Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta16016.05.20173

11989-2014 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus; "Yrjänänaukio", Pohjola (os. Köydenpunojankuja, Louhenkatu, Pohjolankatu, Yrjänänkatu) (3/2015) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella Pohjolan kaupunginosan Yrjänänaukion ympäristön entisten työväenasuntojen korttelit suojellaan asemakaavalla. Muissa kortteleissa sallitaan voimassa olevien kaavojen tapainen rakentaminen. Alueen kaakkoiskulmalla yleisten rakennusten korttelialueen käyttötarkoitus muuttuu asuinkortteliksi, jolle saa rakentaa 4-kerroksisen 1800 k-m2 suuruisen asuinrakennuksen.

Ksylk § 160

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 3.5.2017:

Kaavoitusyksikkö on laatinut 21.10.2016 päivätyn ja 6.4.2017 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavamuutosehdotuksen Pohjolan kaupunginosan kortteleihin 1-6, 8 ja 31, liittyville katualueille ja katualueiden osille sekä Yrjänänaukiolle ja Yrjänänpuistoon.

Asemakaavanmuutoksen laadinta perustuu Paratiisintien ja Virusmäenrampin kulmatontin omistajan eli Kiinteistöliikelaitoksen aloitteeseen. Pohjolan puutaloalueen vanhentunut asemakaava on tarpeen myös päivittää.

Asemakaavanmuutosalueen kaikki entisten työväenasuntojen korttelit suojellaan ja muissa kortteleissa sallitaan voimassa olevien kaavojen rakennusoikeus. Poikkeuksena tästä on alueen kaakkoiskulma, jossa käyttötarkoitus muuttuu yleisten rakennusten korttelialueesta asuinkortteliksi ja rakennusoikeus lisääntyy. Kaava mahdollistaa 4-kerroksisen uudisrakennuksen toteuttamisen Paratiisintien varrelle. Suojelemisen arvoisiksi inventoidut rakennukset kuitenkin säilyvät. Kaavassa lisäksi pienennetään korttelin 1 omakotitalon tontilla 2 ylisuurta rakennusoikeutta samalle tehokkuustasolle, kuin vastaavalla korttelin 5 omakotitalon tontilla 6. Kummankaan tontin rakennuksia ei ole esitetty suojeltaviksi.

Asemakaavaratkaisussa säilytetään voimassa olevan kaavan katu- ja puistoalueet lukuun ottamatta pientä tontinrajan tarkistusta alueen kaakkoisnurkassa, jossa Virusmäenramppia levennetään jalkakäytävää varten.

Suojeltavat asuinkorttelit esitetään asemakaavamuutoksessa merkinnällä asuinrakennusten korttelialue, jolla ympäristö säilytetään, ja kaakkoisosan tontit merkinnällä asuinkerrostalojen korttelialue, jolla saattaa sijaita muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Suojeltavat rakennukset esitetään merkinnällä sr.

Auralan setlementin rakennukset esitetään palvelurakennusten korttelialueeksi merkinnällä, joka sallii opetus-, palvelu- ja työtilojen lisäksi myös asumisen. Satakunnantien ja Yrjänänkadun kioskien tontti osoitetaan liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Myös asuinkortteleihin on mahdollista sijoittaa liike-, palvelu- ja työtiloja lähinnä katutasoon.

Lisäksi kaavaehdotuksessa säilytetään voimassa olevan kaavan mukaiset varaukset Yrjänänaukiolle ja Yrjänänpuistolle.

Kaavoitettavan alueen pinta-ala on yhteensä 6,53 ha.

Nykytilanteessa rakennettua kerrosalaa on suojelluiksi esitetyissä rakennuksissa ilmoitettu olevan yhteensä noin 19 500 k-m2 ja muissa rakennuksissa noin 8000 k-m2 eli yhteensä rakennettua kerrosalaa on ilmoitettu olevan nyt 27 500 k-m2. Alueen nykyisissä voimassa olevissa asemakaavoissa rakennusoikeutta on yhteensä n. 55 400 m2 eli vain noin puolet alueella voimassa olevasta ylisuuresta kokonaisrakennusoikeudesta on käytetty.

Asemakaavanmuutosehdotuksessa ei ole erikseen määritelty rakennusoikeutta suojelluille rakennuksille, vaan rakennukset saadaan käyttää kokonaisuudessaan korttelissa sallittuun toimintaan rakentamismääräysten puitteissa. Kaavaehdotuksen mukainen alueen kokonaisrakennusoikeus, jossa on mukana suojeltujen rakennusten rakennusoikeudet laskettuna rakennetun kerrosalan mukaan, on 31 677 k-m2. Kokonaisrakennusoikeus siis pienenee n. 23 700 k-m2 nykyisestä. Uutta rakennettua kerrosalaa voi kuitenkin syntyä 3874 k-m2 nykytilanteeseen verrattuna.

Asemakaavanmuutosehdotuksesta ”Yrjänänaukio” jätetyt lausunnot ja muistutus sekä kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikön vastineet niihin on esitetty kaavaselostuksen sivuilla 19–21. Lausuntojen perusteella kaavaehdotukseen on tehty muutoksia, jotka eivät edellytä kaavan asettamista uudelleen nähtäville.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Yrjänänaukio"

Liite 2Tilastolomake "Yrjänänaukio"

Liite 3Kartta "Yrjänänaukio"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipide 29.5.2015

Oheismateriaali 2Tie- ja raideliikennemeluselvitys, Promethor 19.8.2016

Oheismateriaali 3Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Oheismateriaali 4Asunto Oy Välin muistutus 24.11.2016

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 21.10.2016 päivätty ja 6.4.2017 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Yrjänänaukio” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Van Ooikin Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti. Lisäksi lautakunta päätti pitää katselmuksen kaava-alueella ennen seuraavaa kokousta.


Liitteet:

Ksylk § 160
Liite 1:Selostus "Yrjänänaukio"
Liite 2:Tilastolomake "Yrjänänaukio"
Liite 3:Kartta "Yrjänänaukio"