Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta1931.01.20174
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta3007.02.20174

10622-2013 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus; "Ruukinrinteenkulma", Nummen kaupunginosa (os. Vanha Hämeentie 21 ja Ruukinrinne 1) (34/2014) (Ks)

Tiivistelmä:

Vanhan Hämeentien ja Ruukinrinteen kulmassa olevalla tontilla 13 on huonokuntoinen kaksikerroksinen rakennus, joka on tarkoitus purkaa ja korvata nelikerroksisella 1400 k-m2 käsittävällä asuin- ja liikerakennuksella. Rakennusoikeuden lisäys on 840 k-m2.

Ksylk § 19

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavasuunnittelija Marja Westerlund 19.1.2017:

Nummen kaupunginosan korttelin 44 tontille 13 on laadittu 12.9.2016 päivätty ja 30.11.2016 muistutusten ja lausuntojen johdosta muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Ruukinrinteenkulma” (34/2014).

Lähtökohdat

Kiinteistön omistaja on 12.8.2013 tehnyt omistamaansa tonttia 13 koskevan asemakaavanmuutosaloitteen. Sopimus kaavan valmistelutyöstä on allekirjoitettu 9.2.2016.

Kaavanmuutosalue sijaitsee Nummenmäellä Vanhan Hämeentien ja Ruukinrinteen kulmassa. Tällä hetkellä tontilla on 1920-luvulla rakennettu kaksikerroksinen huonokuntoinen asuin- ja liikerakennus, jonka takana pihalla on talousrakennus.  

Alueella on voimassa kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymä oikeusvaikutteinen Turun yleiskaava 2020. Siinä alue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP), jossa aluetta varataan pääasiassa pientalovaltaiselle asumiselle sekä ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen sekä alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon ja liikenteen käyttöön.

Yleiskaavan rakennussuojelukohteet liitteessä Nummenpakan esikaupunkialueen korttelit 43-49, 56-57 ja 67-68 on merkitty säilytettäväksi kohteeksi.

Kaavanmuutosalueen nykyinen asemakaava 14/1958 on tullut voimaan 12.6.1958. Siinä alue on osoitettu asuin- ja liikerakennusta tai asuinrakennusta palvelevien rakennusten korttelialueeksi (AL). Kerrosluku on II ja rakennusoikeus 560 k-m2.

Kaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi 5.4.2016 § 93 kaavanmuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedokseen. Osallisille kaavanmuutoksen vireilläolosta tiedotettiin 7.4.2016 kirjeitse.

Asemakaavan muutoshankkeesta saatiin 2 mielipidettä, joiden tiivistelmät löytyvät selostuksen sivulta 7 alkaen.

12.9.2016 päivätty asemakaavanmuutosehdotus pidettiin julkisesti nähtävillä 17.10. - 15.11.2016. Samalla siitä pyydettiin lausunnot 4.11.2016 mennessä. Muistutuksia jätettiin kaksi. Muistutukset ja lausunnot vastineineen ovat luettavissa selostuksen sivulta 8 alkaen.

Lausuntojen ja muistutusten vuoksi asemakaavakarttaan tehtiin päivämäärällä 30.11.2016 seuraavat muutokset:

Muistutusten johdosta Vanhan Hämeentien puolelle lisättiin ajoneuvoilla liittymisen kieltävä merkintä ja melumääräykset, jotka koskevat piha-alueelle kantautuvan melun ehkäisemistä niin ettei päiväajan melutaso pihalla ylitä 55 dBA sekä uudisrakennuksen Vanhan Hämeentien puoleisten ulkoseinien, ikkunoiden ja muiden rakenteiden 35 dBA:n ääneneristävyysvaatimusta. 

Museokeskuksen lausunnon johdosta rakennuksen kattomateriaaliksi määrättiin konesaumattu pelti ja rakennusten ympäristöön sopivuudesta edellytetään lausuntoa kaupunkikuvasta vastaavalta toimielimeltä.

Rakennusvalvonnan lausunnon johdosta rakennuksen julkisivun korkeutta koskevan määräyksen sanamuotoa tarkistettiin ja muutettiin rakennusalan kerrosluku neljäksi sekä lisättiin seuraavat määräykset:

1. Rakennuksen ylin kerros saa olla enintään 80 % sen alapuolella olevan kerroksen alasta eikä sen yläpuolelle saa rakentaa ullakkoa.

2. Rakennuksen katujulkisivujen puolelle ei saa sijoittaa ulokeparvekkeita.

3. Korttelialueen reuna-alueilla olevat puut tulee pyrkiä säilyttämään tai mikäli se ei ole mahdollista, tulee ne korvata uusilla puuistutuksilla.

Muistutuksen ja lausuntojen perusteella tehdyt muutokset eivät edellytä kaavaehdotuksen asettamista uudelleen julkisesti nähtäville.

Asemakaavan kuvaus

Kaava-alueen pinta-ala on 0,981 ha ja se on osoitettu asuin- ja liikerakennusten korttelialueeksi (AL-1). Kaavanmuutoksessa alueen nykyinen rakennusoikeus 560 k-m2 lisääntyy 840 k-m2 ollen nyt 1400 k-m2. Näin tonttitehokkuusluvuksi e muodostuu 1,43.

Korttelialueelle on merkitty rakennusala Ruukinrinteen varrelle niin, että etäisyys naapuritontilla 12 olevaan rakennukseen on 8 metriä ja täyttää näin paloturvallisuusvaatimukset. Uudisrakennuksen suurin sallittu kerrosluku on IV. Rakennuksen ylin kerros saa olla enintään 80 % sen alapuolella olevan kerroksen alasta eikä sen yläpuolelle saa rakentaa ullakkoa. Rakennuksen Vanhan Hämeentien puoleisen julkisivupinnan enimmäiskorkeus saa olla enintään +10,0 metriä.

Liikenteestä aiheutuvan melun vuoksi osalle Vanhan Hämeentien puoleista rakennusalaa merkittiin 35 dBA:n ääneneristävyysvaatimus, joka koskee rakennuksen ulkoseiniä, ikkunoita ja muita rakenteita. Samasta syystä myös edellytetään, että Vanhan Hämeentien puoleiselle sivulle tulee rakentaa korttelialueen yleisilmeeseen sopiva asuinpihaa liikennemelulta suojaava este. Rakennuslupavaiheessa on esitettävä laskelmat siitä, että päiväajan melutaso pihalla ei ylitä 55 dBA.

Rakennuksen kattomateriaalin tulee olla konesaumattu pelti ja korttelialueen rakennusten ympäristöön sopivuudesta tulee hankkia lausunto kaupunkikuvasta vastaavalta toimielimeltä.

Autopaikkoja on osoitettava 1 / 100 k-m2. Pysäköimispaikka (p) on merkitty tontin eteläosaan ja tontille ajo on ohjattu kulkemaan Ruukinrinteen puolelta sillä Vanhan Hämeentien puolelta ajoneuvoliittymiä ei saa järjestää. Polkupyöräpaikoista puolet tulee sijoittaa säältä suojattuun lukittavaan tilaan.

Korttelialueen reuna-alueilla kasvavat puut tulee pyrkiä säilyttämään tai mikäli se ei ole mahdollista tulee ne korvata uusilla puuistutuksilla. Istutettavaa aluetta on osoitettu tontin länsiosaan ja Vanhan Hämeentien varrelle.

Selostuksen kohdissa 5.2 ja 5.3 on kuvattu kaavan toteuttamisen vaikutuksia ja sille asetettujen tavoitteiden toteutumista.

Maankäyttösopimus

Kaupungin ja yksityisen maanomistajan välinen maankäyttösopimus on allekirjoitettu 9.1.2017.

Seuraavat vaiheet

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan kuuluttaa voimaan tulevaksi ja kaavan valmistelutyön kustannukset periä aloitteen tekijältä 9.2.2016 allekirjoitetun kaavoitussopimuksen mukaisesti.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 59 §, 62 §, 63 §, 65 §, 66 § ja 82 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Ruukinrinteenkulma"

Liite 2Tilastolomake "Ruukinrinteenkulma"

Liite 3Kartta "Ruukinrinteenkulma"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Oheismateriaali 3Nummenmäen Pientalot ry:n muistutus, 13.11.2016

Oheismateriaali 4Naapuritontin omistajien muistutus, 13.11.2016

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 12.9.2016 päivätyn ja 30.11.2016 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Ruukinrinteenkulma”.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti pitää katselmuksen kaava-alueella ennen seuraavaa kokousta.

Ksylk § 30

Pöydältä 31.1.2017 § 19.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 9-4.

Päätöksenteko

Päätös asiassa tehtiin kolmen äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestuksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hyyppä, Muurinen, Mäenpää, Ruohonen, Röberg, Säteri ja Vierimaa.

Van Ooikin Sundqvistin kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sandelin ja Koivisto.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 9-4.

Van Ooikin palautusehdotuksen valmisteluohjeistus oli seuraava:

Suunniteltu talo on liian massiivinen tontille, sillä tontin rakennusoikeus lähes kolminkertaistuisi tällä hetkellä voimassa olevan kaavan 560 kerrosalaneliöstä 1400:aan. Rakennus jouduttaisiin sijoittamaan Ruukinrinteen suuntaisesti, mikä on ristiriidassa muiden alueen rakennusten sijoittelussa. Rakennus tulisi sijoittaa Vanhan Hämeentien suuntaisesti ja kerrosalaneliöiden määrää tulisi kohtuullistaa ottaen huomioon tontin koko ja viereisten rakennusten sijoittuminen uudisrakennukseen nähden.

2. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hyyppä, Muurinen, Mäenpää, Ruohonen, Röberg, Säteri ja Vierimaa.

Koiviston Sandelinin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Van Ooik ja Sundqvist.

Tässä vaiheessa päätös asiassa tehtiin äänin 9-4.

Koiviston muutosehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu-ja ympäristölautakunta päättää muuttaa asemakaavanmuutosehdotuksen valmisteluun siten että, Vanhan Hämeentien ja Ruukinrinteen kulmassa oleva rakennus korvataan kolmikerroksisella 950 k-m2 käsittävällä asuin- ja liikerakennuksella. Rakennus tulee suunnitella ja rakentaa Vanhan Hämeentien suuntaisesti ja sen tulee noudattaa nykyisen mansardikattoisen rakennuksen tyyliä mikä on alueen yksi ominaispiirteistä. Asemakaavanmuutosehdotus käsitellään vaikutuksiltaan merkittävänä ja saatetaan valtuuston päätettäväksi.

Perustelut:

Yleiskaava 2020 mukaan alueen tavoitteena on rakennetun ympäristön säilyttäminen ja täydennysrakentaminen. Rakennusten tulee muodostaa ympäristö- ja kaupunkikuvaltaan yhtenäinen kokonaisuus. Kuten Museokeskuskin lausunnossaan muistuttaa Nummenpakan esikaupunkialue on merkitty Turun kaupungin yleiskaavassa säilytettäväksi kohteeksi, jonka vuoksi alueen vanhat rakennukset tulee säilyttää ja alueen ominaispiirteet huomioida uudisrakentamisessa.

3. äänestys:

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen, esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hyyppä, Muurinen, Mäenpää, Ruohonen, Röberg, Säteri ja Vierimaa.

Koiviston Sandelinin kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Van Ooik ja Sundqvist.

Koiviston hylkäysehdotuksen perustelut olivat seuraavat:

Kaavaesityksen mukainen uudisrakentaminen on ristiriidassa Nummenpakan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan alueen ominaispiirteiden kanssa. Kaava on vaikutuksiltaan merkittävä ja se tulisi saattaa kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Kaava-alueella suoritettiin katselmus ennen kokousta.

Jakelu

tiedNummenmäen Pientalot ry
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedHolopainen Hannu
tiedLahtonen Jyrki
tpvKiinteistöliikelaitos
tiedMuseokeskus
tiedRakennuslautakunta
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
kuulVesterholm Teija


Liitteet:

Ksylk § 19
Liite 1:Selostus "Ruukinrinteenkulma"
Liite 2:Tilastolomake "Ruukinrinteenkulma"
Liite 3:Kartta "Ruukinrinteenkulma"

Ksylk § 30
Liite 1:Selostus "Ruukinrinteenkulma"
Liite 2:Tilastolomake "Ruukinrinteenkulma"
Liite 3:Kartta "Ruukinrinteenkulma"