Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta29510.10.20175
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta30917.10.20175

4145-2014 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus; "Turku Energia", (IX) 9. kaupunginosa (os. Linnankatu) (1/2015) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella halutaan parantaa korttelin toimivuutta ja elinvoimaa, tuoda lisää asuntoja keskustan läheisyyteen sekä eheyttää kaupunkikuvaa täydennysrakentamisella. Tavoitteena on kokonaisuus, jossa vanhojen voimalarakennusten innovatiivinen uusiokäyttö yhdistetään uusien asuinrakennusten rakentamiseen. Energiajakelun turvaamiseksi alueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa. Suunnitelman mukaan alueelle rakennetaan uusia kerrostaloja yht. n. 22 500 k-m2. Vanhat voimalarakennukset suojellaan ja muutetaan asuin-, toimisto- ja toimitilakäyttöön. Autopaikat sijoitetaan pysäköintilaitokseen sekä pihakannen alle.

Ksylk § 295

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström 4.10.2017:

Asemakaavanmuutos laaditaan 9. (IX) kaupunginosan korttelin 5 tonteille 23 ja 25 sekä Amiraalistonkadun ja Linnankadun katualueille (osa).

Alueen pinta-ala on 2,85 ha.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaavanmuutoksella parannetaan korttelin toimivuutta ja elinvoimaa, tuodaan lisää asuntoja keskustan läheisyyteen sekä eheytetään kaupunkikuvaa täydennysrakentamisella. Tavoitteena on kokonaisuus, jossa vanhojen voimalarakennusten innovatiivinen uusiokäyttö yhdistetään uusien asuinrakennusten rakentamiseen. Energianjakelun turvaamiseksi alueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa.

Alueen käyttötarkoitus muuttuu ja arvokkaat rakennukset suojellaan.

Kaavaprosessin vaiheet

Kaavanmuutos valmistellaan kaupungin aloitteesta, yhteistyössä nykyisen maanvuokralaisen Turku Energian sekä TVT Asunnot Oy:n kanssa. Turun kaupunginhallitus on 19.1.2015 (23 §) hyväksynyt Turun kaupungin, TVT Asunnot Oy:n sekä Turku Energian välisen yhteistyösopimuksen korttelin kehittämiseksi.

Kaavoitus käynnistettiin 2015. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 21.4.2015 § 135.

Kaavan vireilletulosta on ilmoitettu kaavoituskatsauksessa 2015. Kaavahankkeesta järjestettiin yleisötilaisuus 26.5.2015 Turku Energian tiloissa, suunnittelualueella. Yleisötilaisuudessa keskusteltiin kaavahankkeen lähtökohdista ja tavoitteista. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin yksi mielipide.

Osapuolet ovat järjestäneet alueelle suunnittelukilpailun asemakaavatyön pohjaksi. Kilpailun voitti arkkitehtitoimisto Sigge Oy ehdotuksellaan ”Rasteri”. Suunnitelmia on kilpailuvaiheen jälkeen jatkojalostettu ja kaavaluonnos on laadittu tämän suunnitelman pohjalta.

Kaavaluonnos valmistui 21.10.2016. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi kaavaluonnoksen 8.11.2016 § 285.

15.6.2017 päivätystä asemakaavaehdotuksesta pyydettiin lausunnot Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta, Kiinteistöliikelaitokselta, Turun Vesihuolto Oy:ltä, Turku Energia Oy:ltä, Telia Finland Oyj:ltä, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY), Turun museokeskukselta, Turun vanhusneuvostolta sekä Ympäristötoimialan rakennusvalvonnalta ja ympäristönsuojelulta.

Asemakaavanmuutosehdotuksesta saatujen lausuntojen perusteella selostusta ja kaavakarttaa on muutettu 22.9.2017, jolloin kaavamääräyksiin tehtiin pieniä muutoksia ja tarkennuksia. Yhteenveto lausuntojen sisällöstä sekä vastineet niihin on kuvattu selostuksessa, liite 1.

Seuraava vaihe

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksymä asemakaavaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville. Asemakaavaehdotuksesta voi tehdä kirjallisen muistutuksen nähtävilläoloaikana.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Turku Energia"

Liite 2Tilastolomake "Turku Energia"

Liite 3Kartta "Turku Energia"

Oheismateriaali 1OAS- ja luonnosvaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Laaditut selvitykset ja raportit, kaavahaku (www.turku.fi/kaavahaku)

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 15.6.2017 päivätty ja 22.9.2017 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Turku Energia” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Peltosen Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Manni ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kaava-alueella suoritettiin katselmus ennen kokousta.

Ksylk § 309

Pöydältä 10.10.2017 § 295.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin:

Päätös asiassa tehtiin äänin 5-7, 1 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Anttila, Euro, Muurinen, Vierimaa ja Wirén.

Päätökseksi tulleen Ilvessalon Laukkasen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Lintunen, Lähteenmäki, Sandelin, Sinervo ja Van Ooik.

Manni oli poissa kokouksesta.

Liite 4Selostus "Turku Energia" muutettu 17.10.2017 (KSYLK § 309)

Liite 5Kartta "Turku Energia" muutettu 17.10.2017 (KSYLK § 309)

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta. Käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-2, 1 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Anttila, Euro, Ilvessalo, Laukkanen, Lintunen, Muurinen, Sinervo, Van Ooik, Vierimaa ja Wirén.

Sandelinin palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

Manni oli poissa kokouksesta.

Sandelinin palautusehdotus oli seuraava:

LPA-1 autopaikkojen korttelialueelle sijoitettavaa pysäköintilaitosta madalletaan kuudesta kerroksesta kolmeen kerrokseen. Loput tarvittavat autopaikat sijoitetaan korttelin sisään maan tai pihakannen alle.

Entisen turbiinihallin korotustaso poistetaan ja hallin korkeus ja perusmuoto ja korkeusasema säilytetään nykyisellään.

Kaavaan sisältyvä suositusluonteinen viherkattomääräys muutetaan määrääväksi.

Perustelut:

Amiraalistonkadun varteen sijoitettava 6-kerroksinen pysäköintilaitos ei toteuta hyvää kaupunkikuvaa ja asumisympäristöä, joten korttelin parkkipaikkajärjestelyjä on muutettava kaupunkikuvan ja asumisviihtyvyyden paremmin huomioivaksi.

Turbiinihallin tunnusomainen kattomuoto on osa Linnankadulle avautuvaa teollisten rakennusten mittakaavallisesti vaihtelevaa kokonaisuutta, joka kuuluu valtakunnallisesti arvokkaasti määriteltyyn rakennettuun kulttuuriympäristöön. Turbiinihallin korotus hämärtäisi katveeseen jäävän kattilahallin asemaa kaupunkikuvassa, joka tärvelee Linnankatunäkymän teollisuushistoriaan perustuvaa ominaisluonnetta.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Ksylk § 295
Liite 1:Selostus "Turku Energia"
Liite 2:Tilastolomake "Turku Energia"
Liite 3:Kartta "Turku Energia"

Ksylk § 309
Liite 1:Selostus "Turku Energia"
Liite 2:Tilastolomake "Turku Energia"
Liite 3:Kartta "Turku Energia"
Liite 4:Selostus "Turku Energia" muutettu 17.10.2017 (KSYLK § 309)
Liite 5:Kartta "Turku Energia" 17.10.2017 (KSYLK § 309)