Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta36828.11.201717

10622-2013 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Ruukinrinteenkulman asemakaavasta (Hal)

Tiivistelmä:

Hallinto-oikeus on kumonnut lautakunnan hyväksymän Ruukinrinteenkulman asemakaavanmuutoksen riittämättömien selvitysten vuoksi. Valmistelussa ei ole arvioitu sitä, voidaanko alueen muille tonteille myöhemmin sallia maanomistajien yhdenvertainen kohtelu huomioon ottaen vastaava rakentamistehokkuus ja mikä merkitys sillä olisi rakennettuun ympäristöön ja yleiskaavassa määriteltyihin alueen suojeluarvoihin.

Ksylk § 368

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 22.11.2017:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 7.2.2017 § 30 hyväksynyt Ruukinrinteenkulman asemakaavan muutosehdotuksen Nummen kaupunginosan korttelin 44 tontille 13, joka sijaitsee Vanhan Hämeentien ja Ruukinrinteen kulmassa. Tällä hetkellä tontilla on 1920-luvulla rakennettu kaksikerroksinen asuin- ja liikerakennus, jonka Vanhan Hämeentien puoleinen julkisivu on jäänyt huomattavasti kadun tasoa alemmas. Kumotussa asemakaavanmuutoksessa tontti osoitettiin asuin- ja liikerakennusten korttelialueeksi (AL-1). Rakennusoikeutta tontille osoitettiin 1 400 k-m2 suurimman sallitun kerrosluvun ollessa IV.

Hallinto-oikeuden ratkaisu

Päätöksestä tehtiin kolme valitusta Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on kumonnut lautakunnan päätöksen sekä hylännyt vaatimukset katselmuksen toimittamisesta ja Museokeskuksen kuulemisesta. Hallinto-oikeus ei ole tutkinut vaatimuksia tontin määräämisestä rakennuskieltoon. Hallinto-oikeus on myös hylännyt Nummenmäen Pientalot ry:n vaatimuksen kaavanmuutoksen hakijan velvoittamisesta maksamaan yhdistyksen oikeudenkäyntikulut.

Hallinto-oikeuden perustelut

Hallinto-oikeus on arvioinut lautakunnan toimivaltaa päättää kyseisestä asemakaavasta. Päätöksen perustelujen mukaan asemakaavan muutos koskee vain yhtä pinta-alaltaan pientä tonttia eikä alueen käyttötarkoitusta muuteta. Vaikka kaavamuutoksessa osoitetulla rakennusoikeuden lisäyksellä on vaikutuksia myös pinta-alaltaan vähäisen kaava-alueen ulkopuolelle, eivät vaikutukset ole kunnallisen päätösvallan delegointia koskevassa säännöksessä tarkoitetuin tavoin merkittäviä. Lautakunta ei näin ollen ole ylittänyt toimivaltaansa päättäessään asemakaavasta.

Päätöksen kumoamisen ovat aiheuttaneet selvitysten puutteellisuus. Kaava-aineiston perusteella ei ole ollut mahdollista arvioida, täyttääkö asemakaava maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetut sisältövaatimukset tai perustuslain 6 §:n vaatimuksen maanomistajien yhdenvertaisesta kohtelusta. Perusteluissa hallinto-oikeus on todennut, että hyvin suppeaa aluetta eli vain yhtä tonttia koskevan asemakaavan muutoksen yhteydessä on sinänsä mahdollista osoittaa ympäröivään rakentamiseen nähden tehokkaampaa rakentamista, mikäli tämän tehokkaamman rakentamisen vaikutuksia on selvitetty riittävän laaja-alaisesti ja sille on maankäytölliset perusteet.

Ruukinrinteenkulman asemakaavan muutosta varten laaditut selvitykset ovat kuitenkin koskeneet vain kaavamuutoksen salliman asuin- ja liikerakennuksen rakentamisen aiheuttamia vaikutuksia Vanhan Hämeentien kaupunkikuvaan. Asemakaavan muutoksessa ei ole arvioitu sitä, voidaanko alueen muille tonteille myöhemmin sallia maanomistajien yhdenvertainen kohtelu huomioon ottaen vastaava rakentamistehokkuus ja mikä merkitys sillä olisi rakennettuun ympäristöön ja yleiskaavassa määriteltyihin alueen suojeluarvoihin. Kaavamuutoksen mukaisen rakentamisen osoittamisen mahdollisuudet ja vaikutukset olisi tullut kaavamuutosta laadittaessa arvioida laajempaa aluetta koskevilla selvityksillä.

Lisäksi hallinto-oikeus on todennut, ettei sen toimivaltaan kuulu rakennuskiellon määrääminen. Myöskään Museokeskuksen erillinen kuuleminen tai katselmuksen toimittaminen eivät ole olleet tarpeen asian selvittämiseksi. Kaavanmuutosaloitteet tekijä ei ole hallintolainkäyttölain 74.1 §:n mukainen asianosainen asemakaavan muutosta koskevassa valitusasiassa, joten häntä voi voida velvoittaa korvaamaan yhdistyksen oikeudenkäyntikuluja.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 22.11.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kaava-alueella suoritettiin katselmus ennen kokousta.