Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta35216.08.201720

1840-2017 (617)

Mathilda Wreden puiston puistosuunnitelma (VIII)

Tiivistelmä:

Puistosuunnitelma VIII kaupunginosassa sijaitsevalle Mathilda Wreden puistolle.

Kilajk § 352

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, suunnitteluhortonomi Hillevi Ahlroth 4.7.2017:

Mathilda Wreden puisto sijaitsee VIII kaupunginosassa ja on asemakaavassa 7.6.2003 (36/1999) ja 25.8.2008 (49/2002) merkitty VP- eli puistoalueeksi. Suurin osa puistosta on luonnontilaista aluetta, jossa on korkeusvaihteluja. Puisto rajautuu rakennettuihin tontteihin, Korkeavuoren puistoalueeseen sekä Michailowinkatuun, Korkeavuorenkatuun, Arvinkatuun, Annankatuun ja Hansakatuun.

Suunnittelun ja rakentamisen tarkoituksena on saada puisto paremmin käyttöön.

Suurin osa puiston kasvillisuudesta säilyy nykyisellään, mutta aluetta siistitään karsimalla vesakkoa, pensaikkoa sekä puustoa. Puustoa poistetaan rakennettavien polkujen ja portaiden kohdilta. Uutta kasvillisuutta (puita, pensaita, maanpeiteperennaa) istutetaan ja nurmikkoa perustetaan polkujen ja portaiden lähiympäristöihin.

Michailowinkadulta alas puistoon rakennetaan kahdet portaat. Molemmilta portailta eteenpäin rakennetaan kivituhkapintaiset polut, joista toinen johtaa Annankadulle, toinen liittyy olemassa olevaan polkuun kohti Hansakatua. Portaiden ympärystät maisemoidaan istutusten lisäksi luonnonkivin. Michailowinkadun reunaan istutetaan matalaa maanpeiteperennakasvillisuutta. Puistopolut valaistaan.

Polkujen ja portaiden myötä mahdollistuu kulku sekä Michailowinkadun ja Hansakadun välillä että Michailowinkadun ja Annankadun välillä.

Puistosuunnitelman pohjalta laaditaan puiston rakennussuunnitelma, jossa puistossa tehtävät toimenpiteet esitetään yksityiskohtaisesti.

Puistosuunnitelma on ollut nähtävillä 27.2-13.3.2017 ja 19.6-3.7.2017. Ensimmäisenä nähtävänäoloaikana suunnitelmaan jätettiin kolme muistutusta, jälkimmäisenä muistutuksia ei jätetty.

Muistutus 1

Muistutuksessa todetaan että Kakolanmäelle muuttaa paljon ihmisiä seuraavien vuosien aikana. Puistoon on jo tallaantunut luontainen polku, jota pitkin ihmiset kävelevät Annankadun päähän. Muistutukseen liitetty esitys reitille (polku, portaat ja suojatie) helpottaisi asiointia Puutarhakadun suuntaan, eli bussipysäkille/kauppaan. Tästä syystä esitetään että polku lisättäisiin suunnitelmaan.

Vastaus muistutukseen

Puistosuunnitelmaan on ensimmäisen nähtävilläolon jälkeen lisätty toinen, Michailowinkadulta Annankadulle johtava puistopolku portaineen.

Muistutus 2

Muistutuksessa todetaan että puisto rajautuu pohjoiskulmalla (Sofiankadun/Kakolankadun kulma) muistutuksen tehneen taloyhtiön, As Oy Turun Kakolanrinteen tonttiin. Kyseinen osa puistoa on epäsiistissä kunnossa ja puusto vaatii huoltotoimia sekä mahdollisia paikkausistutuksia.

Muistuttaja toivoo ettei tätä pientä osaa puistosta jätetä tässä kohden hoitamatta, vaan se hoidetaan arvoiseensa kuntoon. Tämä osa puistosta rajautuu välittömästi taloyhtiön pihaan, joten sen vaikutus asumisympäristöön on merkittävä.

Vastaus muistutukseen

Tontti rajautuu lähinnä yhden rakennuksen päädyn osalta puistoon ja muilta osin rakentamattomaan tonttiin. Puustoa siistitään puistoalueella suunnitelmassa esitetyn sekä puiston hoitoluokan (C2= Ulkoilu- ja virkistysalue) mukaisesti. Hoitoluokkansa mukaisesti puusto on hoidettua, monimuotoista sekä elinvoimaista ja kasvillisuus luonnonmukaista. Puuston täydennysistutustarve arvioidaan jatkossa puiston ylläpitotoimien yhteydessä jotta hoitoluokituksen mukaiset tavoitteet toteutuvat.

Muistutus 3

Muistutuksen tekijä joka on muuttamassa Asunto Oy Mathildanpuistoon, Michailowinkatu, 10 esittää toivomuksena, että ainakin talon tuntumasta ja ehkä muualtakin puistosta pitkät koivupuut voitaisiin muistutuksen tekijän koivuallergian takia kokonaan karsia pois.

Vastaus muistutukseen

Puistoalueella on aiemmin jo tehty jonkin verran puiston hoitoluokituksen mukaista, huonokuntoisen puuston ja vesakon poistoa. Suunnitelmassa esitettyä puustoisen alueen siistimistä jatketaan tarvittaessa. Rakennettavien polkujen ja portaiden kohdalta joudutaan suunnitelmassa osoitetuilta alueilta poistamaan puita, myös koivuja. Puistoalueella olevia kaikkia koivuja ei siitepölyn takia ole perusteltua poistaa. Ilmavirtojen mukana kaukaa, laajalle alueelle ja myös siis Kakolanmäkeen kulkeutuvan koivun siitepölyn kokonaismäärää koivujen poistaminen puistoalueelta ei juurikaan vähennä.

Liite 1Puistosuunnitelma W 9089 004

Oheismateriaali 1Muistutus 1

Oheismateriaali 2Muistutus 2

Oheismateriaali 3Muistutus 3

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Mathilda Wreden puiston puistosuunnitelman W 9089 004, 14.6.2017 MRA:n 46 §:n mukaisena suunnitelmana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAs.Oy Turun Kakolanrinne
aoKoivu Matti
aoLeino Eija
aoLeino Pekka
tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tiedYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 352
Liite 1:Puistosuunnitelma W 9089 004