Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta24522.08.201710

4029-2016 (742)

Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2016 (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 245

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio 16.8.2017:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut vuosiraportin Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksesta vuodelta 2016. Yhteenveto raportista ja raportti koko laajuudessaan ovat oheismateriaalissa.

Raportin mukaan koko merialueen valuma-alueelta jäte-, joki- ja valumavesissä tullut kuormitus oli arviolta 62 tonnia fosforia ja 1 049 tonnia typpeä. Fosforikuormituksesta Aurajoen osuus oli 52 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus 8 %. Typpikuormituksen osalta Aurajoen osuus oli 37 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus 33 %.

Pintavesien ekologinen tila oli Suomen ympäristökeskuksen luokituksen mukaan Pitkäsalmessa huono, Raisionlahdella huonon ja välttävän rajalla, Kotkanaukolla välttävän ja tyydyttävän rajalla ja muualla lähinnä välttävä.

Merialueen hygieeninen tila oli avovesikauden laajoilla tarkkailukerroilla kesä–lokakuussa pääosassa tutkimusaluetta erinomainen tai hyvä. Hygieeniseltä tilaltaan huonoja alueita ei ollut. Keskiarvon perusteella hygieeninen tila oli Turun jätevedenpurkupaikalla, Linnanaukolla sekä Pitkä-, Pohjois- ja Pukinsalmien sisäosissa välttävä. Raisionlahden pohjukka oli tilaltaan tyydyttävä ja muualla hygieeninen tila oli keskiarvon perusteella hyvä tai erinomainen.

Turun ympäristön merialueen yleinen käyttökelpoisuus avovesikautena 2016 oli ympäristöhallinnon soveltaman vesien yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan hyvä, tyydyttävä tai välttävä. Huonoksi luokiteltuja alueita ei ollut, ja välttäväksi luokitellut alueet olivat varsin suppeita. Suurin osa alueesta kuului tyydyttävään luokkaan ja vain avoimemmat alueet hyvään luokkaan.

Oheismateriaali 1Yhteenveto Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportista 2016

Oheismateriaali 2Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimus, vuosiraportti 2016

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.