Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta48025.10.20171

9452-2017 (065, 021)

Vastine markkinaoikeudelle puistourakan hankintamenettelyssä tehdystä tarjoajan poissulkemispäätöksestä

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitos on kilpailuttanut Kupittaan leikkipuistoihin liittyvän työn, nimeltään Urakka 23 ja päättänyt toimijan valinnasta pöytäkirjassa 1.9.2017. Halvimman tarjouksen tehnyt Ykkösinfra Oy / Ykkös Infra / Ykkösryhmittymä on suljettu pois, perusteena että sen toimittamat tarjouksen liiteasiakirjat olivat puutteelliset, eikä täydennyksiä toimitettu ajoissa. Ykkösinfra Oy on valittanut hankintapäätöksestä ja Turun kaupungin vastausta on pyydetty 31.10.2017 mennessä. Asian diaarinumero markkinaoikeudessa on 2017/598.

Kilajk § 480

Konsernihallinto, lakimies Antti Mäkelä 23.10.2017

Liikesalaisuudet

Vastine ja sen liitteet eivät sisällä salassa pidettäviä tietoja.

Markkinaoikeuden pyytämät tiedot

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on 550.000 euroa.

Sopimuskausi on syksy 2017 siten, että urakkasopimukseen kuuluvien töiden on oltava valmiina 30.11.2017. Sopimuksessa olisi lisäksi optio-osa vuodelle 2018.

Hankinnan poissulkupäätöksen tiedoksianto valittajalle tapahtui sähköpostitse 17.8.2017.

Sopimusta ei ole solmittu, eikä hankinnan kohteena olevia töitä ole käynnistetty.

Hankinnan kohde

Kiinteistötoimialan kilpailuttama puistourakka, Urakka 23; Puistot 2017, sisältää puistovalaistuksen, kuivatuksen, käytävien ja niihin liittyvien rakenteiden, kastelujärjestelmän sekä kasvualustojen rakentamisen, sekä eräitä ympäristörakenteita ja kalusteita, sekä Lasten liikennekaupungin valaistuksen ja sähköistyksen rakentamisen. Urakkaan sisältyy yksikköhintainen osuus ja Puolalanpuiston suunnitteluosa ”Muut puistoalueet”, joka on osittain jo toteutettu aikaisemmin. Urakkaan sisältyy myös optio, joka sisältää Puolalanpuistoon seuraavat kohteet; Kauppiaskadun kohdalla suunnitteluosan rakentamisen, Tuurintie-Puolalan puistokäytävä –suunnitteluosan rakentamisen, lukuisia istutustöitä, sekä katuvalaistuksen maanpäällisen osuuden rakentamisen. Option käyttöönotto ei edellytä Tarjoajan hyväksyntää.

Turun kaupungin vaatimukset

Turun kaupunki pyytää kunnioittavasti, että markkinaoikeus

1. hylkää valituksen kokonaisuudessaan; ja

2. sallii hankintapäätöksen täytäntöönpanon.

Perustelut

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 83 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa ehdokkaiden tai tarjoajien rekisteröitymistä, taloudellista ja rahoituksellista tilannetta sekä teknistä ja ammatillista pätevyyttä koskevia 84–86 §:ssä tarkoitettuja vaatimuksia. Vaatimuksista on ilmoitettava hankintailmoituksessa. Vaatimusten tulee liittyä hankinnan kohteeseen ja ne on suhteutettava hankinnan luonteeseen, käyttötarkoitukseen ja laajuuteen. Vaatimuksilla tulee voida asianmukaisesti varmistaa, että ehdokkaalla tai tarjoajalla on oikeus harjoittaa ammattitoimintaa ja että sillä on riittävät taloudelliset ja rahoitusta koskevat voimavarat sekä tekniset ja ammatilliset valmiudet toteuttaa kyseessä oleva hankintasopimus. Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Ykkösinfra Oy / Ykkös Infra / Ykkösryhmittymä ei täytä tarjouspyynnössä esitettyjä soveltuvuusvaatimuksia, koska tarjoaja ei toimittanut selvitystä luottokelpoisuudesta ja liikevaihdosta selvitykselle annettuun määräaikaan 24.8.2017 mennessä. Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 83 §:n 1 momentin mukaan ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Johtopäätökset

Edellä kuvatut seikat huomioon ottaen tilaajalla ei ole ollut velvollisuutta ottaa puutteellista tarjousta huomioon, eikä se ole näin ollen toiminut hankintamenettelyä koskevien säännösten vastaisesti.

Oheismateriaali 1Hankintailmoitus

Oheismateriaali 2Tarjouspyyntö

Oheismateriaali 3Kuntec Oy:n tarjous

Oheismateriaali 4Tarjousvertailuasiakirja

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- antaa markkinaoikeudelle esitystekstin mukaisen vastineen; sekä

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vstnMarkkinaoikeus