Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta28907.06.20171

2956-2017 (641)

Noin 1218 m2 m2 suuruisen alueen vuokraaminen liike- ja ravintolakäyttöön Oy Vulcan Spa Ab:lle osoitteessa Kuningatar Margareetan laituri / Erik Pommerilaisen ranta

Tiivistelmä:

Esitetään, että Oy Vulcan Spa Ab:lle vuokrataan noin 1218 m2:n suuruinen alue 19.250 euron perusvuosivuokralla Telakkarannasta Kuningatar Margareetan laiturista sillä ehdolla, että hankkeen toteuttamista varten on saatu poikkeamislupa tai hankkeen mahdollistava asemakaavanmuutos.

Kilajk § 289

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Essi Korpela 5.6.2017:

Oy Vulcan Spa Ab:n edustaja Renni Haroma on ollut yhteydessä Kiinteistöliikelaitokseen Kuningatar Margareetan laiturialueen vuokraamiseksi spa- ja ravintolatilan rakentamista varten. Alueelle on tarkoitus rakentaa spa- ja ravintolatilat, joka käsittävät yleiset saunatilat, ulkouima-altaan sekä ravintolatilan ulkotarjoilualueineen. Koko hankkeen rakennusoikeuden määräksi on arvioitu 700 k-m2. Alueella sijaitsee suojeltu nosturi ja entinen Oy Wärtsilä Ab:n laivarakennustelakan suojeltu slipi. Oy Vulcan Spa Ab on suunnitellut alueelle tulevaa rakennusta yhdessä vapaa-aikatoimialan museopalveluiden, ympäristötoimialan ja Kiinteistöliikelaitoksen kanssa. Alustavien havainnekuvien ja konseptin idealuonnoksen mukaiset suunnitelmat tulevat tarkentumaan hankkeen edetessä.

Vuokrattava alue on 16.6.2008 vahvistetun asemakaavan (41/2005) mukaan merkitty suojeltavaksi rakenteeksi tai alueen osaksi (sr) ja katualueen osaksi, jolle saa sijoittaa satamatoimintojen vaatimia rakennuksia, rakennelmia ja laitteita sekä pysäköintialueita liikennesuunnitelmassa erikseen osoitetulle alueelle (lv). Vuokra-alueen reunassa sijaitsee alue, joka on määritetty ohjeelliseksi nosturin sijoituspaikaksi.

Turun Museokeskus on 3.5.2017 antanut puoltavan ennakkolausunnon hankkeesta. Lausunnon mukaan Turun museokeskus katsoo, että luonnossuunnitelma ”Slipi” on arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen ja hyödyntää hienolla tavalla teollisen fragmentin tarjoamia mahdollisuuksia. Laivanrakennusalustan luiska on käännetty viistoksi näköalatasanteeksi ja rakennus painettu alas laiturin katveeseen siten, että se avautuu jokisuulle ja vastarannalle jalustan tukemana leijuvana kattona, joka visuaalisesti peilaa luiskan toisessa päässä aikoinaan ollutta huoltorakennusta. Sauna ja siihen liittyvä ravintola jäävät osin myös nosturin katveeseen. Hanke on mielenkiintoinen ja tuo Aurajokivarren tarjontaan uudenlaisen vapaa-ajan viettoa palvelevan elementin. Turun Museokeskus on lausunnossaan esittänyt hankkeelle reunaehtoja, joita on jo otettu huomioon hankkeen suunnittelussa. Lausunto kokonaisuudessaan on oheismateriaalina 1.

Jotta hankkeen edistäminen on mahdollista, tulee Oy Vulcan Spa Ab:lle tehdä päätös alueen vuokraamisesta ja sen ehdoista. Päätös voidaan tehdä ehdollisena siten, että maanvuokrasopimus allekirjoitetaan vasta, kun hankkeen mahdollistava poikkeamispäätös tai asemakaavanmuutos on saanut lainvoiman. Oy Vulcan Spa Ab on sitoutunut hakemuksessaan hakemaan poikkeamislupaa tai asemakaavanmuutosta hankkeen mahdollistamista varten.

Kiinteistöliikelaitos on teettänyt arviolausunnon kohteen vuokraamisesta olettamuksella, että sinne voitaisiin rakentaa sauna-/ravintolarakennus. DTZ Finland Oy:n 24.3.2017 laatiman arviolausunnon perusteella vuokra-alueen pääoma-arvona voidaan pitää 385.000 euroa, jolloin perusvuosivuokraksi muodostuu 5 % pääoma-arvosta eli 19.250 euroa. Arviolausunto on nähtävänä kokouksessa.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että Turun kaupunki vuokraa Oy Vulcan Spa Ab:lle liitekartalla M 161/1.6.2017 osoitetun yhteensä noin 1218 m2:n suuruisen alueen, joka on osa Turun kaupungin V kaupunginosan yleistä aluetta 5K (853-5-9901-0), osa Turun kaupungin V kaupunginosan korttelin 4 tontin 52 määräalaa M504 (853-5-4-52-M504) sekä osa Turun kaupungin V kaupunginosan yleistä aluetta 5W (853-5-9909-0), 19.250 euron vuosivuokralla liike- ja ravintolakäyttöön 31.12.2051 asti saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta, sillä ehdolla että hankkeen toteuttamiseksi  saadaan poikkeamislupa tai asemakaavanmuutos. Ulkotarjoilualueen vuokraamisesta päätetään myöhemmin erikseen kun asiakaspaikkamäärä ja tarkempi sijainti ovat selvinneet suunnittelun edistyttyä.

Liite 1Maanvuokrasopimusluonnos

Oheismateriaali 1Turun Museokeskuksen ennakkolausunto

Oheismateriaali 2Alustavia havainnekuvia

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- että Turun kaupunki vuokraa Oy Vulcan Spa Ab:lle liitteessä 1 määritellyn alueen 19.250 euron vuosivuokralla liike- ja ravintolakäyttöön maanvuokrasopimusluonnoksen mukaisin ehdoin. Vuokraus jatkuu 31.12.2051 asti, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta;

- valtuuttaa Oy Vulcan Spa Ab:n kustannuksellaan ja vastuullaan hakemaan poikkeamislupaa tai asemakaavanmuutosta em. kiinteistöille liitekartan M 161/1.6.2017 mukaiselle alueelle spa- ja ravintolarakennuksen rakentamista varten;

- että mikäli hankkeelle ei saada poikkeuslupaa taikka asemakaavanmuutosta, tämä päätös raukeaa;

- että kiinteistötoimialan toimialajohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja lisäyksiä; sekä

- että ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista vuokramiehen tulee hakea ja saada hankkeen toteuttamista varten poikkeamislupa tai asemakaavanmuutos sekä esitettävä Kiinteistöliikelaitokselle vuokrasopimuksen edellyttämä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 30.10.2013 § 526 päätöksen mukainen hyväksyttävä vakuus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoOy Vulcan Spa Ab
tiedVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tiedYmpäristötoimiala


Liitteet:

Kilajk § 289
Liite 1:Maanvuokrasopimusluonnos