Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta36528.11.201714

1586-2017 (233)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla lokakuussa 2017 (Ys)

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla lokakuussa 2017 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus vuorokausi-indeksillä määriteltynä oli Kauppatorilla tyydyttävä. Heikoimmillaan ilmanlaatu Turun keskustassa oli välttävää. Hyväksi ilmanlaatu luokiteltiin Turun Kauppatorilla 13 vuorokautena.

Ksylk § 365

Ympäristönsuojelu, vt. ympäristötarkastaja Petra Sainisto 20.11.2017 :

Ilmanlaadun kuukausiraportissa käsitellään Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Paraisilla sijaitsevien ilmanlaadun mittausasemien tuloksia. Turussa mittausasemat sijaitsevat keskustassa (Kauppatorilla) sekä Ruissalossa. Turun Kauppatorilla mitataan typen oksideita sekä hengitettäviä hiukkasia ja Turun ilmanlaatuindeksin laskennassa käytetään näitä mittaustuloksia. Ruissalon asema on tyypiltään ns. kaupunkitausta-asema, jossa mitataan otsonia, rikkidioksidia sekä typen oksideita.

Lokakuussa hengitysilman laatu oli vuorokausi-indeksillä luokiteltuna Turun keskustassa useimmiten tyydyttävää. Tunti-indeksillä määriteltynä ilmanlaatu oli noin 91 % ajasta hyvää. Heikoimmillaan ilmanlaatu Turun Kauppatorilla oli välttävää kahtena vuorokautena. Suurimmat indeksiarvot johtuivat kohonneista hengitettävien hiukkasten pitoisuuksista.

Ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan kansallisiin Valtioneuvoston asettamiin ohjearvoihin sekä raja-arvoihin, jotka perustuvat EU-direktiiveihin. Typpidioksidin pitoisuudet Kauppatorilla olivat korkeimmillaan 51 % ja Ruissalossa 24 % ohjearvosta. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 33 % ohjearvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 58 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta tavoitearvosta (120 µg/m3). Rikkidioksidipitoisuudet olivat Ruissalon mittausasemalla korkeimmillaan 27 % ohjearvosta.

Turun keskustan mittausasema toimii alueen raja-arvon ylityksiä valvovana mittausasemana. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuus saa ylittää arvon 50 µg/m3 korkeintaan 35 kertaa kalenterivuoden aikana (VNa 38/2011). Lokakuussa arvoa ei ylitetty lainkaan, yhteensä ylityksiä tänä vuonna on viisi. Viime vuonna ylityksiä oli kaksi ja vuonna 2015 ylityksiä oli kahdeksan. Typpidioksidin tuntipitoisuuden raja-arvon numeroarvoa (200 µg/m3) ei ylitetty Turun keskustassa lokakuussa. Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli n. 41 % raja-arvon numeroarvosta.  Myöskään rikkidioksidin tunti- tai vuorokausiraja-arvoja ei ylitetty Ruissalossa. Korkein rikkidioksidin vuorokausipitoisuus oli n. 27 % raja-arvosta.

Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti lokakuu 2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä lokakuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.