Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta6628.02.20179

2094-2017 (234)

Ruissalon hoito- ja käyttösuunnitelman päivitystyön aloittaminen (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 66

Ympäristönsuojelu, ympäristönsuojelusuunnittelija Tanja Ruusuvaara-Koskinen 21.2.2017:

Turun kaupungin ja Suomen valtion edustajat allekirjoittivat 13.5.2006 sopimuksen, joka koski Ruissalon omistusta. Sopimuksen mukaan Ruissalon tila siirtyi Turun kaupungin omistukseen kahta maa-aluetta lukuun ottamatta, jotka jäävät valtion omistukseen. Nämä maa-alueet ovat Kallanpää ja Kasvitieteellisen puutarhan alue. Turun kaupunki sitoutui sopimuksella Ruissalon Natura 2000 -verkoston luonnonsuojelualueiden perustamiseen, niiden hoito ja käyttösuunnitelmien laatimiseen sekä tarvittavien inventointien ja seurannan järjestämiseen.

Ensimmäinen Ruissalon hoito- ja käyttösuunnitelma on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.12.2005. Suunnitelman mukaan Ruissalon hoito- ja käyttösuunnitelman periaatteet tarkastetaan noin 10 vuoden välein.

Suunnittelualue sisältää Turun kaupungissa sijaitsevan Ruissalon tilan (853-503-1-3) lähes kokonaisuudessaan. Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 2204 ha. Ruissalon tilaan kuuluvat Ruissalon saari, ympäröivä merialue ja Ruissaloon läheisesti liittyvät saaret ja luodot. Suunnittelualueesta on rajattu pois tilan itäisin osa, jolla sijaitsee mm. sataman maa-alueita noin 17 ha.

Hoito- ja käyttösuunnitelman päätavoitteena on turvata luonto- ja kulttuuriarvojen säilyminen sovittamalle ne yhteen alueen muiden käyttömuotojen kanssa. Hoito- ja käyttösuunnitelman valmistelussa sovelletaan laajaa osallistamista. Ruissalo suunnittelualueena on poikkeuksellisen haastava, sillä alueella on ainutlaatuisten luonto- ja kulttuuriarvojen lisäksi voimakasta käyttötarvetta niin virkistyksen, asumisen kuin elinkeinoelämänkin osalta.

Oheismateriaali 1Ruissalon hoito- ja käyttösuunnitelman projektisuunnitelma           

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyy Ruissalon hoito- ja käyttösuunnitelman päivittämistä koskevan projektisuunnitelman ja tavoitteenasettelun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, ympäristönsuojelu