Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta24222.08.20177

3683-2016 (742)

Aurajoen tarkkailututkimuksen vuosiraportti 2016 (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 242

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio 16.8.2017:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut ympäristönsuojeluun Aurajoen tarkkailututkimuksen vuosiraportin vuodelta 2016. Yhteenveto raportista ja raportti koko laajuudessaan ovat oheismateriaalissa.

Aurajoen velvoitetarkkailututkimuksen tarkoituksena on ollut seurata Aurajoen varren taajamien jätevesien mahdollisia vaikutuksia Aurajoen vedenlaatuun. Tarkkailuvelvoitteet perustuvat vesi- tai ympäristölupalainsäädännön mukaisiin päätöksiin jäte- tai lauhdevesien johtamisesta mereen. Aurajoen varrella olevien jätevedenpuhdistamoiden toiminta on loppunut, ja jätevedet johdetaan siirtoviemäriä pitkin Turkuun Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolle. Auran puhdistamon toiminta loppui helmikuussa 2015, ja Oripään ja Pöytyän Riihikosken puhdistamot lopettivat toimintansa joulukuussa 2015. Puhdistamoiden jälkitarkkailuvelvoitteesta ja Aurajoen yhteistarkkailun jatkosta tulisi sopia Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa.

Vuonna 2016 Aurajoen koko valuma-alueen fosforivirtaama oli yhteensä 32 tonnia ja typpivirtaama 390 tonnia. Ravinnevirtaamat olivat selvästi edellisvuosia pienempiä. Pääosa vuotuisista ravinnevirtaamista on peräisin hajakuormituksesta ja luonnonhuuhtoumasta.

Oheismateriaali 1Yhteenveto Aurajoen tarkkailututkimuksen vuosiraportista 2016

Oheismateriaali 2Aurajoen tarkkailututkimus, vuosiraportti 2016

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.