Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta3921.10.20219

2001-2021 (00 01 02, 02 02 02, 01 00 02)

Talouden, toiminnan ja työvoiman käytön seuranta

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 39

Hallintopäällikkö Päivi Ahvenainen 18.10.2021:

Lautakunnan hyväksymiin operatiivisiin sopimuksiin on koottu palvelualueita sitovat toiminnalliset tavoitteet. Toiminnan toteutumista kuvataan mm. sopimuksiin kirjattujen tunnuslukujen mukaisilla kuukausittain kerättävillä tilastotiedoilla.

Talouden toteutuma esitetään edellisen kuukauden lopun tilanteen mukaisena. Työvoiman käytön seuranta on osa talouden raportointia. Työvoiman käytön seurantaraportti sisältää tiedot työvoiman käytöstä ja sairauspoissaoloista.

Palvelualueiden vastuuhenkilöiden kommentit 30.9.2021 tilanteen mukaisesta toteutumisesta työvoiman, talouden ja toiminnan osalta:

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula:

Kirjastopalveluissa oli syyskuun lopussa 153 henkilötyövuotta. Viime vuonna kirjastot olivat kokonaan kiinni 18.3. - 10.5. ja tänä vuonna toukokuussa kirjastojen toiminta palautui lähes normaaliksi. Sairaspoissaolot ovat vähentyneet selvästi viime vuoteen verrattuna ollen nyt 4,9 % (2020 7,2 %).

Talouden osalta toimintatuottojen kertymä on selvästi suurempi kuin viime vuonna, koska tuloissa näkyvät kirjaston saamat projektirahoitukset. Henkilöstökulujen toteuma on viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna suurempi (kasvu 4,9 %) - viime vuonna kirjastot olivat kokonaan kiinni osan keväästä. Muuten toimintakulut ovat toteutuneet vuoden aikaan nähden suunnitellulla tasolla projektien kustannukset huomioiden.

Alkuvuoden ajan koronarajoitusten takia kirjastoihin oli rajoitettu pääsy ja aineistoja saattoi lainata pääsääntöisesti varaamalla 10.5. asti. Kirjastot eivät olleet tammi-kesäkuussa omatoimisesti käytettävissä. Kävijämäärä on 27 % vähemmän kuin vuosi sitten. Tapahtumiin etäosallistujia on ollut noin 95 000 ja lähiosallistujia 7 706. Viime vuonna vastaavaan aikaan tapahtumiin osallistujia oli noin 56000. Vaski-kirjastoissa e-aineistojen käyttö on kasvanut viime vuoteen verrattuna 16,5 %. Lainausluku on myös kääntynyt hienoiseen nousuun – 4,9 % kasvua. Erityisesti elo- ja syyskuu ovat olleet lainauksen ja kävijöiden suhteen vilkkaampia kuin vuosi sitten.

Turun filharmoninen orkesteri

Intendentti Nikke Isomöttönen:

Orkesterissa oli syyskuun lopussa 83,5 henkilötyövuotta, mikä on 6 henkilötyövuotta enemmän kuin vuonna 2020 vastaavaan aikaan. Sairauspoissaolot ovat edellisen vuoden tasolla ollen nyt 2,4 %.

Talouden osalta tulokertymä on suunnilleen vastaavalla tasolla kuin vuonna 2020, mutta lipunmyyntituotot ovat merkittävästi pienemmät. Tulokertymää selittää OKM:n vuonna 2020 myöntämän korona-avustuksen siirto vuodelle 2021 sekä uusi vuodelle 2021 myönnetty korona-avustus. Koska yleisötilaisuuksia ei voinut järjestää koko kevätkauden aikana, lipunmyynnistä ei ole kertynyt tuloja. Syyskauden myynti alkoi elokuussa merkittävien yleisörajoitusten ollessa käytössä, eikä rajoitusten lieventyminen näy vielä merkittävästi syyskuun tulokertymässä. Toimintakulut ovat edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna 4,8 % pienemmät.

Orkesterilla ei ollut kevätkaudella kävijöitä lainkaan, koska yleisötilaisuuksia ei voinut järjestää. Konserttitoiminta alkoi jälleen elokuussa jalkautumisviikoilla ja Luontosinfonia-suurtuotannolla ja kausikonserttisarja alkoi syyskuussa. Koronatilanteen epävarmuus näkyy tavanomaista pienempänä lipunmyyntinä, ja lipunmyynnin kehityksen ennustaminen on vaikeaa.

Museopalvelut

Museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen:

Museon toimintaan ja talouden kehitykseen vaikuttuvat alkuvuoden ajan voimassa olleet toimet koronapandemian hillitsemiseksi. Alkuvuoden aikana asiakasmääriä jouduttiin rajoittamaan ja useimmat tapahtumat peruttiin. Vuosi 2021 lähtikin yleisömäärien osalta hyvin hitaasti käyntiin, ja vaikka edellisvuonna museot olivat suljettuna koko huhti-toukokuun ajan, pääsymaksullisten museoiden kävijämääräkertymä oli toukokuun 2021 lopussa vain 27 % edellisvuoden vastaavasta kertymästä (38 710 kävijää vuonna 2020 ja 10 746 vuonna 2021). Kesän kuluessa yleisömääriä ja tapahtumia koskevat rajoitukset purettiin ja toiminta lähti sen myötä kasvuun ja pääsymaksullisissa museoissa ylitettiin edellisvuoden asiakaskertymä lopulta syyskuun aikana (vuonna 2020 yhteensä 158 911 kävijää tammi-syyskuussa ja vuonna 2021 vastaavasti 170 768). Kehitys viittaa siihen, että loppuvuoden asiakasmäärät ja palvelutulokertymä voivat kehittyä hyvinkin suotuisasti.

Toimintatuottoja kirjattiin tarkastelujakson aikana 2 359 000 euroa, josta 370 600 euroa oli pääosin kulttuuriministeriön avustuksia. Tuloihin kirjattiin myös 465 440 euroa museon talouden kautta siirtyvää kaupungin kaunistamisrahaston tuloa. Tästä summasta käyttämätön osa, noin 290 000 euroa, poistuu museon tulokertymästä vuoden lopussa, joten kirjaus ei vaikuta talouden lopulliseen toteumaan. Avustuksista yhteensä 290 000 euroa oli Opetus ja kulttuuriministeriön korona-avustuksia.  Varsinaista palvelutuloa kertyi syyskuun loppuun mennessä noin 1 550 000 euroa.

Toimintakuluja oli syyskuun loppuun mennessä kirjattu 7 534 000 euroa, mikä alittaa

ajanjaksolle talousarviossa lasketun teoreettisen kertymän (8 100 000 euroa). Maltillista menokertymää selittää yhä se, että koronatoimenpiteet ovat rajoittaneet avoinnapitoa ja muuta palvelutuotantoa pitkälle kesään asti. Tämä on puolestaan vähentänyt työvoiman käyttöä ja muita toimintakuluja. Tosin tänä vuonna kesän ja alkusyksyn aikana syntyneet menot ovat edenneet poikkeuksellisen hitaasti laskutukseen ja tämän seurauksena on varsin todennäköistä, että kaikki tarkastelujaksolle kuuluvat menot eivät ole vielä mukana talouden raportissa. Museon toiminnassa ei kuitenkaan loppuvuoden aikana odoteta tapahtuvan sellaista poikkeamaa, joka oleellisesti vaikuttaisi talouden toteumaan vuoden päättyessä. Biologisen museon ja Luostarinmäen sulkeminen kunnostustöiden ajaksi loppuvuodesta laskee jonkin verran tulokarttumaa, mutta tätä kompensoi se, että museopalveluilla on marraskuun puolivälistä jouluun asti vuokrattuna museokauppaa varten myyntitila Hansakorttelista.

Loppuvuoden talouskehitystä ennustaessaan museo olettaa asiakasmäärien palaavan ajanjaksolle normaaliksi, mikäli yleisötoiminnalle ei jouduta enää asettamaan rajoitteita. Pääsylippujen ja museokaupan myyntitulot ovat kehittyneet paremmin kuin vuoden toisessa osavuosikatsauksessa uskallettiin ennustaa. Tämä rohkaisee ennustamaan hyvää talouskehitystä loppuvuoden osalle: syyskuun lopun tilanteen perusteella museo ennustaa, että museon toimintakatteeseen syntyy vuoden loppuessa positiivinen nettopoikkeama eli annettu nettoluku alitetaan.

Museopalveluilla on kertynyt syyskuun loppuun mennessä 130 henkilötyövuotta.  Vuonna 2019 vastaavana ajankohtana henkilötyövuosia oli kertynyt 129,9 ja vuonna 2020 125,4.  Mikäli loppuvuosi toteutuu vuoden 2019 mukaisesti, tulee henkilötyövuosia olemaan vuoden lopussa yhteensä 127. Mikäli loppuvuoden toteuma noudattaa vuoden 2020 kertymää, tulee henkilövuosia olemaan vuoden lopussa 125. Edellisen perusteella museo ennustaa, ettei annettua htv ohjelukua 127 tulla ylittämään vuoden 2021 lopussa.

Nuorisopalvelut

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

Nuorisopalveluissa on syyskuun loppuun mennessä kertynyt 109 henkilötyövuotta, mikä on 1,5 henkilötyövuotta vähemmän kuin vuonna 2020 vastaavaan aikaan. Nuorisopalveluissa on ollut paljon vaihtuvuutta henkilöstössä ja vakansseja on ollut avoimena. Sairauspoissaolot ovat vähentyneet vuoteen 2020 verrattuna selvästi ollen nyt 3,6 % (vuonna 2020 sairauspoissaoloja oli 7 %).

Koronatilanne ja tiukat palvelurajoitukset näkyvät nuorisopalveluiden talouden ja toiminnan toteumassa sekä käyntimäärissä. Pääsymaksu-, osallistumis- ja myyntitulot ovat talousarviota pienemmät. Toimintamenoissa säästöä kertyy kuitenkin tulojen menetystä enemmän. Suurimmat säästöt ovat syntyneet palveluiden ja tarvikkeiden ostoissa, henkilöstökuluissa ja kuljetus-, matkustus- ja koulutuskustannuksissa. Vuokrakustannukset ovat suunnitelmalukuja suuremmat. Toimintakate on selkeästi ylijäämäinen. Ennuste koko vuoden 2021 vuosikatteeksi on noin 7.970.500 €, ollen n. 320.000 € ylijäämäinen.

Kävijämäärät ovat rajoitustoimien johdosta viime vuoden tapaan selkeästi alemmalla tasolla aiempiin vuosiin verrattuna. Koronan takia on toimipaikoissa jouduttu turvallisuussyistä ja -ohjeistuksista johtuen rajoittamaan osallistujamääriä. Lasten, nuorten ja perheiden vapaa-ajan käyttäytyminen on myös muuttunut, mikä on näkynyt harrasteryhmien ja avoimen toiminnan osallistujamäärissä. Toisaalta uudet jalkautuvat ja digitaaliset toimintamuodot ovat tavoittaneet uusia lapsia ja nuoria.

Liite 1Talousliite, syyskuu 2021

Liite 2Toimintatilastot, syyskuu 2021

Liite 3Työvoiman käytön seuranta, syyskuu 2021

Liite 4Nuorisopalveluiden syyskuun toimintaraportti

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta merkitsee liitteiden 1 - 4 mukaisesti tiedoksi talouden, toiminnan ja työvoiman käytön seurannan 30.9.2021 tilanteen toteutumisen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kulnuolk § 39
Liite 1:Talousliite, syyskuu 2021
Liite 2:Toimintatilastot, syyskuu 2021
Liite 3:Työvoiman käytön seuranta, syyskuu
Liite 4:Nuorisopalveluiden syyskuun toimintaraportti