Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta16816.05.201711

2258-2017 (350)

Oikaisuvaatimus/ Määräys elintarvikkeen pakkausmerkintöjen korjaamiseksi (Yth)

Tiivistelmä:

Ympäristöterveydenhuollon johtaja on antanut toimijalle määräyksen korjata elintarvikkeen pakkausmerkintöjä. Toimija on tehnyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle oikaisuvaatimuksen ja vaatinut ympäristöterveydenhuollon johtajan määräyksen kumoamista niiltä osin kuin toimijaa on kielletty käyttämästä Sydän symbolia. Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia seikkoja, joiden perusteella ympäristöterveydenhuollon johtajan päätös tulisi kumota.

Ksylk § 168

Toimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila ja ympäristöterveydenhuolto, terveystarkastaja Sanna Stark 4.5.2017:

Toimija

Bon Tuonti Oy, Y-tunnus 2545152-9

Korjasmäenkatu 7

20360 TURKU

Toimipaikan nimi ja osoite

Bon Tuonti Oy

Korjasmäenkatu 7

20360 TURKU

Päätöksen kohde

Bonred punainen palmuöljy-tuotteen pakkausmerkinnät ja muu painettu markkinointimateriaali

Kuvaus asiasta

Terveystarkastaja Sanna Stark on tehnyt elintarvikelain mukaisen tarkastuksen pakkausmerkintöjen ja verkkosivujen markkinoinnin osalta 4.12.2015, seurantatarkastuksen 5.4.2016, 7.10.2016 ja 21.2.2017. Terveystarkastaja on todennut pakkausmerkintöjen osalta puutteita, jotka toimijaa on kehotettu korjaamaan. Ympäristöterveydenhuollon johtaja on 17.3.2017 § 40 antanut toimijalle elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen, jonka mukaan toimijan tulee viimeistään 30.3.2017 mennessä poistaa Bonred punainen palmuöljy-tuotteen pakkauksestaja muusta markkinointimateriaalista kuten esitteistä Sydän symboli ja lisäksi korjata pakkausmerkinnät totuudenmukaisiksi E-vitamiinin ilmoitetun pitoisuuden osalta. Toimija on tehnyt oikaisuvaatimuksen, jonka mukaan toimija hakee oikaisua Sydän-symbolin käyttöoikeuteen sillä perusteella, että tieteellisten katsausartikkeleiden perusteella Sydän-symboli voidaan täsmentää pakkauksessa käytetyllä terveysväitteellä ”E-vitamiini edistää solujen suojaamiselta hapettumisstressiltä”. Oikaisuvaatimukseen on liitetty artikkelit, joihin siinä vedotaan.

Perustelut

Terveysväitteiden käytön lähtökohta on, että väitteiden taustalla oleva tieteellinen näyttö tulee hyväksyttää etukäteen ennen kuin väitettä voi käyttää. Näytön arvioi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA), jonka jälkeen Euroopan komissio joko hyväksyy tai hylkää väitteen asetuksella.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1924/2006 elintarvikkeita koskevista ravitsemus- ja terveysväitteistä artiklan 1 kohdan 3 mukaan: Elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä, esillepanossa tai mainonnassa esiintyvää tavaramerkkiä, tuotenimeä tai kuvitteellista nimeä, jota voidaan pitää ravitsemus- ja terveysväitteenä, voidaan käyttää ilman tämän asetuksen mukaista hyväksymismenettelyjä edellyttäen, että kyseiseen tavaramerkkiin tai nimeen on liitetty näissä pakkausmerkinnöissä tai tässä esillepanossa tai mainonnassa käytetty tämän asetuksen säännöksiä vastaava ravitsemus- tai terveysväite. Tuotteen tulee lisäksi täyttää väitteen käytön edellytykset.

Sydänsymbolin käyttö vapaaehtoisena merkintänä viittaa sydänterveyteen ja sydänsymboli tulkitaan terveysväitteeksi. Täten tuotemerkin, sydänsymbolin, yhteyteen tulee liittää sydämen toimintaan liittyvä hyväksytty terveysväite, jos tuote täyttää väitteen käytön edellytykset.

Ravitsemus- ja terveysväitteitä voidaan käyttää yhteisön markkinoille saatettujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä, esillepanossa ja mainonnassa vain, jos ne ovat tämän asetuksen säännösten mukaisia. Ravitsemus- ja terveysväitteet eivät saa olla totuudenvastaisia, moniselitteisiä tai harhaanjohtavia (EY N:o 1924/2006 artikla 3 1 momentti ja kohta a).

Kuluttajan kannalta epämääräisiä symboleja ei pidä käyttää. Esimerkiksi pelkkä sydänsymbolin käyttö vapaaehtoisena merkintänä viittaa sydänterveyteen, mutta jää helposti irralliseksi ja viestiltään epämääräiseksi. Tällaista symbolia, joka on tulkittavissa väitteeksi, voi käyttää vain, jos sen vieressä tai jälkeen käytetään hyväksyttyä ravitsemus- ja terveysväitettä (ottaen kuitenkin huomioon asetuksen 1924/2006/

EY artiklan 28(4) mukainen menettely). Sama vaatimus koskee myös väitteeksi katsottavaa kuvaa. ”Sydänmerkille -parempi valinta” on laadittu käyttö- ja myöntämisperusteet. Sydänmerkki on ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen artiklan 2 mukainen ravitsemusväite. Sydänmerkin käyttöoikeus voidaan myöntää elintarvikkeen valmistajan, tuottajan tai markkinoijan hakemuksesta pakatulle tai pakkaamattomalle elintarvikkeelle. Myös ravintolat voivat hyödyntää Sydänmerkkiä. Sydänmerkin käyttö edellyttää, että tuote täyttää tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet. Sydänmerkki-järjestelmän käytännön toteuttamisesta vastaavat Suomen Sydänliitto ry ja Suomen Diabetesliitto ry. (Elintarviketieto-opas elintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille Eviran ohje 17081/1, s. 151). Toimijan pakkauksissaan käyttämä sydän-symboli eroaa graafiselta ulkoasultaan Sydänliiton ja Diabetesliiton asettaman asiantuntijaryhmän myöntämästäSydän-merkistä. Ympäristöterveydenhuolto katsoo, että toimijan käyttämä pakkausmerkintä voi johtaa kuluttajaa harhaan.

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä epäkohdan poistettavaksi, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikkeen tuotanto-, jalostus- tai jakeluvaihe, elintarvikehuoneisto, alkutuotantopaikka tai niissä harjoitettava toiminta voivat aiheuttaa terveysvaaraa, vaarantaa elintarvikkeesta annettujen tietojen oikeellisuuden tai riittävyyden, johtaa kuluttajaa harhaan tai ovat muutoin elintarvikemääräysten vastaisia. Valvontaviranomainen voi myös määrätä elintarvikkeiden kansallisen laatujärjestelmän hakijan poistamaan kansallista laatujärjestelmää koskevan epäkohdan. Määräysten vastaisuus on määrättävä poistettavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöspöytäkirjan perusteluihin oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Lainkohdat:

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006 1 artikla, 2 artikla, 3 artikla, 5 artikla, 6 artikla, 8 artikla, 10 artikla, 13 artikla

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 17 artikla

Elintarvikelaki 23/2006 7 §, 9 §, 10 §, 16 §, 19 §, 55 §, 78 §

Oheismateriaali 1Päätöspöytäkirja

Oheismateriaali 2Oikaisuvaatimus liitteineen

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:  

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen. Määräyksen mukaisiin toimenpiteisiin tulee ryhtyä viipymättä ja viimeistään 30 vuorokauden kuluttua lautakunnan antaman päätöksen tiedoksisaannista. Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoBon Tuonti Oy
tiedYmpäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto