Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta24422.08.20179

3924-2016 (742)

Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen vuosiraportti 2016 (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 244

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio 16.8.2017:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen vuosiraportin vuodelta 2016. Yhteenveto raportista ja raportti koko laajuudessaan ovat oheismateriaalissa.

Kakskerranjärven veden laatua tarkkailtiin vuonna 2016 Myllykylän ja Harjattulan havaintopaikoissa yhteensä kuusi kertaa. Järven tilan arvioinnissa käytettiin Suomen ympäristökeskuksen yleistä käyttökelpoisuusluokitusta sekä Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistyksen järvivesille käyttämää rehevyystasoluokitusta.

Toukokuussa happitilanne oli hyvä koko vesipatsaassa. Pohjanläheinen happitilanne oli kesäkuuhun mennessä muuttunut huonoksi ja heinä–syyskuun tutkimuskerroilla happi oli kulunut loppuun ja Myllykylässä oli voimakasta hapenvajausta jo 10 metristä lähtien. Syyskuussa happitilanne oli hieman kohentunut. Vuonna 2016 a-klorofyllipitoisuudet olivat touko- ja heinäkuussa lievästi reheville järville tyypillisellä tasolla ja muulloin klorofyllipitoisuudet vastasivat rehevien järvien tasoa. Sinileviä havaittiin läpi kesän, ja jo elokuussa niiden määrä oli hyvin runsas. Suurimman osan sinilevien biomassasta muodosti Planktothrix agardhii, joka voi muodostaa myrkyllisiä kantoja. Kakskerranjärven hygieeninen tila oli Myllykylästä tutkittujen bakteeritulosten perusteella erinomainen kaikilla tutkimuskerroilla.

Oheismateriaali 1Yhteenveto Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen vuosiraportista 2016

Oheismateriaali 2Kakskerranjärven tarkkailututkimus, vuosiraportti 2016

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.