Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta17523.05.20175

4462-2014 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; "Nuppulantie 40", Ruohonpää (os. Nuppulantie 40, Vakka-Suomentie 87, Latukkakuja 11) (5/2016) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan kolmen viisikerroksisen asuinkerrostalon rakentaminen. Kerrostalojen Nuppulantien puoleiseen maantasokerrokseen voi sijoittua liiketiloja. Kaavamuutos on osa Turun yleiskaava 2020:n maankäytön tehostamisaluetta.

Ksylk § 175

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 12.5.2017:

Schauman Arkkitehdit Oy avustajanaan arkkitehti Laurent Druey on laatinut 3.5.2017 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne

Kaava-alue sijaitsee Ruohonpään kaupunginosassa Vakka-Suomentien ja Nuppulantien risteyksen kaakkoispuolella.

Alueella on toiminut kodinkoneliike.

Alueen naapurissa on pientaloasutusta ja Nuppulantien varressa yksi- ja kaksikerroksisia toimitiloja.

Suunnittelutilanne

Yleiskaavassa suunnittelualue on pääosin maankäytön tehostamisaluetta, joka voidaan osoittaa palveluille, hallinnolle ja/tai kerrostalovaltaiselle asumiselle, PK/AK. Vakka-Suomentien puoleinen reuna alueesta on pientalovaltaista asuntoaluetta, joka varataan pääasiassa pientalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Turun kaupunkiseudun rakennemallissa 2035 kaavamuutosalue kuuluu Satakunnantien varren tiivistyvään työpaikka-alueeseen, joka puolestaan on osa isompaa kehitettävän, toiminnoiltaan sekoittuneen kaupunkiympäristön aluetta.

28.1.1991 vahvistuneessa asemakaavassa muutosalue on liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta, jossa alueen kerrosalasta saa käyttää 10 % asuntojen rakentamiseen. Korttelialueella on osoitettava autopaikkoja vähintään 1/100 k-m2. Korttelialueen poikki kulkee viemäriä varten varattu alueen osa. Itäinen osa kaavamuutosalueesta on puistoa ja pohjoisreuna katua.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Aloitteen asemakaavan muuttamiseksi on tehnyt tontin omistaja.

Asemakaavan vireilletulosta on ilmoitettu kaavoituskatsauksissa 2016 ja 2017.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 29.11.2016 § 308.

Osallisille postitetusta osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin seitsemän mielipidettä.

Alustavaa suunnitelmaa esiteltiin asukastilaisuudessa 6.4.2017.

Asukastilaisuuden jälkeen saapui yksi mielipide.

Kirjallisten ja yleisötilaisuudessa esitettyjen kannanottojen perusteella lähiympäristön asukaat vastustavat suunnitelmaa voimakkaasti. Kritiikkiä saa erityisesti kolmen viisikerroksisen kerrostalon rakentaminen aivan omakotitalojen viereen. Asumisviihtyisyys pientaloissa huononee, koska ylhäältä näkee suoraan pientalojen pihoille. Huolta aiheuttaa myös suunnitellun rakentamisen vaikutus pohjaveteen ja siitä aiheutuva pientalojen mahdollinen painuminen.

Osalliset kaipasivat Nuppulantien alueesta laajempaa kehittämissuunnitelmaa, jossa voitaisiin tutkia mm. koko alueen muuttumisen vaikutus liikennemääriin ja liikenteelliset ratkaisuvaihtoehdot. Liikenne alueella on jo nykyisellään vaikeaa, koska Nuppulantien ja Satakunnantien risteykset ovat hyvin lähellä toisiaan. Vakka-Suomentien ajonopeudet vaarantavat koululaisten koulumatkaa.

Osallisten mielestä suunnitelmassa esitetty autopaikkojen määrä ei riitä vaan aiheuttaa jatkossa pysäköintipainetta lähiympäristön kaduille.

Schauman Arkkitehdit Oy:n ja heidän avustajansa Laurent Druey ovat laatineet kaavamuutosluonnoksen Schauman Arkkitehdit Oy:n tekemän tontinkäyttösuunnitelman pohjalta.

Kaavaluonnoksessa on otettu huomioon annettu palaute vain siten, että Vakka-Suomentien varren kerrostalon lapetta on madallettu jonkin verran lähellä pientaloja. Kaavaluonnos ei velvoita matalampaan rakentamiseen Latukkakujan pientalojen äärellä.

Asemakaavamuutos ”Nuppulantie 40” on ensimmäinen Nuppulantien varren mahdollisen muutoksen mukanaan tuomista asemakaavamuutoksista ja se on siten tärkeä muutoksen luonteen määrittäjä. Tontti voi myös jäädä pitkäksi aikaa ainoaksi alueella muuttuvaksi tontiksi, mikä on otettava huomioon. Tämä kaavamuutos tuo muutoksen aivan olemassa olevan asutuksen viereen.

Asemakaavanmuutosluonnos

Tontti muuttuu käyttötarkoitukseltaan asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Nuppulantien varrella rakennusten pohjakerroksiin voi sijoittaa liiketiloja. Kaavamuutosalueen itäreuna säilyy puistona ja pohjoisreuna katuna.

Rakennukset ovat viisikerroksisia ja rakennusoikeutta on 6000 k-m2.

Tontille ajetaan Nuppulantieltä. Lisäksi Vakka-Suomentieltä on pelastusajoneuvojen ajo pihakannelle.

Pysäköinti sijoittuu tontin itäreunan pysäköintipaikalle ja pihakannen alle, puoliksi maahan upotettuna. Pihakannen pintataso saa olla korkeintaan 1,5 metriä maanpinnan tasoa ylempänä. Autopaikkoja on varattava vähintään 1 / 100 k-m2 ja lisäksi 1 vierasautopaikka / 7 asuntoa.

Asemakaavamuutos edellyttää maankäyttösopimusta kaupungin ja yksityisen maanomistajan välillä.

Liite 1Luonnoskartta 3.5.2017 "Nuppulantie 40"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Mielipide yleisötilaisuudessa 6.4.2017 esitellystä luonnoksesta

Oheismateriaali 3Muistio yleisötilaisuudesta 6.4.2017

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 3.5.2017 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Nuppulantie 40” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Ksylk § 175
Liite 1:Luonnoskartta 3.5.2017 "Nuppulantie 40"