Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta40112.12.20173

12169-2017 (232)

Lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskukselle pohjavesialueiden kartoituksesta ja luokituksesta (Ys)

Tiivistelmä:

Lausunto on valmisteltu yhdessä Kiinteistöliikelaitoksen kanssa.

Ksylk § 401

Kiinteistöliikelaitos, maanhankintapäällikkö, Ilkka Uusi-Uola, ympäristönsuojelu, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio 20.11.2017:

Asia

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytänyt lausuntoja koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Turun kaupungin alueella. Antintalon (0285351) pohjavesialue muutetaan 1-luokan pohjavesialueeksi. Kaarningon (0285352) ja Huhtamäen (0285304) pohjavesialueet muutetaan 2-luokan pohjavesialueiksi. Munittulan (0285351) ja Lentokentän (0285302) pohjavesialueet luokitellaan 2E-luokan pohjavesialueiksi.

Lausunnot on pyydetty toimittamaan 13.12.2017 mennessä. Lausuntopyyntö on oheismateriaalina.

Lausuntoehdotus

Antintalo (0270451) pohjavesialue sijaitsee Turun ja Ruskon kuntien raja-alueella lentokentän luoteispuolella. Suurempi osa kokonaisuudesta on Ruskon alueella. Turun puoleinen osa on pääosin Finavian omistuksessa.

Munittula (0285351) ja Lentokenttä (0285302) pohjavesialueet muodostavat lentokentän poikki kaakko-luode suunnassa olevan pohjavesialueen. Lentokentän eteläpuolella pohjavesialue on huomioitu alueen asemakaavassa osoitettuna aluevarauksena EV/s. Alueilla on Turun kaupungin, Finavian ym. maanomistusta.

Huhtamäki (0285304) pohjavesialue ulottuu Kärsämäen hautausmaa-alueelta Kärsämäen kartanon eteläpuolelle Toijalan rataan rajautuen. Alue on asemakaavoissa osoitettu erilaisiksi asunto- ja työpaikka-alueiksi. Turun kaupunki omistaa pääosin asemakaavan mukaiset yleiset alueet. Pääosa alueen tonteista on yksityisomistuksessa.

Kaarninko (0285352) pohjavesialue ulottuu Turun vanhalta hautausmaalta maantien 110 kahta puolta päätyen osittain Kaarinan Piispanristille. Tien 110 länsipuoliset alueet on kaavoitettu pientalovaltaisiksi asuinalueiksi ja Kaarinan puolella työpaikka-alueiksi. Tien itäpuolella pohjavesialue rajautuu Skanssin vireillä oleviin kaava-alueisiin. Asemakaavoihin sisältyvät tontit ovat merkittävältä osin yksityisomistuksessa. Muulta osin Turun kaupunki on merkittävä alueiden omistaja.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on tarkastanut pohjavesialueiden luokituksen muuttuneen lainsäädännön mukaiseksi. Pohjaveden pilaamiskielto on edelleen voimassa. Luokitusten muutoksista huolimatta alueet soveltuvat edelleen käytettäviksi yhdyskuntien vedenhankintaan vaikka niiden vedenottamoita ei enää käytetä (Antintaloa lukuunottamatta).

E-luokitus on merkitykseltään lähinnä informatiivinen, koska pohjavedestä suoraan riippuvaiset merkittävät pintavesi – ja maaekosyystemit ovat jo suojelun piirissä muun lainsäädännön kautta. Merkittävimmät ekosysteemivaikutukset liittyvät Lentokentän ja Munittulan pohjavesialueisiin, jotka ovat yhteydessä Lentokentän eteläpuolella sijaitsevaan Pomponrahkan Natura-alueeseen.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Turun kaupungin alueella

Oheismateriaali 2Turun kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Varsinais-Suomen ELY-keskukselle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon. Samalla päätetään, että pöytäkirja tämän asian kohdalla tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat