Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta3407.02.20178

7188-2016 (615, 021)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle poikkeamispäätöksestä, Lukoilantie, Ruohonpää (P 2016-811) (Hal)

Tiivistelmä:

Naapurikiinteistön omistajat ovat valittaneet poikkeamispäätöksestä, joka koskee pihavajan rakentamista Ruohonpään kaupunginosaan. Lausuntoehdotuksen mukaan valitus tulisi hylätä.

Ksylk § 34

Ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 27.1.2017:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympälristölautakunta on myöntänyt 22.11.2016 hakijoillepoikkeamispäätöksen pihavajan rakentamiseksi Ruohonpään kaupunginosassa osoitteessa Lukoilantie 34 sijaitsevalle tontille 853-75-27-12. Tontin pinta-ala on 1539 m2.

Naapurikiinteistön 853-75-27-16 omistajat ovat valittaneet päätöksestä hallinto-oikeuteen ja vaatineet päätöksen kumoamista.

Hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausuntoa asiasta 1.2.2017 mennessä. Lisäaikaa lausunnon toimittamiseksi on pyydetty 10.2.2017 asti.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseessä on vuonna 2004 rakennetun olemassa olevan 17 neliömetrin kokoisen pihavajan paikallaan pysyttäminen. Tontilla sijaitsee ennestään myös omakotitalo 115 k-m2 ja talousrakennus 50 k-m2, jotka säilytetään. Tontin asemakaavan mukainen kokonaisrakennusoikeus on 190 k-m2 + 50 k-m2. Kuten päätöksessä on todettu, tontin kokonaisrakennusoikeus ei ylity, vaan rakennusoikeuden osalta poikkeus koskee asemakaavassa talousrakennukselle osoitettua rakennusoikeutta. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että ottaen huomioon hankkeen koko ja siksi vähäinen merkitys alueen maankäytön kannalta, asiaa ei ole syytä ratkaista asemakaavanmuutoksella.

Maankäyttö- ja rakennuslaki ei edellytä, että rakennukset rakennettaisiin vähintään neljän metrin päähän rajasta, kuten valituksessa väitetään. Rakentamismääräyskokoelman osan E1 määräyksen 9.1.2 mukaan rakennusten välisen etäisyyden tulee olla sellainen, että palo ei leviä helposti naapurirakennuksiin ja aluepalon vaara jää vähäiseksi. Jos rakennusten välinen etäisyys on alle 8 metriä, tulee rakenteellisin tai muin keinoin huolehtia palon leviämisen rajoittamisesta. Hakijan selvityksen mukaan pihavajan paloturvallisuudesta tullaan varmistumaan ja hakijat tulevat tekemään palomääräysten mukaiset muutokset, mikäli he saavat poikkeamisluvan. Rakennusvalvonta valvoo rakennuslupia käsitellessään, että hankkeet toteutetaan paloturvallisesti ja muutoinkin määräysten mukaisesti.

Rakennuspaikan viereisellä yleisellä alueella on vireillä asemakaavan muutos ”Teerikarinpuisto”, kuten päätöksessä on todettu. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 26.4.2016 § 117 päättänyt ”merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman ”Teerikarinpuisto" siten muutettuna, että turvataan Teerikarinpuiston luonnonvaraisen metsän ja viherkäytävän säilyminen mahdollisimman laajoina ja hyödynnetään tonttien asemoinnissa mahdollisimman paljon Ylispääntien katualuetta. Lisäksi samalla tutkitaan mahdollisuutta kaavoittaa tontteja esimerkiksi Kustavintien varrelle Perkiönpuiston alueelle.” Lautakunta ei ole siis päättänyt hylätä osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa, vaikka kokouksessa on tätä esitettykin.

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Nina Mattila 040-674 1633, nina.mattila@turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 30.12.2016

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

Samalla päätetään, että pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus