Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta21215.06.201715

5395-2017 (233)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien Ladybug Productions Oy:n Go 90s -festivaalin meluntorjuntailmoitusta (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 212

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 31.5.2017:

Ladybug Productions Oy, F.O. Virtasenkatu 6, 55100 Imatra, on 8.5.2017 jättänyt Go 90´s festivaalin ulkoilmakonsertteja koskevan ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen kaupungin ympäristönsuojeluun.

Tapahtumapaikkana toimii Linnanpuisto, Linnankatu 80. Esiintymislava sijoitetaan Turun Linnan länsipuolelle eli sataman puoleiselle nurmikentälle.

Festivaalin ulkoilmakonsertit ovat perjantaina 4.8. ja lauantaina 5.8.2017.

Esiintymisajat ja äänentoistolaitteiden testausajat ovat seuraavat:

To 3.8.2017

klo 12.00 – 21.00 äänentoistontestaus

Pe 4.8.2017

klo 13.00 – 15.00 äänentoiston testaus, klo 16.00 – 24.00 konsertti

La 5.8.2017

klo 13.00 – 15.00 äänentoiston testaus, klo 16.00 – 24.00 konsertti

Esiintymislava sijoitetaan Linnanpuiston Satamakadun puoleiselle reunalle siten, että soittosuunta on kohti koillista.

Linnan puiston länsipuolella Satamakadulla lähin yksittäinen asuintalo on noin 50 metrin päässä esiintymislavalta Satamakadun varrella. Lisäksi samassa korttelissa on neljä muuta rakennusta, joissa on asuntoja ja joiden etäisyys esiintymislavaan on noin 100 metriä. Tapahtumapaikan eteläpuolella, esiintymislavan takana, Aurajoen vastarannalla lähin asuinkerrostalo on noin 400 metrin päässä. Noin 500 metrin etäisyydellä on useita kerrostaloja.

Ilmoituksen käsittely:

Meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 10. – 29.5.2017 kuulutettu kaupungin internet-sivuilla ja ilmoitustaululla. Lisäksi Linnan puiston satamanpuoleisen korttelin asukkaille tiedotettiin asiasta kirjeitse.

Määräaikaan mennessä ei jätetty ilmoitusta koskevia muistutuksia.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättä antaa seuraavat 3. - 5.8.2017 Linnanpuistossa, Linnankatu 80, järjestettävää Go 90´s -festivaalia koskevat määräykset:

1.  Äänentoistolaitteiden testaus tulee lopettaa torstaina 3.8.2017 ilmoituksen mukaisesti viimeistään klo 21.00. Perjantaina ja lauantaina 4. – 5.8.2017 äänentoiston testauksen saa aloittaa klo 12.00 ja konserttien tulee päättyä viimeistään klo 24.00.

2.  Tapahtuman järjestäjän on huolehdittava tarvittavien meluntorjuntatoimien toteuttamisesta sekä vastattava siitä, että konserttipaikan äänentoistolaitteet on säädetty ja suunnattu siten, ettei musiikista aiheutuva melutaso lähimmän asuintalojen kohdalla kumpanakaan festivaalipäivänä ylitä seuraavia melutasoja.

Tarvittaessa tapahtuman järjestäjän on estettävä melun leviämistä tilapäisin melun leviämistä estävin rakentein.

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

3.  Ulkopuolisen meluasiantuntijan tulee seurata melutasoja jatkuvatoimisin mittauksin ainakin yhdessä pisteessä perjantaina ja lauantaina vähintään klo 18.00 – 24.00 välisenä aikana. Jatkuvatoiminen mittauspiste on sijoitettava paikkaan, jossa annettujen melumääräysten noudattamista pystytään luotettavasti mittaamaan ja arvioimaan melutaso lähimmän asuinrakennuksen kohdalla. Mittauspisteen valinnassa tulee huomioida festivaalin aikana vallitsevat sääolosuhteet, liikenne ja yleisön liikkuminen alueella.

Ulkopuolisen mittaajan tulee lisäksi tehdä yksittäisiä kontrollimittauksia häiriintyvissä kohteissa asuntojen edustalla vähintään kerran seuraavina aikaväleinä klo 18 – 22 ja klo 22 – 24.  Kontrollimittauksia on tehtävä kumpanakin päivänä mahdollisissa meluvalituskohteissa sekä ainakin kussakin alla mainitussa kohteessa ellei sama kohde ole valittu jatkuvatoimisen mittauksen paikaksi.

Mittaukset tulee suorittaa Ympäristöministeriön ohjeen YM 1/1995 mukaisesti

4.  Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

5.  Esiintymispaikalla tulee olla nimetty meluasioista vastaava henkilö, joka tulee olla tavoitettavissa konserttien aikana.

6.  Ulkopuolisen meluasiantuntijan tekemät melumittaustulokset tulokset tulee toimittaa 1.9.2017 mennessä ympäristönsuojeluun. Mittausraportista tulee mittaustulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset tulee kirjata raporttiin.

7.  Tiedot festivaalin järjestämisestä, paikasta, konserttien ajankohdista, kestoista ja festivaalin vastuuhenkilöstä yhteystietoineen tulee vähintään viikko etukäteen toimittaa tilaisuuksien vaikutuspiirissä oleville taloyhtiöille. Jakelualueen tulee olla riittävän laaja.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetuista puhelinnumeroista koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §)

Perustelut

Go 90´s -festivaali järjestetään Turussa ensimmäistä kertaa. Tapahtuma on kaksipäiväinen, mikä on huomioitu annetuissa melutasomääräyksissä.

Jotta tapahtumasta ei aiheudu lähiasukkaille kohtuuttoman suurta meluhaittaa, on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta ja sitä, että melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja. Jatkuvan melumittauspisteen paikkaa ei ole määrätty yksityiskohtaisesti, vaan oikean paikan valinta jää asiantuntijan tehtäväksi. Paikan valintaan vaikuttaa mm. yleisön liikkuminen ympäristössä, liikenne ja jonkin verran myös vallitseva säätila.

Määrittämällä melutaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänenpainetasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Asuntojen kohdalla suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa. Ulkopuolisen asiantuntijan käyttäminen melumittauksissa on välttämätöntä puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten.

Päätöksestä peritään 580 euron maksu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLadybug Productions Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu