Vuokrasopimus

 

Vuokranantaja:

Turun kaupunki

Y-tunnus 0204819-8

 

Vuokramies:

 

(vuokramies)

 

Vuokrasopimuksen kohde:

 

Turun kaupungin III kaupunginosan Aurajoen vesialueesta Kiinteistölaitoksen kartalla M 430/25.10.2006 osoitettu vuokra-alue.

 

Vuokrasopimuksen perusteet:

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös

 

Vuokrasopimuksen ehdot:   

 

1. Vuokra-aika

 

Vuokra-aika alkaa tammikuun 1. päivänä 2017 ja päättyy irtisanomista vaatimatta joulukuun 31. päivänä 2026.

 

2. Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokramiehelle vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/66) 5 luvussa mainitulla perusteella ravintolalaivan sijoituspaikkana.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että kaikki tarvittavat ilmoitukset tehdään viranomaisille.

 

Vuokra-alueella harjoitettavassa elinkeinotoiminnassa on noudatettava kulloinkin voimassa olevien lakien, asetusten ja kunnallisten säännösten ohella myyntipaikkoja valvovien viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Näitä ohjeita ja määräyksiä voidaan vuokra-ajan kestäessä muuttaa, eikä kaupunki ole tällöin velvollinen maksamaan vuokramiehelle mitään korvausta.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomais-

lupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokran-

antaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

3. Vuokra

 

Perusvuokra on xxxx euroa. Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

 

Perusvuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksilukuun 1913 (perusindeksi, viiteajankohta 1951:10=100) ja vuokra tarkistetaan vuosittain 1.1.2018 alkaen ja sen jälkeen kalenterivuosittain tammikuun 1. päivästä alkaen.

 

Tarkistettu vuosivuokra saadaan kertomalla edellä mainittu perusvuokra tarkistusajankohtaa edeltäneen marraskuun indeksiluvulla ja jakamalla se edellä mainitulla perusindeksillä.

 

Vuokraa tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön asettamat rajoitukset.

 

4. Vuokran maksaminen

 

Vuokra on maksettava kunkin kalenterikuukauden 4. päivään mennessä Kiinteistöliikelaitoksen tilille.

 

Ellei vuokraerää eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseen kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

Vuokramaksu voidaan keskeyttää siksi ajaksi, kun ravintolalaiva on esim. korjauksen johdosta poissa vuokra-alueelta.

 

5. Vakuudet

 

Vuokramaksun suorittamisen ja muiden vuokraehtojen täyttämisen vakuudeksi vuokramies on velvollinen antamaan kaupungin hyväksymän vakuuden, joka on vaadittaessa uudistettava.

 

6. Rakennuspiirustusten hyväksyminen

 

Rakennuspiirustukset ja mahdolliset muutospiirustukset on ennen rakennuslupaviranomaisen käsittelyä alistettava Turun Kiinteistöliikelaitoksen hyväksyttäväksi.

 

7. Aluksen kiinnittäminen rantalaituriin

 

Ravintolalaivan rakenteet ja kiinnitys tulee toteuttaa Turun Kiinteistöliikelaitoksen myötävaikutuksella ja siten, että ravintolalaivan kiinnitys pysyy myös jäiden puristuksessa ja ettei vahinkoa rantalaiturille ja sen perustuksille aiheudu. Kiinnityksen tai aluksen rantalaiturille tai sen perustuksille mahdollisesti aiheuttamien vaurioiden korjaamisesta vastaa vuokramies kustannuksellaan.

 

8. Aluksen liittäminen vesijohto-, viemäri- ja sähköverkostoon

 

Vuokra-alueelle sijoitettava ravintolalaiva on ennen ravintolatoiminnan aloittamista liitettävä yleiseen vesijohto- viemäri- ja sähköverkostoon ao. laitosten antamien ohjeiden mukaisesti.

 

9. Rungon kunnon tarkastaminen

 

Vuokramiehen on huolehdittava ravintolalaivan kunnosta.

 

Vuokramies on velvollinen hankkimaan ennen uuden ravintolalaivan sijoittamista vuokra-alueelle ja ravintolatoiminnan aloittamista Merenkulkulaitokselta rungonkatsastustodistuksen ravintolalaivan rungon kunnosta.

 

Olemassa olevista ravintolalaivoista vuokramiehen on hankittava asiantuntijan antama lausunto rungon kunnosta ja uusi lausunto viiden vuoden kuluessa rungon kunnon katsastuksesta tai edellisestä asiantuntijan antamasta lausunnosta.

 

Vuokramies on velvollinen toimittamaan em. rungonkatsastustodistuksen ja lausunnon rakennusvalvontatoimistolle ja jäljennöksen siitä Turun Kiinteistöliikelaitokselle.

 

10. Äänentoistolaitteiden käyttö ja meluntorjunta

 

Äänentoistolaitteiden käyttö ravintolalaivalla siten, että ääni häiritsevästi välitetään vuokra-alueen ulkopuolelle kuultavaksi, on kielletty. Mikäli yöaikana klo 22.00 - 07.00 käytetään äänentoistolaitteita, tulee ne säätää siten, että ääni rajoittuu pelkästään ravintolalaivan kannelle ja sisätiloihin.

 

Muilta osin äänentoistolaitteiden käytöstä ja meluntorjunnasta on säädetty ympäristönsuojelulaissa (86/2000) ja kaupungin ympäristönsuojelumääräyksien 5 luvussa. Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena, jolle on tehtävä mm. meluntorjuntailmoituksia, toimii kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta.

 

11. Myynti-, tiedotus- ja mainoslaitteet ja muut laitteet ja markiisit sekä rakennelmat vuokra-alueella ja sen ulkopuolella

 

Myynti-, tiedotus-, mainos- ym. laitteiden ja markiisien sekä rakennelmien asettamisesta vuokra-alueelle tai sen ulkopuolelle ja asettamisesta vaadittavasta luvasta on säädetty maankäyttö- ja rakennusasetuksen (895/99) 62 §:ssä ja rakennusjärjestyksessä.

 

Mikäli em. laitteita ja rakennelmia asetetaan vuokra-alueen ulkopuolelle Aurajoen vesialueelle, rantalaiturille tai kevyen liikenteen väylälle, on vuokramiehen hankittava tätä varten myös Turun Kiinteistöliikelaitoksen suostumus.

 

12. Kevyen liikenteen väylät vuokra-alueen kohdalla

 

Vuokramiehen tulee huolehtia siitä, ettei ravintolatoiminnasta aiheudu haittaa vuokra-alueen kohdalla Itäisen Rantakadun jalankulku-, polkupyörä- eikä pyörätuoliliikenteelle.

 

13. Kadun kunnossa- ja puhtaanapito

 

Vuokramies on kiinteistön haltijana velvollinen huolehtimaan vuokra-alueen kohdalla olevan kadun ja rantalaiturin kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin on säädetty kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetussa laissa (669/1978).

 

14. Vuokra-alueen jätehuolto

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan vuokra-alueen siisteydestä ja jätehuollosta jätelain (1072/1993) ja kaupungin jätehuoltomääräysten mukaisesti sekä käyttämään polttokelpoisen jätteen osalta Turun Kiinteistöliikelaitoksen osoittamaa jokirannan syväkeräyssäiliötä, minkä tyhjentämisestä huolehtii kaupunki.

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta sijoittaa ravintolatoiminnassa tarvittavia jäteastioita tai -säiliöitä ravintolalaivan ulkopuolelle vuokra-alueelle tai sen ulkopuolelle (Turun kaupunginvaltuuston päätös 19.4.2004 § 87).

 

Vuokramies on velvollinen sopimaan erikseen syväkeräyssäiliöstä, sen käyttöön liittyvistä ohjeista ja käytöstä perittävästä maksusta Turun Kiinteistöliikelaitoksen kanssa.

 

15. Pelastussuunnitelman laatiminen ja muu pelastustoimi vuokra-alueella

 

Vuokramiehen on huolehdittava siitä, että ravintolalaivaan laaditaan pelastuslain (468/2003) 9 §:n 3 momentissa ja valtioneuvoston pelastustoimesta antaman asetuksen (787/2003) 9 §:n 1 momentissa tarkoitettu pelastussuunnitelma.

 

Vuokramiehen on muutenkin noudatettava, mitä pelastustoimesta on säädetty em. laissa ja asetuksessa kuuluviksi rakennuksen omistajan ja haltijan velvollisuuksiin.

 

16. Uuden ravintolalaivan sijoittaminen vuokra-alueelle

 

Mikäli vuokramies haluaa sijoittaa vuokra-alueelle uuden ravintolalaivan vanhan tilalle, on siihen hankittava kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan suostumus.

 

17. Toimenpiteet kunnallisteknisten töiden johdosta

 

Vuokramies on velvollinen alistumaan niihin toimenpiteisiin, jotka vuokra-aikana mahdollisesti käyvät tarpeellisiksi liikenne-, katu-, johto-, puhtaanapito- tms. töiden tai järjestelyiden takia ja tarvittaessa omalla kustannuksella siirtämään ravintolalaivan toiselle vuokra-alueelle ja liittämään ravintolalaiva viemäri-, vesijohto- ja sähköverkostoon ao. laitosten ohjeiden mukaisesti.

 

18. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta siirtää vuokraoikeutta toiselle ilman Turun Kiinteistöliikelaitoksen suostumusta.

 

19. Alivuokraus

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta vuokrata tai muuten luovuttaa vuokra-aluetta, ravintolalaivaa tai niiden osaa toisen hallintaan ilman Turun Kiinteistöliikelaitoksen suostumusta.

 

20. Ravintolalaivan vakuuttaminen

 

Vuokramies on velvollinen ottamaan toiminnassaan tarvittavat vakuutukset myös ravintolalaivan mahdollisen haverin ja siitä aiheutuvien nostokustannusten varalta.

 

21. Vuokrasopimuksen irtisanominen

 

Jos vuokramies laiminlyö kaupungille maksettavien verojen tai maksujen

suorittamisen taikka jos vuokramies rikkoo tämän vuokrasopimuksen ehtoja, on kaupungilla oikeus irtisanoa vuokrasopimus yhden (1) kuukauden irtisanomisajalla, eikä vuokramiehellä ole tällöin oikeutta saada takaisin jo maksettua vuokraa.

 

Muuten tämän vuokrasopimuksen irtisanomisesta on voimassa, mitä maanvuokralaissa on säädetty.

 

22. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta johtuvat erimielisyydet ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa

 

TURUN KAUPUNKI

 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut