Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta37228.11.20171

8724-2017 (065)

Pieneläinpäivystyspalvelut 1.1.2018 (tavoite) - 31.12.2019 (Yth)

Tiivistelmä:

Nykyinen sopimus Varsinais-Suomen maakunnan alueella tuotettavista lemmik-kieläinten eläinlääkärin päivystyspalveluista päättyy 31.12.2017. Pieneläinpäivystyspalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.1.2018 (tavoite) - 31.12.2019, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin enintään yhdellä (1) vuodella, 31.12.2020 asti (optio).

Ksylk § 372

Ympäristöterveydenhuolto, ympäristöterveydenhuollon johtaja Olli Sjövall ja hankinta- ja logistiikkakeskus, projektipäällikkö Jaana Friman 21.11.2017:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi pieneläinpäivystyspalvelujen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 17.10.2017 § 316.

Pieneläinpäivystyspalvelut järjestetään Turun lemmikkieläimille sekä lemmikkieläimille niistä kunnista tai niiltä yhteistoiminta-alueilta, joiden kanssa Turku on tehnyt sopimuksen. Päivystyspalvelut tuotetaan Turun ja Salon kaupungin sekä Liedon, Raision ja Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueiden pieneläimille. Turun kaupunki tulee vastaamaan sopimuksen kokonaishallinnasta ja myy palvelut edelleen muille päivystykseen osallistuville yhteistyökumppaneille. Vastaavan alueen kattavassa pieneläinpäivystyksessä on ollut potilaita vuonna 2016 yhteensä n. 6 800, joista turkulaisia noin 47 %.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on ympäristötoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia pieneläinpäivystyspalveluista ajalle 1.1.2018 (tavoite) – 31.12.2019, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin enintään yhdellä (1) vuodella, ajalle 1.1.2020 - 31.12.2020 (optio). Optiossa on kyse Tilaajan oikeudesta, ei velvollisuudesta.

Hankintailmoitus julkaistiin 18.10.2018 palveluhankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Tarjouspyynnössä varattiin mahdollisuus esittää hankintaan liittyviä tarkentavia kysymyksiä. Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin 1.11.2017 Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Annettuun määräaikaan 9.11.2017 klo 11.00 mennessä saatiin tarjoukset seuraavilta tarjoajilta:

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjousta ei oteta huomioon ja vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus yhden (1) palveluntuottajan kanssa.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten vertailu ja tarjouksen valinta.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Kaikki tarjoajat vakuuttivat täyttävänsä tarjoajalle asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten hintavertailu ja tarjouksen valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se, joka on kokonaistaloudellisesti edullisin. Arviointiperusteina ovat palvelun vuosimaksu (painoarvo 40 %), toimenpidemaksut (painoarvo 40 %), poliklinikkamaksu (painoarvo 10 %) sekä laatutekijät; intensiivihoidon tilat ja laitteet (painoarvo 5 %), muovipakkausjätteen lajittelu (painoarvo 5 %).

Kokonaispisteet muodostuivat seuraavasti:

Enimmäispistemäärä on 100 pistettä.

Omaeläinklinikka Verkavet Oy:lle lähetettiin 10.11.2017 alhaisen hinnan tarkastuspyyntö Julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) 96 §:n mukaisesti. Hankintayksikkö voi hylätä hankinnan laatuun ja laajuuteen nähden hinnaltaan tai kustannuksiltaan poikkeuksellisen alhaisen tarjouksen, jos tarjoajan antama selvitys ja muu toimitettu näyttö ei tyydyttävästi selitä tarjottujen hintojen tai kustannusten alhaista tasoa. Omaeläinklinikka Verkavet Oy toimitti 15.11.2017 selvityksen tarkastuspyyntöön, mutta annettua selvitystä ei voitu pitää hankinnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävänä alhaisten toimenpidemaksujen osalta. Palvelun toteuttaminen käytännössä lähes ilmaisilla toimenpide- ja poliklinikkamaksuilla olisi omiaan vaikuttamaan asiakkaiden käyttäytymiseen tavalla, mikä olisi vahingollista pieneläimille ja johtaisi palvelun laadun toteutumiseen merkittävästi tarjouspyynnön laadullisia vähimmäisvaatimuksia heikommin. Omaeläinklinikka Verkavet Oy:n tarjousta ei tästä johtuen voida hankinnan laadun ja laajuuden edellyttämien taloudellisten, oikeudellisten ja teknisten teki-jöiden vuoksi pitää varteenotettavana. Tarjouksen poikkeuksellisen alhainen hinta toimenpidemaksujen osalta on perustunut epäterveisiin oletuksiin, joita ei voida pitää hyväksyttävänä.

Edellä esitetyn perusteella esitämme, että Omaeläinklinikka Verkavet Oy:n tarjous hylättäisiin Julkisista hankinnoista annetun lain 96 §:n nojalla sekä pieneläinpäivystyspalveluiden puitesopimus solmittaisiin Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n kanssa ajalle 1.1.2018 (tavoite) - 31.12.2019 tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin. Päivystyspalvelun vuosimaksu on 9,99 euroa (alv 0 %). Tarjouspyynnön mukaisesti alle 10 euron vuosimaksua ei peritä.

Tarjousasiakirjat ovat nähtävänä kokouksessa ja ennen kokousta ympäristötoimialan hallinnossa.

Liite 1Tarjousten vertailu

Toimialajohtaja Christina Hovi 21.11.2017:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että Omaeläinklinikka Verkavet Oy:n tarjous hylätään Julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) 96 §:n nojalla ja pieneläinpäivystyspalveluiden puitesopimus solmitaan Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy:n kanssa ajalle 1.1.2018 (tavoite) - 31.12.2019 tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin. Päivystyspalvelun vuosimaksu on 9,99 euroa (alv 0 %). Tarjouspyynnön mukaisesti alle 10 euron vuosimaksua ei peritä.

Mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella.

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti, että pöytäkirja tämän asian kohdalla tarkastetaan kokouksessa.

Jakelu

tiedLiedon kunta
tiedRaision kaupunki
tiedSalon kaupunki
aoTarjouksen jättäneet
tiedUudenkaupungin kaupunki
tpvHankinta- ja logistiikkakeskus
tiedYmpäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto


Liitteet:

Ksylk § 372
Liite 1:Tarjousten vertailu