Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta31217.10.20178

280-2017 (234, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle/ Metsästysoikeutta koskeva asia (Ys)

Tiivistelmä:

Vt. ympäristönsuojelujohtaja on hylännyt Varsinais-Suomen Eräjormat ry:n metsästyslupahakemuksen ja kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen. Yhdistys on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt kaupungilta lausuntoa asiassa. Lautakunnalle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Ksylk § 312

Ympäristönsuojelu/rakennuslakimies Leena Salmelainen 10.10.2017:

Vt. ympäristönsuojelujohtaja on 31.5.2017 § 82 hylännyt Varsinais-Suomen Eräjormat ry:n pienriistan metsästyslupahakemuksen, joka koski pienriistan (mukaan lukien metsäkauris) metsästämistä Turun kaupungin omistamilla maa-alueilla Hirvensalon Maanpäässä. Yhdistyksen oikaisuvaatimus on tullut vireille 22.6.2017. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hylkäsi yhdistyksen asiassa tekemän oikaisuvaatimuksen 8.8.2017 § 227.

Varsinais-Suomen Eräjormat ry on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt kaupunginhallituksen lausuntoa asiassa 27.10.2017 mennessä. Ympäristötoimialan kaupunginsihteerin kanssa on sovittu, että kaupunginhallituksen puolesta lausunnon asiassa antaa päätöksen tehnyt lautakunta.

Ympäristönsuojelu esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asioissa seuraava lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asioihin kunnioittavasti seuraavaa:

Metsästyslain 6 §:n mukaan oikeus harjoittaa metsästystä ja määrätä siitä kuuluu lähtökohtaisesti alueen omistajalle. Metsästysoikeuden perusteella on mahdollista pyydystää alueella riista- ja/tai rauhoittamattomia eläimiä, suorittaa riistanhoitotoimia ja päättää alueen metsästysjärjestelyistä ja muista metsästykseen liittyvistä asioista. Kuitenkin esimerkiksi hirvieläimen metsästykseen on oltava Suomen riistakeskuksen myöntämä pyyntilupa myös sillä taholla, jolla on metsästysoikeus alueella.

Metsästyslain 17 §:n mukaan esimerkiksi maanomistaja voi antaa asettamillaan ehdoilla toiselle luvan metsästää (metsästyslupa) alueellaan. Metsästyslaissa ei ole määräyksiä siitä, millä perusteella maanomistaja voi antaa metsästysluvan omistamallaan maalla. Turun kaupungin omistamilla mailla tapahtuvasta metsästyksestä päättäminen on delegoitu ympäristönsuojelujohtajalle.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 14.2.2017 § 49 tehnyt periaatepäätöksen metsästyslupien myöntämisessä noudatettavista periaatteista. Periaatepäätöksen tarkoituksena on nimenomaan varmistaa metsästyslupaa anovien seurojen yhdenvertainen kohtelu. Turun kaupungin maa-alueet ovat laajat ja hajallaan toisistaan ja metsästyslupia on myönnetty useille seuroille. Tällaisessa tilanteessa tiettyjen periaatteiden noudattaminen on välttämätöntä tarpeellisen kontrollin säilyttämiseksi. Metsästyslupia anottiin vuonna 2017 yhteensä 10 kappaletta ja näistä kahdeksan anomusta hyväksyttiin ja kaksi hylättiin. Kaikki päätökset noudattavat periaatepäätöksessä määriteltyä linjaa eikä Varsinais-Suomen Eräjormat ry:tä ole kohdeltu epätasa-arvoisesti muihin hakijoihin nähden. Periaatepäätös ja siten hylkäävä päätös noudattavat myös Turun Seudun Riistanhoitoyhdistyksen näkemystä metsästyslupien myöntämisen tavoitteista.

Kyseinen hylkäävä päätös perustuu periaatepäätöksen 4-kohtaan, jonka mukaan yhdelle kaupungin omistamalle alueelle voi metsästysluvan saada vain yksi metsästysseura. Kakskerran Erä ry. on toiminut alueella jo vuosien ajan ja maanomistajalla on selkeä käsitys siitä, miten metsästys ja riistanhoito alueella noudattavat lautakunnan periaatepäätöksessä esitettyjä tavoitteita. Varsinais-Suomen Eräjormat ry:n hakemuksessa ei ole esitetty sellaisia seikkoja, joiden perusteella maanomistajan olisi syytä vaihtaa metsästysluvan saavaa seuraa. Asiassa on otettu huomioon muun muassa, että Varsinais-Suomen Eräjormat ry. on hakenut lupaa vain pienriistan ja metsäkauriin metsästykseen kun taas Kakskerran Erä ry:n hakemus koski kaikkien metsästyslaissa määriteltyjen riistaeläinten ja tietyin edellytyksin rauhoittamattomien eläinten metsästystä. Kokonaisuus huomioon ottaen metsästysluvan myöntäminen Kakskerran Erä ry:lle ja Varsinais-Suomen Eräjormat ry:n anomuksen hylkääminen on ollut maanomistajan kannalta tarkoituksenmukaista.

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä. Lisätietoja antaa tarvittaessa vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki, puh. 050-5573138, s-posti olli-pekka.maki(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus 18.9.2017

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Muurinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus