Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta1209.09.202112

5944-2021 (00 00 01, 00 01 00)

Nuorisolautakunnan perintö uudelle kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle

Tiivistelmä:

Toimintakautensa (2017-2021) päättävä nuorisolautakunta arvioi keväällä 2021 seminaarissa kuluneen kauden toteutumista, saavutettuja tuloksia ja kirjasi kehittämiskohteita, jotka se haluaa jättää perinnöksi toimintansa aloittavalle kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle.

Kulnuolk § 12

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

Toimintakautensa (2017-2021) päättävä nuorisolautakunta arvioi keväällä 2021 kuluneen kauden toteutumista, saavutettuja onnistumisia ja kirjasi tulevaisuuden kehittämiskohteita. Huhtikuussa 2021 lautakunnan seminaarissa käsiteltiin arvioinnin pohjalta asioita, jotka halutaan jättää perinnöksi toimintansa aloittavalle uudelle lautakunnalle.

Onnistumisia

Lautakuntakauden tärkeimpänä onnistumisena pidettiin avustusuudistusta. Lisäksi kiitosta saivat korona-ajassa toimiminen ja sen luomiin haasteisiin ja nuorten tunnistettuihin tarpeisiin vastaaminen sekä nuorisotilaverkoston jatkuvuudesta huolehtiminen.

Keskeneräisiä, edistettäviä asioita

Merkittävä keskeneräiseksi jäänyt asia oli nuorisotilaverkon kokonaistarkastelu, joka sisältää mm. Vimmasta luopumisen / keskustan nuorisotilatarpeen ratkaisemisen ja tilojen uudistamisen. Ruotsinkielisten kohdennettujen nuorisopalveluiden saatavuutta pidetään myös tärkeänä. Riittävästi ei paneuduttu etsivän nuorisotyön resursointiin ja laajentamiseen, lasten ja nuorten aitoon kuulemiseen eikä nuorten suosimien olosuhteiden, erityisesti skuuttauksen ja skeittauksen, kehittämiseen.

Tulevia painopisteitä

Tulevaisuuden painopisteiksi ja uuden lautakunnan edistettäväksi esitetään alueellisen nuorisotilaverkoston kokonaisvaltaista tarkastelua ja liikkuvaan sekä etsivään nuorisotyöhön panostamista. Liikkuvia nuorisopalveluita tarvitaan jatkossa enemmän asuinalueilla, mutta samalla kaupungin keskustasa tulee olla kiinnostavat kiinteät toimipisteet.

Uuden lautakunnan tulee riittävästi perehtyä oppivelvollisuuden laajentamiseen 18-vuotiaisiin ja sen vaikutuksiin ja muutoksiin nuorisotyössä erityisesti etsivässä työssä. Lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyn tulee olla myös uuden lautakunnan agendalla, eritysesti, kun koronan seurauksia hoidetaan.

Nuorten tavoittaminen ja löytäminen palvelujen piiriin ja monipuolinen tukeminen on tärkeää. Nuorten saaminen mielekkään vapaa-ajan ja harrastamisen pariin vaatii tulevaisuudessa uusia toimia. Miten tavoitetaan palveluja eniten tarvitsevat nuoret, erityisesti syrjäytymisvaarassa olevat tai syrjäytyneet?

Syrjäytymisen ehkäisyn kokemuksia ja hyviä käytäntöjä tulisi tuoda uuden lautakuntaan tietoon.

Nuoret ovat olleet huolissaan globaaleista ongelmista jo ennen koronaa. Ilmastonmuutos on puhuttanut ja ahdistanut (ilmastoahdistus). Nuoren kasvu tarvitsee tukea ja kohtaamisia luotettavien aikuisten kanssa. Ympäristökasatukseen nuorisotyöllisin keinoin tulee panostaa.

Uuden lautakunnan tulee vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta. Haasteena on, että nuorten osallistuminen vähenee eikä löydetä keinoja osallisuuden vahvistamiseen, huomioiden myös erilaiset vähemmistöryhmät.

Lautakuntien yhdistyminen ja nuorisotyön arvo uudessa lautakunnassa mietityttävät. Nuorisotyö on saatava yhtä tärkeäksi kuin kulttuuri uudessa lautakunnassa. Nuorisvaltuuston roolia pitää vahvistaa kaupungin toimintamallimuutoksessa. Tämä voisi tarkoittaa, että uusi lautakunta vahvistaa yhteistyötä nuorisovaltuuston kanssa esimerkiksi lisäämällä vierailuja puolin ja toisin sekä ottamalla käyttöön nuorisovaltuustolle ”virkakummit”.

Uudessa lautakunnassa on pohdittava, miten jatkossa turvataan resurssien riittävyys. Miten tunnistetaan suunnittelun haasteet ja priorisoidaan ne?

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuuri- ja nuorisolautakunta merkitsee tiedoksi nuorisolautakunnan 2017 - 2021 antaman perinnön edellisen kauden saavutuksista, tavoitteista ja tulevista painopisteistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.