Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta34421.11.20175
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta35928.11.20178

1838-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; "Tammitien kulma", Nummi (os. Vanha Hämeentie, Tammitie ja Hakakatu) (12/2017) (Ks)

Tiivistelmä:

Kaavamuutoksella muutetaan alueen vanhojen asemakaavojen pääosin pienteollisuustoimintaa edistävä sisältö n. III - V kerroksisen kerrostaloasumisen käyttöön. Matalin rakentaminen sijoittuu Vanhan Hämeentien varteen. Toimintaansa jatkavilta, kaupungin pienteollisuustonteilta edellytetään ympäristöhäiriöitä tuottamatonta toimintaa. Suunnittelualueen kokonaisrakennusoikeus on n. 26400 k-m². Alueelle arvioidaan tulevan n. 390 asuntoa ja niihin n. 480 asukasta.

Ksylk § 344

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski 10.11.2017:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut yhdessä Sirpa Salmen/Kaawa Oy:n kanssa 1.11.2017 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen Nummen kaupunginosaan.

Nykytilanne

Asemakaavanmuutos laaditaan Nummen kaupunginosan korttelin 51 tonteille 2, 20-23, 25-29 ja 31-35 sekä näiden viereisille katualueiden osille. Suunnittelualueen pinta-ala on n. 4,9 ha ja sillä sijaitsee asumisen lisäksi mm. pienteollisuus- ja liiketoimintaa. Alue sijaitsee n. 2 km Kauppatorilta itään, Tammitien ja Vanhan Hämeentien kulmauksessa.

Suunnittelualue kuuluu Nummenmäen vanhaan ja perinteikkääseen asunto- ja työpaikka-alueeseen. Alueen vieressä on Nummen sauna, ns. T-talo sekä Lauri Viljasen puisto leikkipaikkoineen. Hämeentien, Hakakadun ja Tammitien risteyksen pienteollisuustontille on suunnitteilla päivittäistavarakauppa. Yliopiston ja yliopistollisen keskussairaalan alueet sijaitsevat noin kilometrin etäisyydellä, samoin Ylioppilaskylä ja Kupittaan kehittyvä liike- ja toimistoalue.

Suunnittelutilanne

Maakuntakaavassa alue kuuluu taajamatoimintojen alueeseen, jolla on pääosin asumistoimintoja.

Turun Yleiskaava 2020:ssa suunnittelualue on osa laajaa pientalovaltaista asuntoaluetta (AP), joka ulottuu Hämeentieltä Kalevantielle asti. Pientalojen lisäksi alueelle voidaan toteuttaa muutakin asumista, palveluja ja ympäristöön sopivia työpaikkatoimintoja.

Alueella on voimassa useita eri asemakaavoja. Näissä asemakaavoissa pääosa alueesta on osoitettu pienteollisuuden (TP) tarpeisiin. Asemakaavoissa osoitettu rakennusoikeus alueelle on yhteensä n. 16000 k-m². Tästä pienteollisuudelle ja kunnallisteknisille rakennuksille (TP, YTK) on osoitettu n. 14450 k-m², asuin- ja liikerakentamiselle n. 1100 k-m² ja omakotiasumiselle 450 k-m².

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu kahden yksityisen maanomistajan aloitteisiin.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 11.4.2017 § 124. Kaavan vireille tulosta on ilmoitettu vuoden 2017 kaavoituskatsauksessa. Vireille tulosta ilmoitettiin osallisille myös kirjeitse 28.4., minkä yhteydessä lähetettiin lisäksi hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Osallisilta pyydettiin alkuvaiheen mielipiteitä 2.6.2017 mennessä. Ennen tätä järjestettiin kolme asiaa koskenutta tilaisuutta: kaksi kaavakävelyä ja yksi yleisötilaisuus.

Kaava-aluetta laajennettiin korttelin 51 tontilla 20 sen tultua toisen aloitteen tekijän omistukseen. Tämän myötä osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa täydennettiin sekä lähetettiin se tiedoksi tontin 20 lähinaapurustoon.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheessa saatiin yhteensä 15 mielipidettä. Kaava-alueen laajentumisen yhteydessä ei jätetty mielipiteitä.

Mielipiteet vastineineen on esitelty selostuksessa sivulta 16 alkaen kohdassa 4.5. Alkuvaiheen kuuleminen.

Asemakaavanmuutoksen tarkoitus

Tavoitteena on muuttaa yksityisten maanomistajien alueiden asemakaavaa niin, että mahdollistetaan matalahkojen asuinkerrostalojen toteutus. Yksityisten maanomistajien tonteilla oleva heikkokuntoinen, vajaakäyttöinen ja nykykäytöltään epätarkoituksenmukainen rakennuskanta on tarkoitus korvata ajanmukaisilla ja samalla alueen kulttuurihistorialliseen ympäristöön sopivilla asuinrakennuksilla. Nummenmäen rakentamistavan ominaispiirteet ohjaavat tulevaa rakentamista. Erityinen huomio kohdistetaan Vanhan Hämeentien varren täydentyvään rakentamistapaan ja aluehistorialliseen merkitykseen. Tarvittavien autopaikkojen on tarkoitus sijoittua osittain maan alle. Muutoksilla voidaan kohentaa alueen siisteyttä ja viihtyisyyttä sekä kasvattaa alueen vetovoimaa.

Kaupungin omistamilla pienteollisuustonteilla toiminnan on tarkoitus jatkua toistaiseksi entisellään. Kaavamuutoksella on tarkoitus täsmentää tonteilla tapahtuvan toiminnan määrittelyä siten, ettei se saa aiheuttaa ympäristöhäiriöitä.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnoksen pohjana on käytetty yksityisten maanomistajien palkkaamien arkkitehtitoimistojen luonnoksia, saatua yleisöpalautetta sekä hakijoiden ja konsulttien kanssa pidettyjen suunnittelutapaamisten tuloksia.

Joidenkin yleisöpalautteiden perusteella tavoiteltu rakentaminen olisi pitänyt olla pientalopohjaista ja/tai matalampaa. Valmistelussa on kuitenkin lähdetty siitä, että tällä alueella rakentaminen tulisi olla pientaloaluetta tehokkaampaa, kunhan rakentaminen sovitetaan nummenmäkiläiseen rakentamistapaan ja miljööseen. Tärkeänä perusteena tehokkaammalle rakentamiselle on alueen loistava sijainti. Se sijaitsee mm. lähellä keskustaa, yliopistoja sekä sairaala-aluetta ja lisäksi alueen vierestä kulkee tiheävuorovälinen bussireitti ja uusi päivittäistavarakauppakin on rakenteilla. Tehokkaammalla rakentamisella voidaan tarjota useampia ja monipuolisempia asuntoja kuin pientalovaihtoehdossa. Suunnittelualue sijoittuu myös eräänlaiseen vaihettumisvyöhykkeeseen, jossa valtatie 10:n läheisyys ja alueella nykyisin oleva pienteollisuus tarjoavat kohdan, jossa pientaloalue voi luontevasti muuttua hieman tehokkaamman rakentamisen alueeksi.

Nummenmäkiläisen rakentamistavan ja miljöön vaatimuksiin vastataan kaavamääräyksillä ja erityisesti Vanhan Hämeentien osalta, joka on hyvin tunnusomainen ja merkittävä Nummenmäen kaupunkikuvassa. Kaavamääräyksillä ohjataan uusien rakennusten sijoittelua, mitoitusta, pienimittakaavaisuutta, kokonaiskorkeutta ja räystäiden sijoittelua sekä rakentamisperinteen huomioon ottavaa, tulevaa arkkitehtuuria. Vanhan Hämeentien merkittävyyden vuoksi määräykset ovat tiukimpia kyseisen kadun varressa.

Noin 4,9 ha:n kokoisella suunnittelualueella on rakennusoikeutta kaikkiaan n. 26400 k-m2. Tästä asuntokerrosalaa on yhteensä 20600 k-m2 ja ympäristöhäiriöitä aiheuttamattoman teollisuustoiminnan kerrosalaa on n. 5800 k-m2. Kokonaiskerrosalassa on lisäystä aikaisempaan kaikkiaan n. 10400  k-m2. Rakentamistehokkuus on asuinkerrostalojen korttelialueella keskimäärin e = 0,91 ja teollisuustoiminnan tonteilla e = 0,50.

Alueelle arvioidaan tulevan n. 390 asuntoa ja n. 480 asukasta. Asuntojen tarvitsemat n. 250 autopaikkaa sijoittuvat pääasiassa maanalaisiin tiloihin. Teollisuustoiminnan työpaikkoja alueella arvioidaan säilyvän n. 30. Kadunvarsille sallitut liike- ja työtilat voivat lisätä alueen työpaikkoja.

Arviot kaavan vaikutuksista on esitetty kaavaselostuksen sivuilla 31 - 32.

Liite 1Luonnoskartta ”Tammitien kulma” pvm 1.11.2017

Liite 2Luonnosvaiheen selostus ”Tammitien kulma”

Liite 3Tilastolomake

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 15.3.2017, muutettu 2.10.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 1.11.2017 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Tammitien kulma” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ilvessalon Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti Lähteenmäen Vierimaan kannattamana pitää katselmuksen kaava-alueella ennen seuraavaa kokousta.

Ksylk § 359

Pöydältä 21.11.2017 § 344.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavin Laukkasen Van Ooikin tekemin muutoksin yksimielisesti. Päätös asiassa tehtiin yhden äänestyksen jälkeen.:

Ak-1: Vanhan Hämeentien varrella rakennukset tulee sijoittaa kadun suuntaisesti ja Vanhan Hämeentien puolella ei sallita ulokkeita. Vanhan Hämeentien varrella rakennusten pääasiallisena (yli 70 %) julkisivumateriaalina tulee käyttää peittomaalattua lautaa.

AK-1: Rakennusten tulee väritykseltään soveltua olemassa olevaan Nummen rakennuskantaan.

Kaavaehdotusvaiheessa on esitettävä vähintään yksi alueen halki kulkeva pyörä- ja kävely-yhteys.

Asian käsittely kokouksessa

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Anttila, Ilvessalo, Laukkanen, Lintunen, Muurinen, Peltonen, Rantanen, Van Ooik ja Wirén.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Esittelijän ehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 9-2, 2 poissa.

Manni ja Vierimaa olivat poissa kokouksesta.

Sandelinin muutosehdotus oli seuraava:

Asemakaavanmuutosluonnos Tammitien kulma hyväksytään siten muutettuna, että Vanha Hämeentien sekä ns. Attilan raitin varrella tonteilla 35, 34, 29 ja 27 olevat rakennukset säilytetään ja AK-1 merkinnällä osoitetulla alueella uudisrakentaminen sovitetaan säilytettäviin rakennuksiin.

Perustelut: Se, että rakennusten omistajat ovat päästäneet osan rakennuksista rapistumaan ei ole peruste rakennusten purkamiselle. Rakennukset ovat keskeinen osa nummenmäen kulttuurihistoriallista miljöötä ja ne tulee huomioida alueen uudisrakentamista suunniteltaessa.

Laukkasen päätökseksi tulleen muutosehdotuksen perustelut olivat seuraavat: Muutoksin alue soveltuu paremmin olemassa olevaan Nummen alueeseen ja luo viihtyisää kaupunkia.

Kaava-alueella suoritettiin katselmus ennen kokousta.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 344
Liite 1:Luonnoskartta "Tammitien kulma" pvm 1.11.2017
Liite 2:Luonnosvaiheen selostus "Tammitien kulma"
Liite 3:Luonnosvaiheen tilastolomake "Tammitien kulma"

Ksylk § 359
Liite 1:Luonnoskartta "Tammitien kulma" pvm 1.11.2017
Liite 2:Luonnosvaiheen selostus "Tammitien kulma"
Liite 3:Luonnosvaiheen tilastolomake "Tammitien kulma"