Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta34310.11.20156

7470-2015 (350)

Elintarvikelain mukainen määräys ja juoksevan uhkasakon asettaminen, Andromeda 1 Oy (Kebab-Pizzeria Aura), Kaskenkatu 12 (Yth)

Tiivistelmä:

Ympäristöterveydenhuollon johtaja on 5.8.2015 antanut elintarvikelain 55 §:n nojalla Andromeda 1 Oy:lle määräyksen korjata Kebab-Pizzeria Auran elintarvikehuoneiston tarkastuksissa todetut puutteet 30.9.2015 mennessä. Toimija ei ole noudattanut määräystä, minkä vuoksi määräystä on tarpeen tehostaa uhkasakolla.

Ksylk § 343

Ympäristöterveydenhuolto, ympäristöterveydenhuollon johtaja Liisa Palmu 3.11.2015:

Toimija

Andromeda 1 Oy, Y-tunnus 2031035-6

Kaskenkatu 12

20700 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

Kebab-Pizzeria Aura

Kaskenkatu 12

20700 Turku

Asian selostus

Kebab-Pizzeria Aurassa, osoite Kaskenkatu 12, 20700 Turku, on tehty tarkastukset 12.1.2015, 3.3.2015, 15.6.2015 ja 7.10.2015.

Tarkastuksessa 12.1.2015 todettiin, että tiloissa oli remontti käynnissä. Remontin tarkoituksena oli parantaa ilmanvaihtoa, asentaa uusi huuva ja kunnostaa pintoja. Omavalvontasuunnitelmaa ei ollut esittää. Kylmälaitteiden lämpötilavalvonnan kirjauksia ei ollut esittää. Hygieniaosaamistodistusta ja terveystodistusta ei ollut esittää. Henkilökunnalla oli omat vaatteet, erillisiä työvaatteita ei ollut käytössä. Kuumien ruokien jäähdytystä ei tehdä, käytössä on valmiit pakastelihasuikaleet.

Toimijaa kehotettiin tekemään remontti valmiiksi, laatimaan toiminnalle omavalvontasuunnitelma ja aloittamaan kylmälaitteiden säännöllinen lämpötilavalvonta kirjauksineen. Toimijaa kehotettiin myös hankkimaan vain elintarvikehuoneistossa käytettävä työasu. Vaatteiden säilytykseen kehotettiin hankkimaan kaappi tai vähintään naulakko. Tiloissa ei ole ollut siivousvälinevarastoa ja siivousvälineiden säilytystä varten kehotettiin asentamaan vähintään kuivakaappi. Keittiön yksialtainen tiskipöytä ohjeistettiin vaihtamaan kaksialtaiseksi, jotta keittiössä on vaatimusten mukaisesti erillinen käsienpesupiste. Myös siivousvälineiden huoltoa varten tulee olla vesipiste ja kaatoallas, mutta koska kyseessä on vanha elintarvikehuoneisto, vesi- ja viemäriliitäntöihin ei vaadittu tehtäväksi suurempia muutoksia. Asiasta annettiin ohjeistusta. Hygieniaosaamistodistus ja terveystodistus kehotettiin esittämään seuraavalla tarkastuksella. Tarkastuksen on suorittanut terveystarkastaja Jenni Aalto.

Tarkastuksessa 3.3.2015, todettiin, ettei omavalvontasuunnitelmaa ollut laadittu. Remontti ei ollut juurikaan edennyt. Siivouskaappia ei ollut asennettu. Kylmälaitteiden lämpötilavalvonnan kirjauksia ei ollut esittää. Hygieniaosaamistodistusta ja terveystodistusta ei ollut esittää. Erillisiä työvaatteita ei ollut käytössä. Tarkastuksessa 3.3.2015 havaittujen puutteiden korjaamiselle oli annettu määräaika, jota vielä toimijan pyynnöstä hieman jatkettiin. Tarkastuksen on suorittanut terveystarkastaja Jenni Aalto.

Tarkastuksessa 15.6.2015 todettiin, ettei puutteita siitä huolimatta ollut korjattu. Omavalvontasuunnitelmaa ei ollut vieläkään laadittu. Remontti oli edelleen kesken. Huuva oli asennettu, mutta paljon viimeistelyä puuttui vielä. Siivouskaappia ei ollut asennettu. Keittiön yksialtainen tiskipöytä on siirretty toiselle seinustalle. Tiskipöytää ei ollut vaihdettu kaksialtaiseksi ohjeistuksesta huolimatta. Hygieniaosaamistodistusta ja terveystodistusta ei ollut esittää.  Erillisiä työvaatteita ei ollut käytössä. Kylmälaitteiden lämpötilavalvonnan kirjauksia ei ollut edelleenkään esittää. Edellisen tarkastuksen jälkeen keittiöön oli asennettu varrasgrilli, jossa kebablihaa nyt kypsennetään. Lihan jäähdytyksen lämpötilaseurantaa ei ollut esittää. Tarkastuksen on suorittanut terveystarkastaja Jenni Aalto.

Ympäristöterveydenhuollon johtaja on 5.8.2015 § 146 antanut elintarvikelain 55 §:n nojalla määräyksen edellä mainittujen puutteiden korjaamiseksi välittömästi tai viimeistään 30.9.2015 mennessä (liite 1). 

Tarkastuksessa 7.10.2015 (tarkastuspöytäkirja liite 2) todettiin, että toimija ei ollut ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin elintarvikelain määräysten vastaisuuksien poistamiseksi. Elintarvikehuoneistossa ei ollut erillistä käsienpesupistettä. Siivousvälineiden huoltoa varten ei ollut asennettu kaatoallasta ja vesipistettä, eikä siivousvälineiden säilytystä varten kaappia. Keittiötiloissa remontti oli edelleen kesken ja rakenteita oli suojaamatta. Omavalvontasuunnitelmaa ei ollut esittää eikä omavalvontakirjanpitoa ollut tehty. Henkilökunnalla ei ollut erillisiä, vain elintarvikehuoneistossa käytettävää työvaatetusta eikä päähinettä. Vaatteiden säilytystä varten ei ollut pukukaappia. Henkilökunnalla oli esittää hygieniaosaamistodistus, mutta terveystodistusta ei ollut esittää. Tarkastuksen on suorittanut vs. terveystarkastaja Kirsi-Marja Jaatinen.

Tarkastuksissa havaitut toistuvat puutteet Kebab-Pizzeria Aura elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa elintarvikehygieenisen riskin ja siten terveysvaaran kuluttajille.

Toimija ei ole noudattanut ympäristöterveydenhuollon johtajan antamaa elintarvikelain 55 §:n mukaista määräystä, eikä ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin Kebab-Pizzeria Aura elintarvikehuoneistossa olevan yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseen määräyksestä huolimatta. Siksi tätä määräystä on syytä tehostaa juoksevalla uhkasakolla.

Toimijan tulee olla yhteydessä rakennusvalvontaviranomaiseen sen selvittämiseksi, edellyttävätkö suoritettavat rakentamistoimenpiteet rakennuslupaa.

Kuuleminen

Ennen lopullisen päätöksen tekemistä Andromeda 1 Oy:llä on ollut mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista 14 vrk:n sisällä sen tiedoksisaannista. Päätösehdotus on annettu tiedoksi 14.10.2015. Vastinetta ei ole annettu määräajassa.

Päätösehdotuksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut ympäristöterveydenhuollon johtajan antamaa elintarvikelain 55 §:n mukaista määräystä, eikä ole korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetussa määräajassa.

Elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja varustettava, kunnossapidettävä, hoidettava sekä toiminta siellä järjestettävä siten, ettei elintarvikehuoneistossa tai alkutuotantopaikassa tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien taikka käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja että elintarvikkeet, elintarvikehuoneistot ja alkutuotantopaikat myös muutoin täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. Elintarvikelaki 10 §

Tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokseva vesi sekä hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. Elintarvikkeiden pesutilat on tarvittaessa erotettava käsienpesutiloista. EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 4

Elintarvikehuoneistossa on oltava erillinen ja asianmukaisesti varustettu tila siivousvälineiden säilytystä ja huoltoa varten. MMM asetus 3 § 2 mom.

Elintarvikehuoneistossa on oltava asianmukaiset lämpötilavalvotut käsittely- ja varastointiolosuhteet ja että lämpötilaa voidaan valvoa ja kirjata muistiin. EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 2d

Jos elintarvikkeet on säilytettävä viileässä tai tarjoiltava viileänä, ne on jäähdytettävä mahdollisimman pian lämpökäsittelyn jälkeen sellaiseen lämpötilaan, joka ei aiheuta terveysriskiä. EPNAs 852/2004 liite II luku IX kohta 6

Kylmässä säilytettäväksi tarkoitettu elintarvike on välittömästi valmistuksen jälkeen ja enintään neljässä tunnissa jäähdytettävä + 6 asteen lämpötilaan tai sen alle. Jos elintarvikehuoneistossa säännöllisesti harjoitettavaan toimintaan kuuluu kuumentamalla valmistettujen elintarvikkeiden jäähdyttäminen, siihen käytettävän kylmälaitteiston kapasiteetin ja tehon on oltava tuotantoon nähden riittävä. MMM asetus 9 §

Elintarvikealan toimijan on laadittava kirjallinen suunnitelma omavalvonnasta (omavalvontasuunnitelma), noudatettava sitä ja pidettävä sen toteuttamisesta kirjaa. Omavalvontasuunnitelmassa tulee kuvata 19 §:ssä tarkoitetut kriittiset kohdat ja niihin liittyvien riskien hallinta. Omavalvontasuunnitelmaa ei kuitenkaan edellytetä alkutuotantopaikoilta. Elintarvikelaki 20 §

Omavalvontaan liittyvän kirjanpidon tulee sisältää omavalvontasuunnitelman todentamiseksi tarpeelliset tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä suoritetuista korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. MMM asetus 5 § 3 mom

Omavalvontasuunnitelma ja siihen liittyvä kirjanpito, jotka voivat olla kokonaan tai osittain sähköisiä asiakirjoja, on säilytettävä siten, että ne ovat valvontaviranomaisen tarkastettavissa. Omavalvonnan kirjanpitoa on säilytettävä elintarvikkeen käsittelystä tai siihen merkityn vähimmäissäilyvyysajan päättymisestä vähintään yksi vuosi. MMM asetus 5 § 4 mom

Henkilöllä, joka elintarvikehuoneistossa käsittelee helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita, tulee olla ainoastaan elintarvikehuoneistossa käytettävä riittävä suojavaatetus. Siihen kuuluvat asianmukainen työpuku, päähine sekä jalkineet. MMM asetus 17 § 2 mom

Elintarvikealan toimijan on osana omavalvontaa pidettävä kirjaa elintarvikehuoneistossa työskentelevien henkilöiden elintarvikehygieenisestä osaamisesta ja pyydettäessä esitettävä tiedot valvontaviranomaiselle. Elintarvikelaki 27 §

Työntekijöiden terveydentilaa koskevista vaatimuksista säädetään tartuntatautilaissa (583/1986) ja sen nojalla annetuissa säädöksissä. Vaatimusten on oltava omavalvontaan kuuluvan terveydentilan seurantaohjelman perustana. MMM asetus 5 § 6 mom

Työnantajan tulee vaatia työntekijältä luotettava selvitys siitä, ettei tämä sairasta tiettyä yleisvaarallista tartuntatautia, jos työntekijä on sellaisissa 2 momentissa luetelluissa tehtävissä, joihin liittyy tällaisen tartuntataudin tavallista suurempi leviämisvaara tai joissa tällaisen tartuntataudin seuraukset ovat tavanomaista vakavammat. Valtioneuvoston asetuksella säädetään siitä, mistä yleisvaarallisista tartuntataudeista tässä tarkoitettu selvitys tulee vaatia. Ennen kuin työntekijä on esittänyt 1 momentissa tarkoitetun selvityksen, hän ei saa toimia elintarvikehuoneistossa tehtävässä, jossa käsitellään pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Työnantajan tulee vaatia henkilöltä, joka työskentelee 2 momentin 3 kohdassa tarkoitetussa tehtävässä, tieto laboratoriotutkimuksen tai muun tutkimuksen tuloksesta työntekijän palattua maasta, jossa hän on voinut saada 1 momentissa tarkoitetun yleisvaarallisen tartuntataudin. Tartuntatautilaki 20 § 1 mom, 2 mom, 3 mom

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä epäkohdan poistettavaksi, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikkeen tuotanto-, jalostus-, tai jakeluvaihe, elintarvikehuoneisto, alkutuotantopaikka tai niissä harjoitettava toiminta voivat aiheuttaa terveysvaaraa, vaarantaa elintarvikkeesta annettujen tietojen oikeellisuuden tai riittävyyden, johtaa kuluttajaa harhaan tai ovat muutoin määräysten vastaisia.

Elintarvikelain 68 §:n mukaan valvontaviranomainen voi tehostaa tämän lain nojalla annettua määräystä tai kieltoa uhkasakolla tai teettämis- tai keskeyttämisuhalla. Uhkasakkoa sekä teettämis- ja keskeyttämisuhkaa koskevissa asioissa noudatetaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa säädetään.

Uhkasakkolain 6 §:n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Uhkasakkolain 9 §: n mukaan juokseva uhkasakko asetetaan määräämällä uhkasakolle kiinteä peruserä sekä lisäerä jokaista sellaista päätöksessä ilmoitettavaa ajanjaksoa varten, jonka kuluessa päävelvoitetta ei ole noudatettu.

Elintarvikelain 78.1 §:n mukaan lain 7 luvun säännösten nojalla tehtävässä päätöksessä voidaan määrätä, että päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman tai ennen kuin oikaisuvaatimus on käsitelty, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää.

Sovellettavat säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta liite II

Elintarvikelaki (23/2006) 10 §, 19 §, 20 §, 27 §, 55 §, 68 §, 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (1367/2011) 3 §, 5 §, 7 §, 9 §, 17 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Tartuntatautilaki (583/1986) 20 §

Uhkasakkolaki (1113/1990) 6 §, 7§, 8 §, 9 §

Oheismateriaali 1Ympäristöterveydenhuollon johtajan päätöspöytäkirja 5.8.2015 § 146

Oheismateriaali 2Tarkastuspöytäkirja 7.10.2015  

Toimialajohtaja Markku Toivonen 4.11.2015:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää määrätä elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Andromeda 1 Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 29.2.2016 mennessä:

  1. Keittiöön tulee asentaa erillinen käsienpesupiste.
  2. Siivousvälineiden huoltoa varten tulee asentaa kaatoallas ja vesipiste ja siivousvälineiden säilytystä varten kaappi.
  3. Remontti on tehtävä valmiiksi ja pinnat viimeisteltävä.
  4. Riittävä omavalvontasuunnitelma tulee laatia.
  5. Omavalvontakirjanpito lämpötilavalvonnasta tulee aloittaa kylmälaitteiden ja elintarvikkeiden jäähdytyksen osalta.
  6. Henkilökunnalla tulee olla erilliset, vain elintarvikehuoneistossa käytettävät työvaatteet. Työvaatteisiin on kuuluttava myös päähine.
  7. Vaatteiden säilytystä varten tulee olla pukukaappi.
  8. Henkilökunnan terveydentilan selvitys tulee esittää.

Määräyksen tehostamiseksi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää asettaa juoksevan uhkasakon.

Juoksevan uhkasakon määrä:

Kiinteänä peruseränä viisituhatta (5000) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty 29.2.2016 mennessä sekä lisäeränä viisisataa (500) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen.

Päätöstä on elintarvikelain 78.1 §: mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAndromeda 1 Oy
tpvYmpäristötoimiala, ympäristöterveydenhuolto