Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta38412.12.201711

12576-2017 (234)

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätös Luolavuoren luonnonsuojelualueen perustamisesta (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 384

Ympäristönsuojelu, vt. luonnonsuojelutarkastaja Emma Kosonen 5.12,2017:

Varsinais-Suomen Elinkeino-, Liikenne- ja Ympäristökeskus teki 22.11.2017 päätöksen luonnonsuojelualueen perustamisesta Luolavuoreen Turun kaupungin hakemuksesta.

Turun kaupunginvaltuusto päätti Luolavuoren luonnonsuojelualueen perustamisesta Suomi 100 -juhlaistunnossa huhtikuussa 2017. Uusi Luolavuoren luonnonsuojelualue on 25 hehtaarin laajuinen ja se on Turun panostus Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan. Alueella on luonnontilaista männikköä sekä korpimaista vanhaa metsää, jossa on liito-oravan reviiri. Luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaan lahopuun määrä metsässä on huomattava. Luolavuoren luonnonsuojelualueella on myös Litorinameren muinaisranta, varhaismetallikautisia kivistä kasattuja hautaröykkiöitä ja Ropovahaksi kutsuttu vanha Turun kaupungin rajakivi satojen vuosien takaa. 45 metriä pitkä Luolavuoren luola on yksi Suomen pisimmistä luolista.

Kesällä 2017 eläköitynyt kaupungin luonnonsuojelutarkastaja Jarmo Laine esitti aluetta rauhoituksen kohteeksi. Rauhoituspäätöksellä alue säilyy jatkossakin lähivirkistyskohteena. Sienestys, marjastus ja alueella liikkuminen on edelleen sallittua, mutta mm. kasvillisuuden vahingoittaminen ja kasvien keräily on kielletty.

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätös Luolavuoren luonnonsuojelualueen perustamisesta (VARELY/2990/2017)

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.