Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta33507.11.20177

2759-2016 (613, 627)

Asemakaavaluonnos; "Karhunahde", Haarla (os. Maunulantie) (11/2016) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavalla mahdollistetaan n. 200 asukkaan pientaloalue Friskalan ja Maunulan väliselle alueelle Hirvensalon Haarlan kaupunginosaan.

Ksylk § 335

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen 24.10.2017:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitus on laatinut 18.10.2017 päivätyn asemakaavaluonnoksen Haarlan kaupunginosaan kaavoittamattomalle alueelle.

Luonnoksesta ilmenee alueiden käyttötarkoitus: korttelialueet, katuvaraukset ja virkistysalueet. Alueen asukasmääräksi arvioidaan noin 200.

Nykytilanne

Kaava-alue sijaitsee Hirvensalossa Kakskerrantien varrella, Friskalan ja Maunulan pientaloalueiden välissä.

Suunnittelualue on noin 24,4 ha, jonka pinta-alasta suurin osa on kaupungin omistamaa. Suunnittelualue sisältää kolme yksityistä tilaa, joissa on vakituisessa käytössä olevia asuinrakennuksia.

Friskalan alueen kaavoituksen yhteydessä osa Maunulantiestä kaavoitettiin katualueeksi, jota oli tarkoitus myöhemmin jatkaa tulevalle asuinalueelle.

Kaava-alueen keskellä on länsi-itäsuuntainen peltoalue, jota suojaa pohjoisessa Maunulanmetsä. Maunulanmetsä on osa Hirvensalon saaren länsi- itäsuuntaista laajaa Ruotsalanmetsää. Eteläpuolella on metsäsaarekkeiden välissä Maunulan asuinalueen pientaloja, jotka avautuvat pihoineen kohti pohjoista.

Luontoarvot

Alueelle on laadittu luontoselvitys v. 2000, jota päivitettiin ympäristösuojelun toimesta v. 2017. Alueelta löytyi neljä luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeää aluetta, sekä säilytettäväksi virkistysalueeksi ehdotettu metsäsaareke (VL/s).

Suunnittelutilanne

Alue on voimassa olevassa Hirvensalon osayleiskaavassa 2020 osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP-2) ja osittain maa- ja metsätalousalueeksi (M). AP-2 määräyksen mukaan alueen rakentaminen edellyttää asemakaavan laatimista, ja asemakaavoituksessa tulee erityisesti huolehtia avointen maisematilojen puoleisten reunojen yhtenäisyydestä.

Hirvensalon täydennysosayleiskaavan (13/2007) ehdotus on tällä hetkellä lautakuntakäsittelyssä. Alue on myös siinä osoitettu pientaloalueeksi (A-1). Osayleiskaavassa alueella on myös metsälain 10 § mukainen erityisen tärkeä elinympäristö (kallio).

Hirvensalon täydennysosayleiskaavan A-1 -aluevaraus sisältää asuinkorttelit, kadut sekä lähipuistot. Alueelta on varattava asemakaavoituksessa riittävästi tilaa asumiselle tarpeellisia julkisia ja yksityisiä palveluja varten. Alueelle saa sijoittaa myös sellaisia pienimuotoisia työtiloja, joista ei aiheudu melua, raskasta liikennettä, ilman pilaantumista tai näihin verrattavia ympäristöhaittoja.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan 15.12.2015 hyväksymään Strategisen sopimuksen asemakaavoitusohjelmaan 2016 - 2017, jossa kohde on ohjelmoitu hyväksyttäväksi vuonna 2018.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 7.6.2016 § 171.

Kaava on kuulutettu vireille kaavoituskatsauksessa 2016. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin osallisille 22.6.2016. Mielipiteitä saatiin 30.9.2017 mennessä 10 kpl.

Maunulan asuinalueen Auerkadun ja Tähdenlennon asukkailta tuli 7 kpl kaavaa vastustavaa mielipidettä. Varsinkin Auerkadun uudet talot pihoineen avautuvat Karhunahteen kaava-alueen peltoalueelle päin. Mielipiteissä halutaan peltoalue jättää kokonaan rakentamatta.

Hirvensalon Omakotiyhdistys pitää sinänsä hyvänä, että alueelle kaavoitetaan pientaloaluetta ja lähipuistoja, mutta haluaa muistuttaa mm. Maunulanmetsän säilymisen tärkeydestä ja turvallisten yhteyksien rakentamisesta aluetta ympäröiviin palveluihin.

Alueen naapureilta tuli mielipide, jossa vaadittiin Hirvensalon liikenneruuhkien ratkaisemista, ennen kuin kaavoitetaan lisää asuinalueita saarelle.

Toisessa alueen naapurimaanomistajan mielipiteessä asuinalueen kaavoittamista pidettiin hyvänä, koska Turun alueella ei ole tarpeeksi asemakaavoja asuntotuotantoa varten.

Alustavaa luonnosta esiteltiin Hirvensalon perinteisen kaavanäyttelyn illassa 29.3.2017. Paikalla oli runsaasti kaava-alueen naapureita Auerkadulta ja Tähdenlennolta ja yhdessä keskustellen pyrittiin löytämään ratkaisuja edellä esitettyihin mielipiteisiin.

Asemakaavanmuutosluonnos

Kaavaluonnos pvm. 18.10.2017 on maankäyttökaavio korttelialueiden ja niiden käyttötarkoituksen sekä katualueiden sijainnin asettamiseksi ehdotuksen laatimista varten. Rakentaminen jatkaa olemassa olevia verkostoja Maunulantieltä. Suunnittelualueesta pientaloasumiseen osoitetaan korttelialueita 34 %, virkistykseen 62 % ja katualueiksi 4 %. Nimistö jatkaa virkistysalueiden nimistöä sekä Friskalan että Maunulan suunnalta.

Asuinkäytössä olevat nykyiset kolme rakennuspaikkaa osoitetaan pysyvään asumiseen ja niitä täydennetään.

Virkistysalueiden kautta merkitään kulkemaan ulkoilureittejä, jotka yhdistyvät viereisten jo rakennettujen alueiden reitteihin. Luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeitä alueet (luo-alueet) on merkitty kaavaluonnokseen, kuten myös säilytettäväksi virkistysalueeksi ehdotettu metsäsaareke (VL/s), sekä Hirvensalon täydennysosayleiskaavan metsälain 10 § mukainen erityisen tärkeä elinympäristö (kallio) Aamunkoitto-virkistysalueelle.

Alustava kaavatalouslaskelma:

MENOT:

katu- ja yleiset alueet          1,43 milj. €

vesihuolto                           0,55 milj. €

tilaajatehtävät                      0,4   milj. €

                                           yht. 2,38 milj. €

TULOT:

myytävät tontit

-       AO                                0,65 milj. €

-       AP                                 1,44 milj. €

vesiliittymismaksut             0,25 milj. €

                                          yht. 2,34 milj. € + n. 200 asukkaan verotulot

Seuraavat vaiheet

Hyväksytyn luonnoksen pohjalta valmistellaan kaavaehdotus, jossa määritellään tonttikohtaiset rakennusalat ja rakennusoikeudet sekä muut rakentamista koskevat määräykset.

Tavoitteena on, että kaavaehdotuksesta pyydetään lausunnot ja ehdotus asetetaan nähtäville keväällä 2018.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksymiskäsittelyn jälkeen kaavaehdotus viedään kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 59 §, 62 §, 63 §.

Maankäyttö- ja rakennuslaki 24 §, 25 §, 30 § ja 32a§.

Liite 1Luonnoskartta "Karhunahde" pvm 18.10.2017

Oheismateriaali 1OAS 21.6.2016, muutettu 18.10.2017

Oheismateriaali 2OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 3Luontoselvityksen päivitys 5.10.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 18.10.2017 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Karhunahde” pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 335
Liite 1:Luonnoskartta "Karhunahde" pvm 18.10.2017