Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta4021.10.202110

12087-2021 (02 05 00, 12 03 03)

Museopalveluiden pääsymaksujen, palvelumaksujen ja tilavuokrien hinnoittelu vuonna 2022

Tiivistelmä: -

Kulnuolk § 40

Museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen:

Kaupungin hallintosäännön 38 §:n kohdassa 5 annetaan lautakunnalle oikeus päättää tehtäväalueen asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta valtuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti.

Museopalveluiden perimien maksujen hinnoittelun tavoitteena on mahdollistaa laaja saavutettavuus museon palveluille. Hinnastoissa on huomioitu museon toiminta niin kuntalaisille ja asiantuntijoille palveluja tuottavana toimijana kuin kaupungin vetovoimaisena kulttuurimatkailukohteena. Maksulliset palvelut voidaan jakaa palvelumaksuihin, pääsymaksuihin ja tilavuokramaksuihin. Museon pääsy- ja opetuspalvelumaksuilla sekä tilavuokrilla on merkittävä rooli omasta toiminnasta saatavissa tuloissa.

Palvelumaksut

Palvelumaksut koostuvat opetuspalveluista, tutkimus- ja tietopalveluista, valokuva-arkisto- ja kuvauspalveluista, talletuspalveluista, kokoelmien lainauspalveluista, konservointipalveluista sekä vahtimestaripalveluista. Opetuspalveluhinnasto on eritelty liitteessä 1, vahtimestaripalvelut liitteessä 4, muut palvelumaksut liitteessä 2.

Pääsymaksut

Museopalveluiden museotoimipaikat ovat Kuralan Kylämäkeä lukuun ottamatta pääsymaksullisia vierailukohteita. Pääsymaksuhintoihin on pyritty luomaan joustoa ja sen myötä kasvattamaan sekä kysyntää että maksutuloja: pääsymaksuille voidaan määritellä alennettuja kampanjahintoja ja toisaalta Turun linnan ja WAM:in hinnastossa on korotettu sesonkihinta kesän matkailukaudelle. Museotoimipaikkojen pääsymaksuhinnoittelu museoittain sekä museotoimipaikkojen yleiset maksuperiaatteet on eritelty liitteessä 3.

Tilat

Museopalveluilla on useita vuokrattavia tiloja eri toimipaikoissa. Lisäksi museo vuokraa laitteita. Tilavuokrat ja käyttökorvaukset sekä laitevuokrat on eritelty liitteessä 4.

Muutokset hinnastoon vuonna 2022

Museopalvelut esittää, että pääsymaksuhinnastoon ei tehdä vuodeksi 2022 tarkistuksia muutoin kuin Luostarinmäen osalta: kohteessa toteutetun uudistamishankkeen ansioista sen sisältötarjonta on kasvanut, ja tarjontaa on ajanmukaistettu siten, että asiakaskokemus on aiempaa rikkaampi ja monipuolisempi. Tämän seurauksena on perusteltua tarkistaa pääsymaksua vastaavasti ja hinnoittelu on nyt yhtenevä Wäinö Aaltosen museon kanssa. Erillistä korotettua sesonkihintaa kohteelle ei esitetä.

Museopalveluiden opetuspalveluhinnastoon on lisätty pääsymaksut sisältäviä opastustuotteita vastaamaan verkkovarauksen ja -myynnin tarpeita. Lisäksi palveluhinnastoon esitetään uutena peruskokoelmaan kuuluvien esineiden ja taideteosten pitkäaikaislainojen velotus. Veloitus kohdistuu Turun kaupungin ulkopuolisille tahoille ja koskee muuta kuin museaalista näyttelytoimintaa. Objektikohtainen hinta määräytyy vakuutusarvon mukaan ja laskutetaan jokaisesta pitkäaikaislainajaksosta (5 vuotta) erikseen. Mahdolliset konservaattorin tarkistuksesta ja toimenpiteistä koituvat kulut veloitetaan hinnaston mukaan.

Museopalveluiden pääsymaksujen, palvelumaksujen ja vuokramaksujen hinnoittelu vuodelle 2022 olisi tarkoituksenmukaista tehdä liitteiden 1 - 4 mukaisesti ja oikeuttaa museopalvelujohtaja tekemään tapauskohtaisia muutoksia pääsymaksuihin sekä tilojen ja palveluiden korvauksiin noudattaen museopalveluiden yleisiä maksu- ja hinnoitteluperiaatteita.

Liite 1Museopalveluiden opetuspalveluhinnasto vuodelle 2022

Liite 2Museopalveluiden palveluhinnasto 2022

Liite 3Museopalveluiden pääsymaksuhinnasto 2022

Liite 4Museopalveluiden tilojen hinnasto 2022

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta päättää hyväksyä museopalveluiden pääsymaksujen, palvelumaksujen ja vuokramaksujen hinnoittelun vuodelle 2022 liitteiden 1 - 4 mukaisesti.  

Lisäksi lautakunta oikeuttaa museopalvelujohtajan tekemään tapauskohtaisia muutoksia pääsymaksuihin sekä tilojen ja palveluiden korvauksiin noudattaen museopalveluiden yleisiä maksu- ja hinnoitteluperiaatteita.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVapaa-aika, museopalvelut


Liitteet:

Kulnuolk § 40
Liite 1:Museopalveluiden opetuspalveluhinnasto vuodelle 2022
Liite 2:Museopalveluiden palveluhinnasto 2022
Liite 3:Museopalveluiden pääsymaksuhinnasto 2022
Liite 4:Museopalveluiden tilojen hinnasto 2022