Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta21810.05.201719

3491-2017 (630)

Satakunnantien nopeusrajoituksen alentaminen välillä Varkkavuorenkatu - Raision raja

Tiivistelmä:

Satakunnantiellä on 50 km/h nopeusrajoitus Aninkaisten sillalta Varkkavuorenkadulle ja kokonaisuudessaan Raision puoleisella katuosuudella. Välissä on osuus Varkkavuorenkadulta Raision rajalle, jossa rajoitus on 60 km/h liikenneympäristön kuitenkaan merkittävästi muuttumatta.

Kilajk § 218

Ympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola 21.4.2017:

Nopeusrajoitusten asettelun tavoitteena ovat turvallisuus, ajonopeuksien sopeutuvuus ympäristöönsä ja sen mukanaan tuoma viihtyvyyden ylläpitäminen katuympäristössä. Kiistatta merkittävimpänä arviointiperusteena tavoitenopeustason asettelussa pidetään autoliikenteen kanssa samassa tasossa tapahtuvaa poikittaista jalankulkua ja pyöräilyä. Yli 50 km/h nopeusrajoitusalueella kaduilla ja maanteillä ei tule olla valo-ohjaamattomia suojateitä. Raisiosta Raisiontietä kohti Turkua ajettaessa nopeusrajoitus nousee siirryttäessä Turun puolelle 50 km/h:sta 60 km/h:iin liikenneympäristön kuitenkaan merkittävästi muuttumatta (oheismateriaali 1). Tällä osuudella on nykyisin 10 suojatietä, joista kuusi on valo-ohjaamattomia, arkivuorokauden liikennemäärän ollessa 18 000 ajoneuvoa. Vilkkaimmat ylityskeskittymät ovat valo-ohjatuissa liittymissä, mutta muidenkin suojateiden käyttö on huomattavaa johtuen mm. tiheästä joukkoliikennepalvelusta. Kyseisellä osuudella nopeusrajoitus esitetään laskettavaksi samalle tasolle kuin Raisiossa Raisiontiellä ja edempänä Turun keskustaa lähestyttävällä osuudella Satakunnantiellä. Nopeusrajoituksen yhtenäistämistä kokonaisuudessaan Satakunnantie-Raisiontie -jaksolla puoltaa myös se, että mopoilu on siirretty koko matkalta käyttämään ajorataa.

Käytännössä nopeusrajoituksen alentaminen 50km/h:iin tarkoittaa nykyisten 60 km/h -merkkien poistamista Satakunnantieltä, jolloin voimaan astuu taajama-alueen nopeusrajoitus. Raisio on käyttänyt Satakunnantien jatkeellaan korostetusti katukohtaista merkintää, mikä on Raision edustajan kanssa sovittu muutettavaksi yhteneväiseksi Turun merkintöjen kanssa. Liikennemerkkimuutokset on esitetty liitteissä 1-7.

Lausunnossaan Seudullinen joukkoliikenne FÖLI hyväksyy muutoksen, mutta korostaa tarvetta jatkossa kehittää joukkoliikenteen edellytyksiä ko. katuosuudella (oheismateriaali 2).

Liite 1Satakunnantie, Varkkavuorenkadun liittymä

Liite 2Satakunnantie, Raikonkujan liittymä

Liite 3Satakunnantie, Nuijamaantien liittymä

Liite 4Satakunnantie, Markulantien liittymä

Liite 5Satakunnantie, Takojankadun liittymä

Liite 6Satakunnantie, Pläkkikaupunginkadun ja Lukkosepänkadun liittymät

Liite 7Satakunnantie, Raision raja

Oheismateriaali 1Satakunnantie – Raisiontie nopeusrajoituksen nykytila ja muutosesitys

Oheismateriaali 2Fölin lausunto

Toimialajohtaja Jouko Turto

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Satakunnantien nopeusrajoitusten laskemisen välillä Varkkavuorenkatu – Raision raja liitteinä 1-7 olevien suunnitelmaotteiden ja suunnitelmien mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 218
Liite 1:Satakunnantie, Varkkavuorenkadun liittymä
Liite 2:Satakunnantie, Raikonkujan liittymä
Liite 3:Satakunnantie, Nuijamaantien liittymä
Liite 4:Satakunnantie, Markulantien liittymä
Liite 5:Satakunnantie, Takojankadun liittymä
Liite 6:Satakunnantie, Pläkkikaupunginkadun ja Lukkosepänkadun liittymät
Liite 7:Satakunnantie, Raision raja