Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta26612.09.20176

7992-2017 (350)

Tupakointikiellon määrääminen Asunto Oy Turun Mekanoon (Yth)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 266

Ympäristöterveydenhuolto, terveystarkastaja Markku Rohunen 1.9.2017:

Kohde

Asunto Oy Turun Mekano, Itäinen Rantakatu 60a 20100 Turku

Y-tunnus 1713546-2

Asianomaiset joita määräys koskee

Asunto Oy Mekanon asukkaat, 59 huoneistoa

Asian käsittely

Asunto Oy Turun Mekano on toimittanut 30.6.2017 ympäristöterveydenhuoltoon tupakkalain (549/2016) 79§:n 1 momentin mukaisen hakemuksen tupakoinnin kieltämiseksi taloyhtiön osakkaiden hallinnassa oleville parvekkeille ja ulkoalueille. Hakemuksen liitteenä on toimitettu taloyhtiön yhtiökokouksen kokouspöytäkirja 27.3.2017, jossa taloyhtiö on päättänyt hakea Turun kaupungilta tupakkalain 79§:n 1 momentin mukaista tupakointikieltoa osakkaiden hallinnassa oleville parvekkeille ja ulkoalueille. Mukana ovat myös liitteet; tuomioistuimen todistus yhtiökokouksen lainvoimaisuudesta, rakennepiirustukset, osakasluettelo, huoneistot joihin kieltoa haetaan, selvitys huoneistojen haltijoiden kuulemisesta ja yhtiöjärjestys.

Asunto Oy Turun Mekano on Loft tyyppinen kerrostaloyhtiö, joka on kunnostettu entisen Wärtsilän ammattikoulun entisiin tiloihin 2000-luvun alussa. Asunnoissa on joko parveke, ranskalainen parveke, patio tai terassi. Asunnoissa on koneellinen huoneistokohtainen tulo-ja poistoilmanvaihto. Tuloilma otetaan asuntoihin venttiilien kautta, jotka sijaitsevat parvekkeiden välittömässä lähteisyydessä. Ilmanvaihtojärjestelmästä johtuen tupakansavun kulkeutuminen asuntoihin on mahdollista, mikäli parvekkeilla ja terasseilla tupakoidaan. Tupakansavu voi myös kulkeutua helposti toisille parvekkeille. Tupakkalain 79§:n 2 momentin mukaan kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa mainittuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvaan ulkotilan oleskelualueelle tai toiseen huoneiston sisätiloihin.

Kuuleminen

Asunto Oy Turun Mekano on kuulut asuntojen osakkaat ja vuokralaiset tupakkalain 79§:n 1 momentin mukaisen tupakointikiellon hakemisesta. Huoneistojen haltijoille on jaettu kuulemislomake yhtiökokouskutsun yhteydessä. Kuulemislomakkeita palautui 37 kpl yhteensä 34 asunnosta. Puoltavia oli 73%, täysin tai osittain vastaan n.22% ja ilman kantaa n. 5%.

Kuuleminen katsotaan suoritetuksi.

Päätöksen perustelut

Uusi tupakkalaki (549/2016) tuli voimaan 15.8.2016. Tupakkalakiin sisältyi siirtymäsäädös, jonka mukaan asuntoyhteisö voi hakea kunnalta 1.1.2017 lähtien tupakkalain 79§:n 1 momentin mukaisen tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin.

Kunnan tupakkalakia valvovan viranomaisen on hakemuksesta määrättävä tupakointikielto huoneistoihin kuuluville parvekkeille ja huoneistoissa käytössä oleviin ulkotiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin.

Asunto Oy Turun Mekanon tupakointikieltohakemuksen perusteelle tupakansavun kulkeutuminen muutoin kuin poikkeuksellisesti on mahdollista toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvaan ulkotilan oleskelualueelle tai huoneiston sisätiloihin.

Sovelletut säädökset

Tupakkalaki (549/2016) 79 §

Oheismateriaali 1Tupakointikieltohakemus

Va toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösKaupunkisuunnittelu-ja ympäristölautakunta päättää määrätä Asunto Oy Turun Mekanon hakemuksen mukaisesti tupakkalain 549/2016 79§:n mukaisen tupakointikiellon osoitteessa Itäinen rantakatu 60a, 20100 Turku sijaitseville osakkaiden hallinnassa oleileville alueille, joihin kuuluvat asuntojen parvekkeet, ranskalaiset parvekkeet ja terassit.

Päätöksestä peritään tupakkalain/549/2016) 90§:n 4 momentin mukaisesti maksu, joka määräytyy valmisteluunkäytetyn ajan mukaiseen tuntiveloitukseen.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Turun Mekano
tiedYmpäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto
tpvIlkko Jaakko