Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta3721.10.20217

12525-2020 (02 05 01)

Kulttuurilautakunnan vuodelle 2021 päätetyn avustuksen käyttöajan sekä käyttötarkoituksen muutos

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 37

Järjestämistoiminto, Vapaa-aika, kulttuurisihteeri Niina Niemi-Nagy 11.10.2021:

Kulttuurilautakunta myönsi 9.12.2020 § 121 Turun musiikkijuhlasäätiö sr:lle 296 000 euron toiminta-avustuksen Turun musiikkijuhlien sekä säätiön erillisten hankkeiden järjestämiseen. Turun musiikkijuhlat oli tarkoitus järjestää 62. kerran elokuussa 2021. Elokuun päätapahtuman lisäksi musiikkijuhlilla on nykyisin ympärivuotisia erillisiä hankkeita, jotka tehdään Turun musiikkijuhlien toiminnan ja brändin alaisena, kuten kaikki elokuunkin tapahtumat. Koronaepidemia on osoittanut tämän toimintatavan erittäin järkeväksi ja viisaaksi, sillä vaikka elokuun päätapahtuma on peruttu vuodelta 2021, on festivaalin mahdollista pitää yksittäisiä huippuvierailuja ja konsertteja ohjelmassaan sekä siirtää niitä eteenpäin myös elokuun 2021 ulkopuolelle ilman, että tämä hämmentää yleisöä.

Syy peruuntumisille ja ohjelmamuutoksille on koronaviruspandemia, jonka puitteissa elokuun päätapahtuma oli pakko peruuttaa vain pari päivää ennen suunniteltua avajaiskonserttia; päätös peruutuksesta oli tehtävä viime hetkellä johtuen Varsinais-Suomen alueen siirtymisestä koronavirustilanteen leviämisvaiheeseen 3.8. alkaen (juhlien piti alkaa 7.8.2021) ja päätöstä seuranneiden tiukentuneiden sisätapahtumien järjestämiseen liittyvien rajoitusten takia. Tämän lisäksi marraskuulle suunniteltu konsertti John Malkovichin kanssa siirtyy koronavirustilanteen takia elokuulle 2022, konsertti siirretään esiintyjän omasta toiveesta.

Turun musiikkijuhlat ovat pystyneet reagoimaan nopeastikin muutoksiin ja uusia konsertteja on luotu rajoitusten purkamisen jälkeen välittömästi; syyskausi käynnistyi lokakuun 13. päivä ruotsalaisen huippubaritoni Peter Mattein ja ranskalaispianisti David Frayn tulkinnalla Schubertin Winterreise-laulusarjasta. Turun kirjamessujen kanssa suunniteltu ohjelma toteutui normaalisti ja joulukuun 18. päivän joulukonsertti toteutuu suunnitellusti yhdessä sopraano Karita Mattilan ja pianisti Iiro Rantalan kanssa.

Turun musiikkijuhlasäätiö anoo avustukselle koronapandemiasta aiheutuneiden ohjelma-aikataulumuutosten vuoksi käyttöajan pidennystä sekä käyttötarkoituksen muutosta. Ohjelma ei tule siirtymään sellaisenaan vaan taiteellisen johtaja Klaus Mäkelän ajatuksena on, että kesän 2021 taiteilijat pyritään kutsumaan vuonna 2022 tai viimeistään 2023, mutta ohjelmistot ja kokoonpanot voivat muuttua.

Taiteellisen johtajan mukaan ajatuksena on tehdä jälleen tuore ja raikas ohjelma, joka on läsnä ajassa eikä siirtää vuodelle 2021 ajankohtaiseksi luotua ohjelmistoa identtisenä kopioina. Uudistuminen on välttämätöntä asiakkaiden kiinnostuksen turvaamiseksi.

Liite 1Anomus käyttötarkoituksen muuttamisesta

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Turun musiikkijuhlasäätiön hakemuksen avustuksen käyttöajan pidentämisestä- ja käyttötarkoituksen muuttamisesta avustusjärjestelmään jätettyjen hakemustietojen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Mustonen ja Rantanen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi

Jakelu

aoTurun musiikkijuhlasäätiö sr
tpvVapaa-aika
tpvXXXXX


Liitteet:

Kulnuolk § 37
Liite 1:Anomus käyttötarkoituksen muuttamisesta