Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta36928.11.201718

159-2017 (615, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle/ Poikkeamispäätös, Maununtyttärenkatu 28 (Hal)

Tiivistelmä:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on hyväksynyt poikkeuksen omakotitalon rakentamiseksi poiketen muun muassa asemakaavassa osoitetusta suurimmasta sallitusta kerrosluvusta. Hakija on määräajassa valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt lautakunnan lausuntoa asiassa. Lautakunnalle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Ksylk § 369

Kaupunkisuunnittelu kaavoitusyksikkö, rakennuslakimies Leena Salmelainen 23.11.2017:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 17.1.2017 § 3 hyväksynyt kahden yksityishenkilön poikkeamishakemuksen, joka koski omakotitalon rakentamista Korppoolaismäkeen, kiinteistölle 42-9-7, osoitteeseen Maununtyttärenkatu 28. Rakennusvalvonnan lupa-arkkitehti myönsi hanketta koskevan rakennusluvan 7.6.2017. Hakemuksen liitteenä oli Turun hallinto-oikeuden lainvoimaisuustodistuksella varustettu poikkeamispäätös. Rakennusluvasta ei valitettu. Rakennustöitä ei ole aloitettu eikä hankkeeseen ole haettu vastaavaa työnjohtajaa.

Turun hallinto-oikeus ilmoitti 21.11.2017 ympäristötoimialalle, että hallinto-oikeuteen on saapunut määräajassa poikkeamispäätöksestä valitus, joka on epähuomiossa jäänyt kirjaamatta ja käsittelemättä. Tämän vuoksi Turun hallinto-oikeus on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa valituksesta vasta 21.11.2017 saapuneella lausuntopyynnöllä. Lausuntoa pyydetään asiassa 5.12.2017 mennessä. Asiassa aikaisemmin tapahtuneen johdosta asia käsitellään ympäristötoimialalla kiireellisenä.

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraava lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseessä on poikkeaminen voimassa olevan asemakaavan kerroslukua, rakennusalaa ja rakennusoikeutta koskevista määräyksistä. Päätöksestä valitetaan lähinnä kerrosluvun ylittämisen vuoksi. Asemakaavassa sallitun yksikerroksisen rakennuksen sijaan rakennuspaikalle rakennetaan pääosin yksikerroksinen rakennus, johon sijoitetaan ulkomitoiltaan noin 46 m2:n suuruinen toinen kerros. Tämä toinen kerros on kerrosalaltaan 38,5 m2. Poikkeusta ei ole arvioitu vähäiseksi, vaikka valituksessa niin annetaan ymmärtää.

Valituksen on tehnyt Kiinteistö Oy Maununtyttärenkatu 20, jonka omistama kiinteistö sijaitsee rakennuspaikan pohjoispuolella noin 10 metriä leveän puistokaistaleen toisella puolella. Puisto on osittain puustoa ja osittain heinikkoa. Hakemuksen kohteena oleva kiinteistö on tällä hetkellä rakentamaton, joten on ymmärrettävää, että jo rakennettujen kiinteistöjen asukkaat kokevat uudisrakentamisen nykyisiä näkymiään haittaavaksi. Uudisrakennus on kuitenkin pääasiassa yksikerroksinen. Kaksikerroksinen osa on ulkomitoiltaan vähäinen eli vain noin 46 m2. Kaavan mukaisesti yksikerroksisena ja satulakattoisena rakennus peittäisi kenties nykyistä suunnitelmaa suuremman alan valittajan maisemasta. Poikkeamishakemuksen liitteenä on esitetty melko pitkälle viedyt rakennussuunnitelmat, joten uudisrakennuksen arkkitehtuurin arvioiminen on ollut mahdollista jo tässä vaiheessa, ennen rakennuslupahakemusta. Kaupunkikuvaneuvottelukunta on puoltanut hanketta jo huhtikuussa 2016 ja arkkitehtuurin tason on arvioitu korkealuokkaiseksi.

Rakennusoikeuden ja -alan ylitykset ovat vähäisiä ja vastaavia ylityksiä on hyväksytty Korppoolaismäen alueella aikaisemminkin. Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä. Lisätietoja antaa tarvittaessa rakennuslakimies Leena Salmelainen, puh. 050 541 7924, s-posti leena.salmelainen(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus 23.2.2017

Oheismateriaali 2Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätös 17.1.2017 § 3

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus