Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta29310.10.20173
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta30717.10.20173

3533-2007 (611)

Hirvensalon osayleiskaavaehdotus (kaavatunnus 13/2007) (Ks)

Tiivistelmä:

Hirvensalon osayleiskaavan kaavaluonnos hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 17.12.2015. Kaavaehdotuksesta pvm. 5.12.2016 on pyydetty lausunnot ja siihen liittyvästä Natura-arvioinnista erillinen luonnonsuojelulain mukainen lausunto. Lausuntojen pohjalta on laadittu tarkistettu kaavaehdotus. Osayleiskaavasta tulee osa Yleiskaava 2029:n kokonaisuutta.

Ksylk § 293

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, yleiskaavainsinööri Olavi Ahola 4.10.2017:

Kokonaisrakenne

Osayleiskaavalla varaudutaan pitkän tähtäyksen maankäyttöön osoittaen aluevaraukset Hirvensalon saarelle n. 15 000 uudelle asukkaalle Turun kaupunkiseudun rakennemallin 2035 mukaisesti, mutta mahdollistaen myös tavoitevuotta pitemmän ajan kehitys. Yleiskaavoituksella luodaan edellytykset asemakaavoituksen tarkoituksenmukaiselle jatkamiselle sekä saaren ja mantereen välisten yhteyksien parantamiselle. Näitä varten varataan kevyen liikenteen yhteys Lauttaranta-Korppolaismäki sekä uusi katuyhteys ja Uittamonsilta. Sillalle johtavan kadun tuntumassa varaudutaan maankäytön tehostamiseen. Uudet yhteydet luovat myös joukkoliikenteelle tehostamismahdollisuuksia. Uittamon puolelle ei osoiteta uutta maankäyttöä, vaan korostetaan merenranta-alueen kehittämistä virkistykseen.

Maiseman muutokset ovat suurimpia Latokarin-Lauttarannan alueella ja Vaahemäen-Sorttamäen välisellä alueella, jonka läpi on osoitettu uusi sillalle johtava katu; itse siltakin muuttaa maisemaa huomattavasti. Avoin maisematila supistuu myös Meltoisten-Tammistontien alueella. Toisaalta saaren länsi-lounaisosassa ja Maanpäässä säilyy perinteistä maaseutumaisemaa. Länsi-luoteisosa osayleiskaava-alueesta on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Arvokkaaksi maisema-alueeksi on merkitty myös Särkilahti ympäristöineen ja Häppilän, Tammiston ja Friskalanlahden alueita.

Asumiselle varattavat alueet laajentavat kaupunkirakennetta länteen päin Tammistontien ja Kukolantien sekä Pikisaarentien-Särkilahdentien suunnilla. Uusia aluekokonaisuuksia varataan Maunulan-Rauhaniemen alueelta, Uittamonsillalle johtavan kadun varrelta sekä pohjoisosasta Syvälahden selänteen alueelta ja Latokarin-Lauttarannan alueelta. Uutena toteuttamattomana pääkokoojana varataan Kukolantien jatkaminen länteen Särkilahdentielle/Häppiläntielle. Kakskerrantien, Vanhan Kakskerrantien ja Tammistontien ympäristöä eheytetään ja tiivistetään ja kadut suunnitellaan hyvin joukkoliikennettä palveleviksi pääväyliksi.

Pyöräilyn ja kävelyn yhteyksiä pyritään parantamaan jatkuviksi reiteiksi yhdessä ulkoilureittien varausten kanssa siten, että reitit palvelevat sekä nopeampaa työ- ja asiointiliikennettä että sijoittuvat miellyttävään ympäristöön.

Virkistys- ja vapaa-alueiden varaamisella turvataan pitkällä tähtäyksellä saarten laajojen yhtenäisten alueiden ja niiden välisten yhteyksien kehittäminen ja säilyminen. Tavoitteena on kehittää Hirvensalon pohjoisosaan pääasiassa valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle sijoittuva rantareitti, joka liittyisi uuden kävely- ja pyöräily-yhteyden kautta mantereelle Aurajokivarteen ja Pitkäsalmen rannan läheiseen reittiin. Tällä samoin kuin laskettelukeskuksen alueella on merkitystä seudullisinakin virkistyskokonaisuuksina.

Asemakaavoitettavaksi osoitettujen alueiden lisäksi osayleiskaavan tavoitteena on ohjata Hirvensalon länsiosien haja-asutuksen suunnittelutarveratkaisu- ja poikkeamisharkintaa sekä loma-asutusta ja muuta maankäyttöä. Haja-asutusta koskee tänä vuonna voimaan tullut maankäyttö- ja rakennuslain muutos, jonka perusteella kyläalueeksi merkityllä alueella suunnittelutarveratkaisu voidaan edellytysten täyttyessä myöntää useamman kuin yhden rakennuspaikan osalta. Kyläalueeksi on merkitty eräitä alueita alueen länsiosasta, mutta ehdotusvalmistelussa esillä olleet kyläaluevaraukset Maanpään pääasiassa kaupungin omistamilla alueilla on asiantuntija-arvioiden perusteella poistettu.

Osayleiskaavan haitalliset vaikutukset Ruissalon ja Rauvolanlahden Natura 2000 -alueisiin on pyritty lieventämään sellaisiksi, että osayleiskaava ei merkittävästi heikennä Natura-alueen luonnonarvoja.

Lausunnot

5.12.2016 päivätystä kaavaehdotuksesta on pyydetty lausunnot noin 15 osallistaholta, mm. ELY-keskukselta, V-S liitolta, asukas- ja luonnonsuojeluyhdistyksiltä sekä kaupungin hallintokunnilta ja yhtiöiltä.

Lausuntojen perusteella kaavaehdotusta on tarkistettu mm. seuraavasti:

Lausuntojen tiivistelmät vastineineen on kuvattu oheismateriaalissa 1.

Natura-vaikutuksien arviointi raportoitiin loppuvuonna 2016 ja ELY-keskuksen lausunto saatiin huhtikuussa 2017.

Lausunnon perusteella on edelleen täydennetty arviointia ja tehty tarkistuksia osayleiskaavaehdotukseen:

Natura-vaikutusten arvioinnit ja ELY-keskuksen antamat lausunnot on kuvattu tarkemmin osayleiskaavan selostuksessa. Natura-täydennyksistä pyydetään ELYn lausunto vielä ennen osayleiskaavan valtuustokäsittelyä.

Seuraavat vaiheet

Kaupunginhallituksen hyväksymä kaavaehdotus asetetaan nähtäville.

Osayleiskaava etenee kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn kun ELY-keskuksen lausunto Natura-arvion täydennyksen riittävyydestä on saatu.

Liite 1Osayleiskaavakartta "HIrvensalon osayleiskaava"

Liite 2Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava"

Oheismateriaali 1Lausuntojen tiivistelmät ja vastineet

Oheismateriaali 2Natura-lausunnon tiivistelmä ja vastineet

Oheismateriaali 3Mielipide Chydenius Annele

Oheismateriaali 4Mielipide Niskala Anja Ja Salminen Marja-Liisa

Laaditut selvitykset ja raportit ovat luettavissa Kaavahaussa kaupungin verkkosivuilla.

Linkki kaavahakuun Huom! Yleiskaavat (www.turku.fi/kaavahaku)

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Hirvensalon osayleiskaavaehdotus, pvm. 5.12.2016, muutettu 3.10.2017 (lausunnot) hyväksytään ja se asetetaan julkisesti nähtäville MRA 19 §:n mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Van Ooikin Laukkasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ksylk § 307

Pöydältä 10.10.2017 § 293.

PäätösAsia pantiin pöydälle Van Ooikin Vierimaan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti. Lisäksi lautakunta päätti pitää katselmuksen kaava-alueella ennen seuraavaa kokousta.


Liitteet:

Ksylk § 293
Liite 1:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava"
Liite 2:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava"

Ksylk § 307
Liite 1:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava"
Liite 2:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava"