nuorisotyön Wauto, Liikkis-toiminta, Nuova-koulunuorisotyön sekä Nuki goes Vimma ja Vaihda Vimmalle -toimintojen muodossa. Uusia toimintamuotoja olivat myös Vimman TaTo -tiimin toiminta, jossa nuoret suunnittelevat ja toteuttavat toimintaa nuorille sekä etsivän harrastustoiminnan erilaiset toiminnat.

Liite 1Kirjastopalvelujen operatiivisen sopimuksen 2021 tavoitteiden toteutuminen

Liite 2Museopalvelujen operatiivisen sopimuksen 2021 tavoitteiden toteutuminen

Liite 3Kaupunginorkesterin operatiivisen sopimuksen 2021 tavoitteiden toteutuminen

Liite 4Liikuntapalveluiden operatiivisen sopimuksen 2021 tavoitteiden toteutuminen

Liite 5Nuorisopalveluiden operatiivisen sopimuksen 2021 tavoitteiden toteutuminen

Oheismateriaali 1Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden talouden ja toiminnan vuosiraportti 2021

Oheismateriaali 2Sopeuttamisohjelman toimenpiteiden seuranta TP2021 vapaa-ajan palvelukokonaisuus.

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta merkitsee talouden ja toiminnan vuosiraportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa etäyhteydellä esittelivät vapaa-aikajohtaja Minna Sartes, tj. Arto Valkama, talouspäällikkö Ilkka Mäkynen, museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen, intendentti Nikke Isomöttönen, kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula ja nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio.

Rantanen Laura oli poissa kokouksesta tämän asian käsittelyn ajan.

Forsell Sanna osallistui kokoukseen hänen tilallaan.

Jakelu

tiedKaupunginorkesteri
tiedVapaa-aika
tiedVapaa-aika, kirjastopalvelut
tiedVapaa-aika, liikuntapalvelut
tiedVapaa-aika, museopalvelut
tiedVapaa-aika, nuorisopalvelut


Liitteet:

Kulnuolk § 20
Liite 1:Kirjastopalvelujen operatiivisen sopimuksen 2021 tavoitteiden toteutuminen
Liite 2:Museopalvelujen operatiivisen sopimuksen 2021 tavoitteiden toteutuminen
Liite 3:Kaupunginorkesterin operatiivisen sopimuksen 2021 tavoitteiden toteutuminen
Liite 4:Liikuntapalveluiden operatiivisen sopimuksen 2021 tavoitteiden toteutuminen