Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta39212.12.201719

9209-2017 (350)

Tupakointikiellon määrääminen Asunto Oy Pähkinäsaarenpuistoon (Yth)

Tiivistelmä:

Asunto Oy Pähkinäsaarenpuisto on toimittanut tupakkalain (549/2016) mukaisen hakemuksen tupakoinnin kieltämiseksi taloyhtiön osakkaiden hallinnassa oleville parvekkeille ja patiolle. Asunto Oy Pähkinäsaarenpuisto on 1992 valmistunut rivitaloyhtiö. Tupakkalain 79 §:n 2 momentin mukaan kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa mainittuihin tiloihin, jos laissa säädetyt edellytykset täyttyvät.

Ksylk § 392

Ympäristöterveydenhuolto, terveystarkastaja Markku Rohunen 4.12.2017:

Kohde

Asunto Oy Pähkinäsaarenpuisto, Karjalankatu 5, 20740 Turku

Y- tunnus 0783498-0

c/o Jouni Salmi / Haritun Huolto Oy

Lapinkatu 2 20740 Turku

Asianomaiset joita määräys koskee

Asunto Oy Pähkinäsaarenpuiston asukkaat, 14 huoneistoa

Asian käsittely

Asunto Oy Pähkinäsaarenpuisto on toimittanut 24.8.2017 ympäristöterveydenhuoltoon tupakkalain (549/2016) 79 §:n 1 momentin mukaisen hakemuksen tupakoinnin kieltämiseksi taloyhtiön osakkaiden hallinnassa oleville parvekkeille. Hakemuksen liitteenä on toimitettu taloyhtiön 25.4.2017 pidetyn yhtiökokouksen kokouspöytäkirja, jossa taloyhtiö on päättänyt hakea Turun kaupungilta tupakkalain 79 §:n 1 momentin mukaista tupakointikieltoa osakkaiden hallinnassa oleville parvekkeille ja ulkoalueille. Mukana toimitettiin liitteinä myös tuomioistuimen todistus yhtiökokouksen lainvoimaisuudesta, rakennepiirustukset, osakasluettelo, huoneistot joihin kieltoa haetaan, selvitys huoneistojen haltijoiden kuulemisesta ja yhtiöjärjestys.

Asunto Oy Pähkinäsaarenpuisto on 1992 valmistunut rivitaloyhtiö. Yhtiössä on 3 kaksikerroksista taloa.  Asunnoissa on parveke ja koneellinen poistoilmanvaihto. Tuloilma otetaan asuntoihin venttiilien kautta, jotka sijaitsevat parvekkeiden välittömässä lähteisyydessä. Ilmanvaihtojärjestelmästä johtuen tupakansavun kulkeutuminen asuntoihin on mahdollista, mikäli parvekkeilla ja terasseilla tupakoidaan. Tupakansavu voi myös kulkeutua helposti toisille parvekkeille. Tupakkalain 79 §:n 2 momentin mukaan kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa mainittuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvaan ulkotilan oleskelualueelle tai toiseen huoneiston sisätiloihin.

Kuuleminen

Asunto Oy Pähkinäsaarenpuisto on kuullut asuntojen osakkaita ja vuokralaisia tupakkalain 79 §:n 1 momentin mukaisen tupakointikiellon hakemisesta. Huoneistojen haltijoille on jaettu kuulemislomake yhtiökokouskutsun yhteydessä. Kuulemislomakkeita palautui 13 kpl yhteensä 14 asunnosta. Puoltavia oli 12 ja täysin tai osittain vastaan 1 asunto. Vastustavaa mielipiteitä oli perusteltu sillä, että kielto ei ole tasa-arvoinen asukkaille ja savun kulkeutumiseen vaikuttaa tuulen suunta. Kuuleminen katsotaan tupakkalain 79 §:n 4 momentin mukaisesti suoritetuksi.

Päätöksen perustelut

Uusi tupakkalaki (549/2016) tuli voimaan 15.8.2016. Tupakkalakiin sisältyi siirtymäsäädös, jonka mukaan asuntoyhteisö voi hakea kunnalta 1.1.2017 lähtien tupakkalain 79 §:n 1 momentin mukaisen tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin.

Kunnan tupakkalakia valvovan viranomaisen on hakemuksesta määrättävä tupakointikielto huoneistoihin kuuluville parvekkeille ja huoneistoissa käytössä oleviin ulkotiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin.

Asunto Oy Pähkinäsaarenpuiston tupakointikieltohakemuksen perusteella tupakansavun kulkeutuminen muutoin kuin poikkeuksellisesti on mahdollista toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvaan ulkotilan oleskelualueelle tai huoneiston sisätiloihin.

Asiakirjat ovat nähtävinä kokouksessa sihteerillä.

Sovelletut säädökset

Tupakkalaki (549/2016) 79, 90, 106 §

Hallintolaki (434/2003) 47 §

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Oheismateriaali 1Tupakointikieltohakemus Asunto Oy Pähkinäsaarenpuisto

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunki- ja ympäristölautakunta päättää määrätä Asunto Oy Pähkinäsaarenpuiston hakemuksen mukaisesti tupakkalain (549/2016) 79 §:n mukaisen tupakointikiellon osoitteessa Karjalankatu 5, 20740 Turku, sijaitseville osakkaiden hallinnassa oleville asuntojen parvekkeille.

Päätöksestä peritään tupakkalain (549/2016) 90 §:n 4 momentin mukaisesti maksu, joka määräytyy valmisteluunkäytetyn ajan mukaiseen tuntiveloitukseen.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Pähkinäsaarenpuisto
tiedYmpäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto
tpvIlkko Jaakko
kuulLehtinen Harri