Samppalinnan ravintolan puunkaadot

 

Samppalinnan terminaali Oy (c/o Jalobus Oy) laittoi maisematyölupahakemuksen vireille 19.1.2017. Kiinteistöliikelaitos omistaa kyseisen vuokra-alueen, joten rakennusvalvonta pyysi ja sai Kiinteistöliikelaitokselta kirjallisen valtakirjan maisematyöluvan hakemiselle.

 

Hakemuksen käsittelyä edelsi syksyllä 2016 alueella suoritettu katselmus, jossa käytiin läpi uuden vuokralaisen toiveita tontin puuston suhteen. Katselmuksessa olivat läsnä vuokralaisten lisäksi Turun museokeskuksen ja rakennusvalvonnan edustajat.

 

Hakija perusteli hakemusta rakennusten suojelemisella ja lisävalon saannilla. Puiden kaadolla haluttiin turvata rakennusten säilyvyys ja lisätä ravintolan näkyvyyttä, koska alueelta otetuista vanhoista valokuvista ilmenee, että ravintolan koristeellinen rakennus näkyi aiemmin ympäristöönsä nykyistä paremmin.

 

Osa hakemuksessa kaadettaviksi esitetyistä puista ei ollut vielä kovin vanhoja ja osa niistä kasvoi lähellä rakennuksen rakenteita. Rakennusvalvonnan näkemyksen mukaan vuokra-alueelle ja sen välittömään läheisyyteen jäi edelleen näiden kaatojen jälkeenkin kohtalaisesti muita puita ja alueen yleisilme säilyi edelleen varsin vehreänä. Maisematyöluvan ehdoksi asetettiin vähintään neljän korvaavan lehtipuun istuttaminen 11.5.2020 mennessä. Korvaavista puista tulee laatia istutussuunnitelma, joka hyväksytetään rakennusvalvonnan hortonomilla ennen istutusten suorittamista. Tällainen lupaehto on tavanomainen maisematyölupapäätöksissä. Haetuista kymmenestä puusta puunkaatolupa myönnettiin kahdeksalle puulle. Kaksi puuta sijaitsi puistoalueen puolella, eikä puunkaatolupaa voitu myöntää, koska hakija ei hallinnut rakennuspaikkaa eikä siten voinut hakea lupaa näiden puiden kaatamiselle.

 

Maisematyölupahakemuksen käsittelyssä on noudatettu maankäyttö- ja rakennuslain maisematyöluvan käsittelyä koskevia määräyksiä ja arvioitu, että lupa puiden kaatamiselle voidaan myöntää. Hakemuksesta tehtiin viranhaltijapäätös 21.4.2017, joka annettiin julkipanon jälkeen 26.4.2017. Päätös on saanut lainvoiman 11.5.2017.

 

Rakennusvalvonnan tietokannassa on merkintä aikaisemman vuokralaisen aikana käsitellystä maisematyölupahakemuksesta vuodelta 2013. Tuolloin Kiinteistöliikelaitos haki lupaa kahden puun kaatamiselle. Lupa myönnettiin ravintolan lähellä sijaitsevan puun kaatamiselle mutta teatterin katsomo-alueen keskellä sijaitsevan kookkaan jalavan kaatamiselle ei myönnetty maisematyölupaa.

 

Vuokra-alueen ulkopuolelle, Samppalinnan alarinteeseen, on Kiinteistöliikelaitokselle myönnetty maisematyölupa huonokuntoisen koivun kaatamiselle vuonna 2016. Puunkaatoluvista tai –hakemuksista ei ole muita merkintöjä rakennusvalvonnan tietokannassa.

 

Puunkaatoa koskevia pyyntöjä tehdään rakennusvalvonnalle Turussa vuosittain noin 800 kpl. Näistä noin 100 kpl edellyttää maisematyölupaa (vähäistä suuremmat puunkaadot) ja loput arvioidaan maisemallisesti vähäisiksi. Vähäisen puun kaataminen ei edellytä maisematyölupaa (maankäyttö- ja rakennuslaki 128 §). Kaikki hakemukset käsitellään tapauskohtaisesti ja luvan myöntämisen edellytyksiä arvioidaan ensisijaisesti maiseman muuttumisen kannalta. Maisematyölupaharkinta on oikeusharkintaa eli mikäli laissa edellytetyt luvan myöntämisedellytykset täyttyvät, lupa on myönnettävä.

 

Liitteessä on 1.6.2017 otettu valokuva alueesta.

 

 

1.6.2017, Rakennusvalvonta