Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta26512.09.20175

7948-2017 (742, 230)

Lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskukselle koskien YVA-menettelyn soveltamista Kakolanmäen puhdistamon poistoputken rakennushankkeessa (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 265

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristöinsinööri Jaana Gustafsson ja vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki 7.9.2017:

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on pyytänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamistarpeesta otsikossa mainittuun hankkeeseen. Ympäristötoimialan ympäristönsuojelu on valmistellut ehdotuksen lausunnoksi.

Lausuntoehdotus

Kakolanmäen jäteveden puhdistamon purkuputki liittyy nykyisin kaupungin hulevesiviemäriin ja sen kapasiteetti on ylittynyt ajoittain erityisesti rankkasateiden aikana. Hulevesiviemärin hulevesimäärät tulevat kasvamaan tulevaisuudessa alueen rakentamisesta johtuen. Puhdistamon ympäristöluvassa on vaadittu suunnitelmaa purkuviemärin kapasiteetin lisäämiseksi.

Pöyry Finland Oy on Turun seudun puhdistamo Oy:n toimeksiannosta selvittänyt uuden poistoputken rakentamista. Purkuputki kulkee suunnitelman mukaan Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolta Pansiontien linjausta myötäillen satama-altaaseen ja sen pituus on 1,1 km. Rakentaminen toteutetaan tunkkausmenetelmällä pääosin maan alla. Lyhyt osuus tehdään aukikaivuna satama-altaan ja aloituskaivannon välillä. Samalla toteutetaan UV-desinfiointilaitos puhdistamon mereen johdettavien puhdistettujen jätevesien hygienisointia varten.

Hankkeen ympäristövaikutuksista on laadittu arvio (Pöyry Finland Oy). Selvityksen perusteella hankkeella ei ole haitallisia vaikutuksia Ruissalon Natura-alueeseen. Haitalliset vaikutukset lähiseudun asukkaille, ympäristö tilaan ja muille toiminnoille ovat melko vähäisiä ja rajoittuvat rakentamisaikaan.

Selvityksen perusteella Turun kaupungin ympäristönsuojelu katsoo, että hankkeella ei ole sellaisia ympäristö- tai muita vaikutuksia, että siihen tulisi soveltaa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä. Toteutuessaan hanke vaikuttaa positiivisesti Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon toimintaan vähentämällä ohijuoksutuksia hulevesitulvien aikana.

Oheismateriaali 1Hankekuvaus ja alustava ympäristövaikutusten arviointi           

Va. toimialajohtaja Christina Hovi

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Varsinais-Suomen ELY-keskukselle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat