Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta33221.06.20172

3144-2017 (065)

Kuntec Oy:n tekemä hankintaoikaisuvaatimus Leikkipaikat 2/2017 urakoitsijan valinnasta

Tiivistelmä:

Leikkipaikat 2/2017 kilpailutuksessa hylätyksi tullut Kuntec Oy on tehnyt hankintaoikaisuvaatimuksen koskien kiinteistötoimialan johtajan 5.5.2017 § 92 tekemää päätöstä urakoitsijan valinnasta. Kuntec Oy vaatii, että Turun kaupunki oikaisee hankintapäätöksen ja hyväksyy heidän tekemänsä tarjouksen tarjouspyynnön mukaisena ja ottaa sen huomioon tarjousten vertailussa. Oikaisuvaatimusta esitetään hylättäväksi perusteettomana.

Kilajk § 332

Infrapalvelut, rakennuttamispäällikkö Janne Laine 14.6.2017:

Toimivaltasäännös

Turun kaupungin hallintosäännön (kaupunginvaltuusto 29.5.2017 § 105) kohdan 64 §:n (hankintaoikaisun käsittelevä viranomainen) mukaan ”Hankintayksikön aloitteesta tehtävästä hankintaoikaisusta päättää sama taho, joka on tehnyt hankintapäätöksen. Mikäli asianosainen on vaatinut hankintaoikaisua, toimielin tekee hankintaoikaisua koskevan päätöksen myös alaisensa viranhaltijan hankintapäätöksestä.” Oikaisuvaatimuksen koskiessa kiinteistötoimialan toimialajohtajan päätöstä, tuodaan asia hallintosäännön mukaisesti Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätettäväksi.

Asian taustaa ja hankintaoikaisua koskeva vaatimus:

Toimialajohtajan päätöspöytäkirjalla /10-sarja 14.3.2017 § 45 on päätetty hankinnan käynnistämisestä. Hankinnasta on julkaistu hankintailmoitus HILMA-ilmoituskanavalla 3.4.2017 ja tarjouspyyntö on julkaistu projektiportaalissa 4.4.2017. Hankintamenettelynä on ollut avoin menettely ja urakoitsijan valintakriteerinä halvin hinta. Hankinnan urakkahinta-arvio oli 400.000 euroa (alv 0 %).

Määräaikaan mennessä saatiin kolme (3) tarjousta, joista yksi jouduttiin hylkäämään (Kuntec Oy). Voittanut tarjous (Destia Oy) oli hinnaltaan 367.175 euroa.

Hankinnan arvon ylittäessä laissa julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016, jäljempänä hankintalaki) säädetyn kansallisen kynnysarvon, joka on 150.000 euroa rakennusurakoissa, noudatetaan hankinnassa hankintalakia.

Toimialajohtajan päätöspöytäkirjalla /10-sarja 5.5.2017 § 92 on valittu ”Leikkipaikat 2/2017” urakan urakoitsijaksi Destia Oy (oheismateriaali 1). Samalla on päätetty, että Kuntec Oy:n tarjous suljetaan tarjouskilpailusta. Kuntec Oy on toimittanut Kiinteistöliikelaitokselle 18.5.2017 päivätyn oikaisuvaatimuksen perustuen lakiin julkisista hankinnoista (1397/2016) ja pyytää muutosta hylkäyspäätökseen.

Oikaisuvaatimus on esitetty liitteessä 1.

Oikaisuvaatimuksen sisältö ja perustelut

Oikaisuvaatimuksessa Kuntec Oy esittää, että Kuntec Oy:n tarjouksessa on esitetty vaadittu kokonaishinta, joka on ollut urakoitsijan valintakriteerinä ja vertailuperusteena. Lisäksi Kuntec ilmoittaa oikaisuvaatimuksessaan, että yhteensä summan alla olisi maininta sähkötöiden sisältymisestä annettuihin yksikköhintoihin, ja näin ollen yksikköhinnoilla ja tilaajan antamilla määrillä laskettu hinta on sama kuin Kuntec Oy:n antama kokonaishinta. Perusteena sille, miksi Kuntec Oy ei ole antanut sähkötöiden yksikköhintoja on ollut, että heillä ei ole ollut käytettävissään muuta kuin sähkötöiden kokonaishintainen alihankintatarjous.

Kuntec Oy:n mielestä sähkötöiden yksikköhintojen puuttumisella ei olisi merkitystä tarjousten kokonaishinnan vertailussa, eikä se vaarantaisi muiden tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua.

Kuntec Oy esittää vaatimuksenaan tarjouskilpailusta poissulkemisen peruuttamista ja Kuntec Oy:n valitsemista urakoitsija ko. urakkaan. Vaihtoehtoisesti Kuntec Oy vaatii korvauksena menettämänsä projektikatteen 53.000 euroa.

Oikaisuvaatimuksen allekirjoittajana on Kuntec Oy:n toimitusjohtaja Karri Knaapinen.

Hankinta-asiasta ei ole jätetty oikaisuvaatimusta valitusaikana Markkinaoikeudelle.

Oikaisuvaatimuksen käsittely

Kuntec Oy:n tarjous on suljettu pois tarjouskilpailusta, koska se on ollut tarjouspyynnön vastainen. Tarjouksen liitteenä toimitetusta hinnoiteltavasta yksikköhintaluettelosta on puuttunut useita yksikköhintoja. Tarjouspyynnön mukaisesti hintatiedot tulee antaa kaikkiin pyydettyihin kohtiin.

Tarjouspyynnön 8.3.2017, mukana toimitetun urakkaohjelman kohdassa 17.1. ”Tarjouksen muoto” on ilmoitettu seuraavasti:

”Urakoitsijan on hinnoittelussaan otettava huomioon sovitun työtuloksen aikaansaamiseksi tarpeellisten töiden kaikki kustannukset. Urakka tulee toteuttaa kokonaisuudessaan siinä laajuudessa, kuin tarjouspyyntöasiakirjoissa on esitetty. Muutostöitä varten pyydetyt yksikköhinnat ilmoitetaan kokonaishintaurakan tarjouslomakkeen liitteellä ”muutostöiden yksikköhintaluettelo”, joka tarjoajan tulee täyttää ja toimittaa tilaajalle urakkatarjouksen liitteenä. Merkitsemillään hinnoilla ja määräluettelon määrillä laskettu urakkahinta ei saa ylittää 5 %:a enempää tarjouksen mukaista hintaa. Lomakkeeseen tulee antaa hinta kaikkiin kohtiin…

…Tarjouksen sisällön tulee täyttää tarjouspyynnön vaatimukset. Tarjous ei saa olla ehdollinen. Tarjouksen kaikki liitteet on numeroitava ja urakoitsijan on varmennettava jokainen sivu leimalla ja / tai nimikirjoituksella.”

Saman urakkaohjelman Kohdassa 7.4. lisäksi on lisäksi ilmoitettu: ”Tilaaja edellyttää, että hinnoiteltu muutostöiden yksikköhintaluettelo sisältyy tarjoukseen.” ja edelleen kohdassa 10.4.1 ”Urakkasopimukseen liitetään hinnoiteltu muutostöiden yksikköhintaluettelo, jonka mukaisin hinnoin ja periaattein mahdolliset muutostyöt suoritetaan.”

Koska Kuntec Oy on tarjouksessaan jättänyt antamatta yksikköhintoja kaikkien sähkötöiden työsuoritteiden osalta, ei sitä ole voitu ottaa mukaan hintavertailuun. Tarjous ei ole ollut tarjouspyynnön mukainen ja näin ollen se on tullut hylätyksi. Tarjouksen liitteenä toimitetussa hinnoiteltavassa yksikköhintaluettelossa ei ole Kuntec Oy:n oikaisuvaatimuksessaan väittämää mainintaa sähkötöiden sisältymisestä muihin yksikköhintoihin. Mikäli tällainen maininta olisi ollut kaavakkeessa, olisi sekin ollut tarjouspyynnön vastainen. Tarjouspyynnön mukaisesti tarjouksessa ei saa olla omia lisäyksiä tai ehtoja.

Kuntec Oy esittää em. perusteluun liittyen, että kokonaishinta sisältää sähkötyöt vaikka niille ei olekaan annettu yksikköhintoja. Tarjouspyynnön mukaisesti sähkötyöt sisältyvät joka tapauksessa hankintaan ja annettuun tarjouksen kokonaishintaan riippumatta siitä, millaisia yksikköhintoja niille olisi annettu. Tällä ei siis ole olennaista merkitystä oikaisuvaatimuksen perusteita arvioitaessa.

Kokonaisen rakennusosan hinnoittelematta jättäminen yksikköhintaluettelossa saattaa tilaajan epävarmaan asemaan hankinnan aikaisten lisätöiden tullessa kysymykseen. Tilaajan tarkoituksena on hankinnoissa ohjata tarjoajat antamaan realistisia ns. omakustannehinnan mukaisia yksikköhintoja urakoiden lisä- ja muutostöiden tilaamiseksi asettamalla ns. 5 % säännön koskien kokonaishinnan ja yksikköhintojen sekä tilaajan antamien määrien mukaisilla hinnoilla lasketun summan välistä suhdetta. Jättämällä yksikköhinnat hinnoittelematta tarjoajan on ollut mahdollista siirtää sähkötöiden kustannuksia sellaisiin työsuoritteisiin, joiden uskoo lisääntyvän urakassa tai joita tilaaja saattaa tilata. Tätä kautta se avaa mahdollisuuden alhaisemman tarjoushinnan antamiseeni ja urakan kokonaiskatteen nostamiseen lisä- ja muutostöiden kautta. Toisaalta urakan lisä- ja muutostöiden tilaaminen sähkötöiden osalta olisi ollut tilaajalle epäedullista, koska urakoitsija olisi voinut hinnoitella sähkötyöt tapauskohtaisesti ilman mitään suhteellisuutta hankinnan arvoon. Kuntec Oy:n käsitys sisällyttää joitain yksikköhintoja toiseen työsuoritteeseen, ei ole alalle ominainen toimintatapa muuta kuin täydentävien töiden, kuten liikennejärjestelyjen osalta. Tilaajalla ei tässäkään tapauksessa olisi ollut mitään tietoa mihin litteraan esim. kaapelointityö sisältyy, ja mikä sen osuus on, vaikka hiekkalaatikon asentamiseen annetusta yksikköhinnasta. Vaikka em. arviot urakoitsijan toiminnasta ovat vain tilaajan spekulaatioita mahdollisista tilanteista, näillä perustein Kuntec Oy:n tarjouksen hyväksyminen olisi saattanut muut tarjoajat eriarvoiseen asemaan Kuntec Oy:n nähden. Vaikka tarjousten vertailu suoritetaan kokonaishinnan perusteella, on se kuitenkin sidottu 5 % säännön avulla annettaviin yksikköhintoihin.

Tarjoaja on vastuussa tarjouksestaan ja sen tarjouspyynnön mukaisuudesta. Kuntec Oy on ilmoittanut syyksi yksikköhintojen puuttumiselle, että heillä on ollut käytössään sähkötöiden osalta vain kokonaishintainen tarjous. Kuntec Oy ilmoittaa yrityksen internetsivuilla olevansa infrarakentamisen rautaisia ammattilaisia ja toteuttavansa kaupunki-, pohja-, väylä-, teollisuus-, energiainfra- ja ympäristörakentamisen hankkeita kokonaisvaltaisesti asiakkaan toivomalla tavalla. Yhtenä osa-alueena erikseen mainittuna valaistus, tie- ja katuvalot, jossa erikseen vielä mainittuna mm. tie- ja katuvalaistuksen maarakennus, sähkö- ja kytkentätyöt sekä muut kaupunki-infraan liittyvät sähköistykset ja niiden maarakentaminen. Tilaaja kokee, että Kuntec Oy:llä on ollut riittävä osaaminen ja tiedot käytössään ja näin ollen erillisten yksikköhintojen antaminen olisi ollut mahdollista.

Johtopäätökset

Hankintalain 3 § 1 mom. mukaan julkisissa hankinnoissa on noudatettava mm. tasapuolisuuden ja syrjimättömyyden periaatteita. Erityisesti lain 3 § 2 momentissa todetaan, että hankintayksikön omistamaa yksikköä tulee kohdella samalla tavalla kuin muita ehdokkaita tai tarjoajia.

Hankintalain 74 § mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta.

Hankintayksikkö on todennut Kuntec Oy:n tarjouksen olevan tarjouspyynnön vastainen ja päättänyt hylätä sen tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö on näin toimiessaan varmistanut tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun, kuten hankintalain 3 §:ssä edellytetään.

Liite 1Kuntec Oy:n oikaisuvaatimus 18.5.2017

Oheismateriaali 1Toimialajohtajan päätöspöytäkirja /10-sarja 5.5.2017 § 92, urakoitsijan valinta

Oheismateriaali 2Kuntec Oy:n tarjous ja yksikköhintaluettelo

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hylätä Leikkipaikat 2/2017 Kuntec Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen 18.5.2017; sekä

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKuntec Oy
tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tiedKiinteistöliikelaitos, rakennuttaminen
tiedAla-Nissilä Anne


Liitteet:

Kilajk § 332
Liite 1:Kuntec Oy:n oikaisuvaatimus 18.5.2017