Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta13926.04.201710

11911-2016 (233)

Päätös Nordic Fest Oy:n Finnish Sauna Festivalin meluntorjuntailmoituksesta (Ys)

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojeluviranomainen antaa päätöksessä meluntorjuntamääräyksiä kesäkuussa Linnanpihalla järjestettävälle tapahtumalle.

Ksylk § 139

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 17.4.2017:

Nordic Fest Oy, Helsinki, on 12.12.2016 jättänyt Finnish Sauna –festivaalin ulkoilmakonsertteja koskevan ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen kaupungin ympäristönsuojeluun. Ilmoitusta on täydennetty viimeksi 12.4.2017 ja tapahtuman järjestämistä koskeva viranomaispalaveri järjestettiin 6.4.2017.

Finnish Sauna -festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa Turussa. Tapahtumapaikkana toimii Linnanpuisto, Linnankatu 80. Esiintymislava sijoitetaan Turun Linnan länsipuolelle eli sataman puoleiselle nurmikentälle. Tapahtuman yleisötavoitteena on 4000 kävijää päivässä.

Festivaalin ulkoilmakonsertit alkavat torstaina 15.6. ja päättyvät sunnuntaina 18.6.2017. Tapahtuma-alueen rakentaminen aloitetaan jo useita päiviä ennen festivaalin alkua.

Esiintymisajat ja äänentoistolaitteiden testausajat ovat seuraavat:

Ke 14.6.2017klo 13.00 – 20.00 äänentoiston testaus

ei konserttia                                                                

To 15.6.2017 klo 13.00 – 15.00 äänentoistontestaus

klo 15.00 – 01.00 konsertti

Pe 16.6.2017 klo 13.00 – 15.00 äänentoiston testaus

klo 15.00 – 01.00 konsertti

La 17.6.2017 klo 13.00 – 15.00 äänentoiston testaus

klo 15.00 – 01.00 konsertti

Su 18.6.2017 klo 13.00 – 15.00 äänentoiston testaus

klo 15.00 – 21.00 konsertti

Esiintymislava sijoitetaan Linnanpuiston Satamakadun puoleiselle reunalle siten, että soittosuunta on kohti koillista. Tapahtumaan liittyviä erikokoisia saunarakennuksia sijoitetaan eri puolille Linnanpuistoa noin 40 kappaletta. Alue aidataan ja sisäänkäynti sijoitetaan linnan eteläpuoliselle sivulle. Lisäksi alueelle tulee useita myyntipisteitä.

Linnan puiston länsipuolella Satamakadulla lähin yksittäinen asuintalo on noin 50 metrin päässä esiintymislavalta Satamakadun varrella. Lisäksi samassa korttelissa on neljä muuta rakennusta, joissa on asuntoja ja joiden etäisyys esiintymislavaan on noin 100 metriä. Tapahtumapaikan eteläpuolella Aurajoen vastarannalla (soittolavan takana) lähin asuinkerrostalo on noin 400 metrin päässä. Noin 500 metrin etäisyydellä on useita kerrostaloja.

Ilmoituksen käsittely

Finnish Sauna -festivaalin meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 31.1. – 20.2.2017 kuulutettu kaupungin internet-sivuilla ja ilmoitustaululla. Lisäksi Linnan puiston satamanpuoleisen korttelin asukkaille tiedotettiin asiasta kirjeitse.

Määräaikaan mennessä ei jätetty ilmoitusta koskevia muistutuksia.

Oheismateriaali 1Meluilmoitus liitteineen

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättä antaa ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaisessa päätöksessä seuraavat 15. – 18.6.2017 Linnanpuistossa, Linnankatu 80, järjestettävää Finnish Sauna –festivaalia koskevat määräykset:

1.  Musiikin esittäminen tulee lopettaa torstaina 15.6.2017 viimeistään klo 22.00. Perjantaina ja lauantaina 16. - 17.6. konsertin tulee päättyä viimeistään klo 01.00 ja sunnuntaina 18.6. klo 21.00 mennessä.

Melua ympäristöön aiheuttava äänentoiston testaus tulee keskiviikkona 14.6. lopettaa viimeistään klo 20.00. Kunakin festivaalipäivänä 15. – 18.6. äänentoiston testausta saa tehdä klo 13.00 – 15.00.

Tapahtuma-alueen rakentamisesta ei saa minään päivänä aiheutua meluhaittaa asuntojen kohdalle klo 22.00 jälkeen.

2.  Tapahtuman järjestäjän on huolehdittava tarvittavien meluntorjuntatoimien toteuttamisesta sekä vastattava siitä, että konserttipaikan äänentoistolaitteet on säädetty ja suunnattu siten, ettei musiikista aiheutuva melutaso lähimmän asuintalojen kohdalla minään festivaalipäivänä ylitä seuraavia melutasoja.

Tarvittaessa tapahtuman järjestäjän on estettävä melun leviämistä tilapäisin melun leviämistä estävin rakentein.

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

3.  Ulkopuolisen meluasiantuntijan tulee seurata melutasoja jatkuvatoimisin mittauksin ainakin yhdessä pisteessä torstaina klo 18.00 – 22.00 sekä perjantaina ja lauantaina vähintään klo 18.00 – 01.00 välisenä aikana. Jatkuvatoiminen mittauspiste on sijoitettava paikkaan, jossa musiikin aiheuttamalle melulle annettujen melumääräysten noudattamista pystytään luotettavasti mittaamaan ja arvioimaan melutaso lähimmän asuinrakennuksen kohdalla. Mittauspisteen valinnassa tulee huomioida festivaalin aikana vallitsevat sääolosuhteet, liikenne ja yleisön liikkuminen alueella.

Ulkopuolisen meluasiantuntijan tulee tehdä yksittäisiä kontrollimittauksia häiriintyvissä kohteissa asuntojen edustalla vähintään kerran seuraavina aikaväleinä klo 18 – 22, klo 22 – 24 sekä pe-la klo 24.00 – 01.00.  Kontrollimittauksia on tehtävä jokaisena päivänä mahdollisissa meluvalituskohteissa sekä ainakin seuraavissa kohteissa ellei kyseessä oleva kohde ole jatkuvatoimisen mittauksen paikka.

- Satamakatu 10

- Neljäs Linja 7

- Linnankatu 86

- Korppolaismäen lähimmät asuintalot:

Mittaukset tulee suorittaa Ympäristöministeriön ohjeen YM 1/1995 mukaisesti

4.  Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

5.  Esiintymispaikalla tulee olla nimetty meluasioista vastaava henkilö, joka tulee olla tavoitettavissa kaikkien konserttien aikana.

6.  Ulkopuolisen meluasiantuntijan tekemät melumittaustulokset tulokset tulee toimittaa 30.6.2017 mennessä ympäristönsuojeluun. Mittausraportista tulee mittaustulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset tulee kirjata raporttiin.

7.  Tiedot festivaalin järjestämisestä, paikasta, konserttien ajankohdista, kestoista ja festivaalin vastuuhenkilöstä yhteystietoineen tulee vähintään viikko etukäteen toimittaa tilaisuuksien vaikutuspiirissä oleville taloyhtiöille. Jakelualueen tulee olla riittävän laaja.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetuista puhelinnumeroista koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 199 §)

Perustelut

Finnish Sauna -festivaali järjestetään Turussa ensimmäistä kertaa. Tapahtuma on nelipäiväinen.

Jotta tapahtumasta ei aiheudu lähiasukkaille kohtuuttoman suurta meluhaittaa, on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti satama-alueella sijaitsevien asuntojen tuntumassa sekä tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta ja sitä, että melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräysten mukaisia melurajoja. Jatkuvan melumittauspisteen paikkaa ei ole määrätty yksityiskohtaisesti, vaan oikean paikan valinta jää asiantuntijan tehtäväksi. Paikan valintaan vaikuttaa mm. yleisön liikkuminen ympäristössä, liikenne ja jonkin verran myös vallitseva säätila.

Määrittämällä melutaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänenpainetasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Asuntojen kohdalla suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa. Ulkopuolisen asiantuntijan käyttäminen melumittauksissa on välttämätöntä puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten.

Päätöksestä peritään 580 euron maksu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoNordic Fest Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu