Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta6328.02.20176
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta7407.03.20175

11626-2009 (613, 627)

Asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotus; "Pääskyvuorenrinne" Itäharju, Kurala, Kohmo, Pääskyvuori ja Varissuo (os. Jaanintie) (30/2009) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavaehdotus mahdollistaa uuden asuinalueen Itäharjun, Kuralan, Kohmon, Pääskyvuoren ja Varissuon kaupunginosiin. Asemakaava-alueen laajuus on noin 30,4 ha. Uusi katuyhteys muodostetaan sillalla Jaanintien ja Karjakujan risteysalueelta Jaaninojan ylitse. Uutta rakennusoikeutta asumiselle muodostuu yhteensä 46.700 m2 ja uusia asukkaita arvioidaan tuleva noin 950. Yhteen tonteista on mahdollista rakentaa lasten päiväkoti. Taiteilijoiden työtiloina toimivat entinen kasarmi- ja ruokalarakennus säilyvät alueella. 7 luolaa on mahdollista käyttää väestönsuoja-, varasto- tai harrastetiloina. Yksi luolista, Pääskynkolo 5, säilytetään alkuperäisessä asussaan. Kaava-alueen pohjoisosaan esitetään alueet palstanviljelyä varten.

Ksylk § 63

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin 20.2.2017:

Itäharjun kaupunginosan 012 alueille, Kuralan kaupunginosan 013 alueille, Kohmon kaupunginosan 014 alueille, Pääskyvuoren kaupunginosan 015 alueille ja Varissuon kaupunginosan 016 alueille on laadittu 10.10.2016 päivätty ja 27.1.2017 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään seuraavat sitovat tonttijaot: Pääskyvuori 94.-1, 96.-1-3 ja 97.-1-2.

Asemakaavanmuutoksen laadinta perustuu alueen maanomistajan, Turun Kiinteistöliikelaitoksen anomukseen. Alueen omistaa kaupunki.

Kaavan lähtökohdat, kaavan vaikutukset, tehdyt selvitykset sekä osallistuminen ja kaavaprosessin vaiheet on esitetty kaavaselostuksessa.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaavaehdotus mahdollistaa entiselle kasarmialueelle uuden asuinalueen kaupunginvaltuuston 21.5.2009 § 213 hyväksymän Turun kaupunkiseudun rakennemallin 2035 mukaisesti.

Pääskyvuorenrinteen asemakaavanmuutoksessa on esitetty uusi asuinalue, joka rakentuu molemmin puolin uusien Pääskysillankadun ja Linkkitorninkadun varrelle.

Uutta korttelimaata ehdotuskaavassa muodostuu yhteensä 3.2728 ha.

Rakennusoikeus jakaantuu seuraavasti:

- Asuinrakennusten korttelialue AK-1 yhteensä 43700 kem2 (maapinta-ala 3.0173 ha) ja

- Asuinrakennusten korttelialue AK-2 yhteensä 3000 kem2 (maapinta-ala 0.2555 ha), josta 700 kem2 saa käyttää päiväkodin rakentamista varten.

Suunniteltu rakennusoikeuden keskiarvo AK-1 -alueella vastaa tonttitehokkuuslukua et = 1,45 ja AK-2 -alueella se vastaa korttelitehokkuuslukua et = 1,17.

Autopaikoitus toteutetaan rakenteellisena piha-alueen alle, jossa sijaitsevat myös varastot, tekniikkatilat ja VSS-tilat ja ne saa rakentaa sallittua rakennusoikeutta ylittäen. Autopaikoitustasojen yhteenlaskettu kerrosala on 28660 m2.

Kaavaehdotuksessa on esitetty Kirskulinnun leikkipaikka Luolastopolun pohjoispäähän. Leikkipaikka on tarkoitettu alueen ja lähialueiden asukkaille.

Kaavaehdotuksessa on esitetty yhteensä kolme yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien muuntamorakennuksen rakennusalaa, joiden yhteenlaskettu maapinta-ala on 0,0187 ha, ja joiden yhteenlaskettu kerrosala on 75 m2.

Hulevedet ja niiden hallinta

Pääskyvuorenrinteen alueen hulevesien johtaminen ja viivytys ovat osaltaan vaikuttaneet kaavan rakenteeseen. Kaavan korttelialueet sijoittuvat kalliorinteen ja Jaaninojan väliin. Jotta tulvavahingoilta vältyttäisiin, tulee rinteiltä muodostuvat vedet pysäyttää ennen korttelialueita ja johtaa hallitusti Jaaninojaan. Vedet pysäytetään rakentamalla korttelin 97 koko pituudelta niskaoja rinteen alareunaan. Ojasta vedet johdetaan tonteilla kaavamääräyksissä ”hule-1” -merkittyjen alueiden kautta kohti Jaaninojaa. Työmaan aikaiset vedet tulee myös käsitellä näillä alueilla ennen niiden johtamista Jaaninojaan. Tarkoitusta varten lähivirkistysalueelle on laitettu hule-merkintöjä. Viivytysrakenteiden ja hulevesireittien rakennustyöt on suositeltavaa tehdä ennen muun kaava-alueen rakentamista.

Luolat

Kaava-alueella sijaitsee yhteensä kahdeksan luolaa (Pääskynkolo 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ja 8), josta luolien suuruus vaihtelee 300-390 m2 välillä. Luolia on mahdollista rakennusmuutosten jälkeen käyttää väestönsuoja-, varasto- tai harrastetiloina. Yksi luolista, Pääskynkolo 5, on säilytettäväksi tarkoitettu luola, johon ei saa sisätiloihin eikä sisäänkäyntiin tehdä muutoksia. Luolaa voi käyttää varastotilana.

Ruokala- ja kasarmirakennus

Ruokalarakennuksen ja kasarmirakennuksen nykyiset toiminnot pronssivalimona ja taiteilijoiden työtiloina säilyvät. Ruokalarakennukselle on osoitettu rakennusoikeutta 300 m2 ja kasarmirakennukselle 1000 m2. Rakennusoikeus koskee olemassa olevaa rakennuskantaa. Rakennusalat sijaitsevat virkistysalueella. Rakennuksille muodostuu ajoyhteys Talvitieltä, Luolastopolku-nimisen puistopolun kautta. Autopaikat sijaitsevat ruokalarakennuksen eteläpäädyssä (4 ap).

Viljelypalstat

Kaavaehdotuksen pohjoisosaan Jaaninojan varrelle on esitetty alueet palstanviljelyä varten.

Virkistysalue VL ja VL/s

Virkistysalueen olemassa olevat polut ja reitit suunnitellaan siten, että ne liittyvät saumattomasti uuteen asuinalueeseen täydentäen nykyistä verkostoa. Tällöin uusi asuinalue kytkeytyy osaksi kaupunkimaista ulkoilu- ja virkistysreitistöä. Alueelle sijoittuu yksi leikkipaikka ”Kirskulinnun leikkipaikka”, joka palvelee sekä kaava-alueen että lähialueen asukkaita. Uusi jalankulku- ja polkupyöräyhteys Kirskulinnunpolku, Linkkitorninkadun ja Pääskysillankadun risteysalueelta, muodostaa myös kulkuyhteyden Kirskulinnun leikkipaikalle. Tätä kautta muodostuu myös jalankulkuyhteys valimo- ja kasarmirakennukselle.

Kaava-alueen eteläpäässä on Luolastopolku-niminen yhteys, jonka kautta alueella toimivilla taiteilijoilla on ajomahdollisuus valimo- ja kasarmirakennukselle. Linkkitorninkadun eteläpäähän muodostuu kaavalla Viestikomppanianpolku-niminen lyhyt katu jalankululle ja polkupyörille, josta yhteys jatkuu Talvitielle. Pääskysillankadun päästä on jalankulkuyhteys alueen laajaan kävelyreitistöön. Kaavalla muodostuvan uuden virkistysalueen yhteenlaskettu pinta-ala on noin 26,1 ha ja katualuetta noin 1.0553 ha.

Kaava-alueella sijaitsee luonnonsuojelulain 29 §:n mukaisesti suojeltavaksi tarkoitetut luontotyypit jalopuumetsikkö ja pähkinäpensaslehto. Alueella sijaitsee myös keto, joka edustaa arvokasta luonnon ja maiseman monimuotoisuutta ja jolla kasvaa edustavaa perinnemaisemalajistoa sekä alue kallionalusmetsää.

Nykyinen Jaaninojan uoman mukainen Kuralan ja Itäharjun kaupunginosaraja siirretään kulkevaksi Jaanintien reunaan ja alueet siirtyvät Pääskyvuoren kaupunginosaan. Kaavanmuutosalueen pohjoisosaan kuuluvat osat Kohmon ja Varissuon kaupunginosaa siirretään Pääskyvuoren kaupunginosaan.

Alueelle rakennetaan uusi vesihuollon verkosto, joka liittyy Jaanintien olemassa olevaan runkoverkostoon Karjakadun ja Jaanintien risteyksen katualueella.

Alue liitetään Turku Energia Oy:n kaukolämpöverkostoon Jaanintieltä.

Alueelta poistuu aikanaan 6 puolustusvoimien käytössä ollutta huonokuntoista rakennusta, joiden yhteenlaskettu kerrosala on noin 800 m2.

Riittävän aikaisin ennen alueen rakennustöiden alkamista alueelle tulee laatia hulevesisuunnitelma ja huolehtia viivytysrakenteiden ja hulevesireittien rakennustöiden valmistumisesta ennen muun kaava-alueen rakentamista.

Infran rakentaminen tulee aloittaa liittymäalueelta Jaanintieltä sekä uudella Jaaninojan ylittävällä sillalla. Tontinluovutuskilpailun perusteella luovutettavat tontit sijaitsevat Pääskysillankadun varrella. Seuraavaksi rakentamisen tulee jatkua Pääskysillankadulle, jotta saadaan mahdollisimman pian luovutusvalmiita tontteja tontinluovutuskilpailun voittaneille suunnitteluryhmille.

Kaavaehdotuksen valmisteluprosessi

Kaupunki järjesti alueen tontinvarauskilpailun 10.8.2015 - 13.11.2015. Kilpailun pohjana oli kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan 2.12.2014 § 365 hyväksymä asemakaavaluonnos "Pääskyvuorenrinne". Kilpailun järjestäjä pyysi ehdotuksia kilpailun kohteena olevien asuinkerrostalotonttien suunnittelusta ja toteutuksesta. Määräaikaan mennessä jätettiin kolme ehdotusta.

Kilpailuohjelman sisältö ja tavoitteet on valmisteltu Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen ja Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun yhteistyönä.

Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta ja tontinluovutuskilpailun arviointiryhmä hyväksyi kilpailuohjelman liitteineen 10.6.2015 § 314.

Kaavaehdotus on laadittu yhdessä kaupungin ja kilpailun suunnitteluryhmien kanssa.

Kaavaprosessin vaiheet ja prosessin aikana saadut mielipiteet on esitetty kaavan vuorovaikutusraportissa.

Asemakaavanmuutosehdotus oli nähtävillä 31.10. - 29.11.2016.

Asemakaavanmuutosehdotuksesta ”Pääskyvuorenrinne” jätetyt lausunnot sekä kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikön vastineet niihin on esitetty kaavaselostuksen kohdassa 4.7.4. Lausuntojen perusteella kaavaehdotukseen on tehty vähäisiä muutoksia, eikä kaavaehdotusta ole tarpeen asettaa uudelleen nähtäville.

Kaavaehdotuksesta ei jätetty muistutuksia.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Pääskyvuorenrinne"

Liite 2Tilastolomake "Pääskyvuorenrinne"

Liite 3Kartta "Pääskyvuorenrinne"

Liite 4Vuorovaikutusraportti, 27.1.2017

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet ja lausunnot

Oheismateriaali 2Luonnosvaiheen mielipiteitä v. 2011 ja 2014

Oheismateriaali 3Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Laaditut selvitykset ja raportit, kaavahaku

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 10.10.2016 päivätty ja 27.1.2017 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Pääskyvuorenrinne” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaot Pääskyvuori 94.-1, 96.-1-3 ja 97.-1-2.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ksylk § 74

Pöydältä 28.2.2017 § 63.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että s-2 -alueen määräys muutetaan muotoon ”Suojeltava alueen osa, jolla sijaitsee luonnonsuojelulain 29 §:n mukaisesti suojeltavaksi tarkoitettu luontotyyppi (pähkinäpensaslehto). Aluetta ei saa muuttaa maata kaivamalla, puita kaatamalla tai muulla rakentamisella niin, että luontotyypin ominaispiirteiden säilyminen vaarantuu.”

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2 esittelijän kokouksessa muuttamasta ehdotuksesta.

Liite 5Selostus "Pääskyvuorenrinne", muutettu 7.3.2017 (KSYLK § 74)

Liite 6Kartta "Pääskyvuorenrinne", muutettu 7.3.2017 (KSYLK § 74)

Päätöksenteko

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Antinluoma, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Muurinen, Ruohonen, Röberg, Sundqvist, Säteri ja Van Ooik.

Sandelinin palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Koivisto.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 11-2.

2. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Antinluoma, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Muurinen, Ruohonen, Röberg, Sundqvist, Säteri ja Van Ooik.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Koivisto.

Sandelinin palautus- ja muutosehdotus oli seuraava:

Kaavan pohjoispuolelta kaavasta poistetaan 5 kerrosalaa. Jäljelle jääneiden kerrostalojen sijoittelua parannetaan siten, että talojen väleihin jää isommat välit, mutta rakentaminen asettuu entisen armeija-alueen aidan sisäpuolelle.

Perustelut:

Asemakaavanmuutosehdotus heikentää alueen luonto- ja virkistysarvoja ja suunniteltu asemakaava on liian tiivis toteuttaakseen viihtyisän asuinympäristön. Suunniteltu 950 asukkaan lisäys on liikennejärjestelyjen kannalta vaikea. Vähentämällä kerrostalojen määrää ja sijoittelemalla ne uudelleen turvataan viihtyisämpi asuinympäristö asukkaille.

 

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Ksylk § 63
Liite 1:Selostus "Pääskyvuorenrinne"
Liite 2:Tilastolomake "Pääskyvuorenrinne"
Liite 3:Kartta "Pääskyvuorenrinne"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti 27.1.2017

Ksylk § 74
Liite 1:Selostus "Pääskyvuorenrinne"
Liite 2:Tilastolomake "Pääskyvuorenrinne"
Liite 3:Kartta "Pääskyvuorenrinne"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti 27.1.2017
Liite 5:Selostus "Pääskyvuorenrinne", muutettu 7.3.2017 (KSYLK § 74)
Liite 6:Kartta "Pääskyvuorenrinne", muutettu 7.3.2017 (KSYLK § 74)