Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta28826.09.20179

12926-2014 (616)

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätös vaarantamiskiellosta; Asunto Oy Kaivokolmion funktionalistinen asuinrakennus (Hal)

Tiivistelmä:

ELY-keskus on kieltänyt ryhtymästä sellaisiin toimenpiteisiin, jotka vaarantavat osoitteessa Kaivokatu 1 sijaitsevan funktionalistisen asuinrakennuksen kulttuurihistoriallista merkitystä.

Ksylk § 288

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 18.9.2017:

Asian vireilletulo ELY-keskuksessa

Varsinais-Suomen ELY-keskus on ottanut 11.12.2014 omasta aloitteestaan Turun Yliopistonmäen suojeluasian vireille rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain mukaisena asiana. Kyseiseen kokonaisuuteen liittyy Asunto Oy Kaivokolmion omistaman funktionalistisen asuinrakennuksen, joka sijaitsee Kaivokadun päässä. Asunto Oy Kaivokolmion hallituksen puheenjohtaja on ilmoittanut Varsinais-Suomen ELY-keskukseen rakennuksen haltijan purkaneen rakennuksen sisätiloja ja suunnittelevan julkisivuun kohdistuvia toimenpiteitä sekä vaatinut vaarantamiskiellon määräämistä.

ELY-keskuksen päätös

Varsinais-Suomen ELY-keskus on 8.9.2017 kieltänyt ryhtymästä sellaisiin toimenpiteisiin, jotka vaarantavat kyseisen rakennuksen kulttuurihistoriallista merkitystä, sillä rakennus saattaa olla rakennusperinnön suojelusta annetun lain tarkoittama suojelukohde. Rakennuksen purkaminen sekä julkisivujen, rungon ja rakenteiden muuttaminen ovat kiellettyjä. Sisätiloissa kielto koskee alkuperäisenä säilynyttä tilajakoa ja porraskäyntejä sekä kiinteää sisustusta, jota ovat vanhat väliovet listoineen ja metallinen lattiaralli. Rakennuksen säilymistä edistäviä toimenpiteitä saa tehdä.

Mahdollisista korjaustoimenpiteistä on kuultava Museovirastoa ja Varsinais-Suomen ELY-keskusta. Kieltoa on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin päätä.

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätös 8.9.2017

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.