Nämndmotion Förenhetligande av praxisen med rabattintyg för alla studerande
Åboregionens kollektivtrafik Föli konstaterar om studierabatter på sin webbplats på följande sätt: ”För studerande är kortalternativen värde-, period- och dubbelkort. Rabatt beviljas studerande i åldern 20–30 år som är mantalsskrivna eller bosatta i Åbo, S:t Karins, Reso, Nådendal, Lundo eller Rusko. Också studerande över 31 år kan beviljas rabatt, om de får studiestöd av Fpa. Rabatten gäller i regel från början av läroanstaltens hösttermin till slutet av september följande år.
I praktiken kan man lösa in rätten till studierabatt genom att varje läsår lämna in ett gällande studentkort eller ett närvarointyg från högskolan till Fölis servicekontor. Utöver detta ska studerande över 30 år lämna ett intyg över att de är berättigade att få studiestöd av Fpa.
Denna praxis har tidigare varit motiverad av flera olika skäl, men den har föråldrats i och med högskolereformen. Efter 2014 har det i fråga om studerandenas utkomst och studietider skett många förändringar vilket gör att det inte längre är ändamålsenligt att begränsa stödet enbart på grund av ålder.
En viktig motivering har varit att förhindra utnyttjandet av studerandestatusen för andra än aktiva studerande som behöver den av ekonomiska skäl. Begränsning av studietiden som man fattade beslut om 2010 har i vilket fall som helst avskaffat möjligheten att vara en s.k. evighetsstuderande och nuförtiden är det ganska få närvarande studerande som påbörjat sina studier före 2005 och därmed får njuta av den obegränsade studierätten. Alla högskolor i Åbo använder för tillfället ett passivregister så att endast studerande som anmält sig som närvarande dvs. aktiva studerande är berättigade till studerandestatus och studerandeförmåner.
Ändamålsenligheten för den åldersrelaterade begränsningen av studietiden har också motiverats med att den endast gäller några hundra studerande. I verkligheten uppgår antalet grundexamensstuderande som fyllt 30 år och bor i Åboregionen till nästan 7 000 vid enbart de tre högsta högskolorna (uppgifter från 2017: TYY, ÅAS och TUO). För tillfället finns det över 11 700 inlösta studerandekort varav ca 700 tillhör studerande som fyllt 31 år. Kollektivtrafiken som första färdsätt använder 14% av studerandena i Åboregionen, men drygt 90% känner till Fölis serviceutbud (Den kommunalpolitiska enkäten för studerande, Grupp 40 000 2016). Genom att göra det svårt för studerandena att skaffa kort förlorar vi alltså även potentiella kunder från Föli.
Dessutom har man begränsat antalet månader för studiestödet flera gånger efter 2014 och likaså har man skurit ner studiepenningen särskilt efter 2016. Därför har studerandena tagit mera lån och har börjat arbeta mera. Särskilt i slutet av studierna finansieras studierna vanligen med andra medel än studiepenning. Enligt undersökningen gällande studerandenas utkomst (OTUS, 2015) meddelar 30% av studerandena i slutskedet och 23% av studerandena över 31 år att stödmånaderna redan tagit slut. Enligt studerandebarometern (OTUS, 2016) berättar sammanlagt 18% av dem som deltog i barometern att studierna fördröjts på grund av otillräckliga stödmånader eller en annan utmanande inkomstsituation.
Dessutom ska man beakta att det samtidigt har blivit vanligare att komplettera studierna mitt under eller vid sidan av arbetskarriären. De kompletterande studierna eller slutförandet av studierna när man är äldre finansieras ofta genom arbetslöshetsunderstöd, besparingar eller deltidsarbete i stället för studiestödet. Eftersom risken för en tillfälligt lägre inkomstnivå redan ligger hos själva studeranden är det inte skäl att ytterligare minska sporrarna till att påbörja vuxenstudier genom att avskaffa möjligheten till förmånligare kollektivtrafikpriser på grund av avsaknaden av ett formellt beslut om studiestödet.
Med hänvisning till dessa skäl föreslår de ledamöter av kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion som undertecknat motionen att aktiva studerande vid beviljandet av studierabatter inom kollektivtrafiken behandlas jämställt oavsett ålder och att alla studerande krävs endast ett närvarointyg på en högskola i Åbo.
Åbo 22.8.2018
____________________________
Riina Lumme, De gröna, Åbo
Övriga undertecknare: