Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta16716.05.201710

4254-2017 (350)

Seikkailupuiston grillin savuhaitta (Yth)

Tiivistelmä:

Kupittaankujan varrella sijaitsevat asunto-osakeyhtiöt ovat tehneet lautakunnalle toimenpidepyynnön koskien Seikkailupuiston grillin savuhaittaa. Lautakunnalle ehdotetaan, että asia ei anna tässä vaiheessa esitettyjen selvitysten perusteella aihetta terveydensuojeluviranomaisen toimenpiteisiin

Ksylk § 167

Ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 9.5.2017:

Ympäristöterveydenhuollolta on pyydetty katselmusta koskien seikkailupoistossa olevan grillipaikan käytöstä aiheutuvaa mahdollista terveyshaittaa ja häiriötä. Terveystarkastajat ovat tehneet paikalle tarkastuksen 6.6.2014. Tarkastuspöytäkirjassa on todettu, että grillipaikasta aiheutuvien haittojen poistamiseksi tai pienentämiseksi tulee tehdä seuraavat toimenpiteet:

As Oy Kupittaan Joutsen, As Oy Kupittaan Kurki ja As Oy Kupittaan Haikara ovat toimittaneet kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle osoitetun yhteisen toimenpidepyynnön selvityksineen, jonka mukaan Seikkailupuiston grillin savu on jo vuosien ajan merkittävästi vähentänyt Kupittaankujan taloyhtiöissä asukkaiden asumisviihtyisyyttä. Yhtiöt edellyttävät, että kaupunki ryhtyy etsimään ratkaisua asukkaiden terveyteen ja asumisviihtyisyyteen vaikuttavaan ongelmaan. Vaihtoehtona on esitetty grillin siirtoa. Toimenpidepyynnössä on ehdotettu myös katselmuksen tekemistä paikalle.

Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluille on annettu mahdollisuus vastineen antamiseksi toimenpidepyynnön johdosta. Tilapalveluiden mukaan ympäristöterveydenhuollon 6.6.2014 tarkastuksen jälkeen on varmistettu, että grillin käyttö seikkailupuiston aukioloaikojen jälkeen ei ole mahdollista ja Kupittaankujalle johtava portti on pidetty lukittuna aukioloaikojen ulkopuolella. Grillissä poltetaan kuivaa puuta. Tilapalveluiden mukaan grillin sijainti on sen valvonnan kannalta perusteltu. Toimenpidepyynnön tekijä on antanut vastineensa tilapalveluiden vastineeseen.

Ympäristöterveydenhuollon näkemys on, että savusta haittaa kokevien yksittäisten asukkaiden aloitteesta tehtävillä asunnontarkastuksilla savunhajun haitta-astetta voisi arvioida ympäristöterveydenhuollon toimesta lähinnä aistinvaraisesti. Tarkastuksen perusteella terveyshaitan toteaminen olisi kuitenkaan vaikeaa, koska mm. tuulen suunta, ilmanpaineet ja palon vaihe vaikuttavat asiaan. Mahdollista terveyshaittaa on arvioitava kokonaisuutena ja arvioinnissa huomioitava muun muassa altistumisen todennäköisyys, toistuvuus ja kesto. Kokonaisuutena arvioiden ympäristöterveydenhuolto pitää epätodennäköisenä, että tässä tapauksessa grillin savusta voisi aiheutua terveyshaittaa. Asunto-osakeyhtiöt voivat kuitenkin tilata asian lisäselvittämiseksi pätevältä ulkopuoliselta asiantuntijalta pienhiukkasten pitoisuutta sisäilmassa selvittävän mittauksen. Mikäli asunto-osakeyhtiöt päätyvät tilaamaan mittauksen, sen suorittavalla asiantuntijalla tulee olla tarvittava pätevyys terveyshaittaa aiheuttavien kemiallisten, fysikaalisten ja biologisten tekijöiden selvittämiseksi. Mittaukset, tutkimukset ja selvitykset on tehtävä sekä näytteet otettava luotettavasti ja tarkoituksenmukaisin menetelmin. Ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista ja toimenpiderajoista säädetään tarkemmin asumisterveysasetuksessa (545/2015).

Lainkohdat:

Terveydensuojelulaki 27 §, 46 §, 49 §, 51 §

Hallintolaki 34 §

Liite 1Tarkastuspöytäkirja 6.6.2014

Oheismateriaali 1Toimenpidepyyntö selvityksineen

Oheismateriaali 2Kiinteistöliikelaitoksen vastine

Oheismateriaali 3Toimenpidepyynnön tekijän vastine

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää, että toimenpidepyyntö ei anna tässä vaiheessa esitettyjen selvitysten perusteella aihetta terveydensuojeluviranomaisen toimenpiteisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti lähettää asian vapaa-aikatoimialalle sen selvittämiseksi, löytyykö grillille vaihtoehtoista sijoituspaikkaa Seikkailupuiston alueelta.

Päätös tehtiin Hyypän Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

aoKorhonen Tapio
aoKiinteistötoimiala
tpvVapaa-aikatoimiala
tiedYmpäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto


Liitteet:

Ksylk § 167
Liite 1:Tarkastuspöytäkirja 6.6.2014