Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta15112.04.20173

9130-2015 (641)

Kaupungin suostumus hallinnanjakosopimuksen kirjaamiseen kiinteistölle (Toijainen) 853-153-52-1 sekä vuokrasopimuksen muuttaminen, os. Wahalankatu 2

Tiivistelmä:

Muutetaan tontin 853-153-52-1 maanvuokrasopimuksen rakentamisvelvollisuutta koskeva kohta sekä annetaan suostumus hallinnanjakosopimuksen kirjaamiselle.

Kilajk § 151

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 6.4.2017: 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 30.9.2015 § 488 päättänyt vuokrata AR-tontin 853-153-52-1 Perttu Hakalalle perustettavan yhtiön lukuun 1.3.2016 alkaen jatkuen 31.12.2065 saakka 9.895,20 euron perusvuosivuokralla.

Hyvään ja kaikkia osapuolia tyydyttävään suunnitteluratkaisuun pääseminen kesti oletettua kauemmin ja samalla tontille toteutettavaa kerrosalaa piti pienentää. Tästä syystä vuokrasopimusta muutettiin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksellä 1.6.2016 § 260 siten, että tontti 853-153-52-1 vuokrataan Perttu Hakalalle perustettavan yhtiön nimiin 9.895,20 euron perusvuosivuokralla. Koska kerrosalaa toteutetaan tontille asemakaavan mukaista rakennusoikeutta vähemmän, perusvuokrana peritään 6.324 euroa vuodessa, kunnes tontille toteutettu asuinrakennusoikeus ylittää 850 k-m2. Samalla päätettiin, että maanvuokrasopimus alkaa 1.8., ja että sopimus on allekirjoitettava 31.8.2016 mennessä. Vuokrasopimus on allekirjoitettu 1.7.2016 ja vuokraoikeutta hallinnoimaan on perustettu yhtiö Uudisrakennusturku Oy. Indeksitarkistettu vuosivuokra vuonna 2017 on 9.993,84 euroa ja siitä peritään 6387,04 euroa vuodessa.

Perttu Hakala on toimittanut 13.3.2017 päivätyn anomuksen, jossa anotaan oikeutta saada kirjata hallinnanjakosopimus, muuttaa maanvuokramieheksi Perttu Hakala tai nimeämänsä hallinta-alueen haltija sekä oikeutta luovuttaa osuuksia maanvuokraoikeudesta vaiheittain tuleville hallinta-alueiden haltijoille ennen rakentamisvelvollisuuden täyttämistä.

Tontille on rakennuslautakunnan päätöksellä 9.3.2017 § 123 myönnetty rakennuslupa neljän paritalon toteuttamiseksi, yhteensä 844 k-m2. Jokaiselle kahdeksasta asunnosta osoitettaisiin hallinnanjakosopimuksella oma hallinta-alue. Maanvuokrasopimuksen allekirjoitusvaiheessa ei ole ollut tarkkaa tietoa tontin rakentamisen toteutusmuodosta.

Perttu Hakalan kanssa on käyty neuvotteluja anomukseen liittyen. Anomuksessa esitetty toimintatapa ei sovellu kaupungin vuokratontin toteuttamiseen, sillä kaupunki haluaa asettaa tontille rakentamisvelvollisuuden ja mikäli rakentamisvelvollisuutta ei täytettäisi, olisi asunnon jo ostaneiden oikeudet vaarassa. He olisivat maanvuokrasopimuksen mukaisesti yhtäläisesti vastuullisia rakentamisvelvollisuuden täyttämisestä sekä siitä mahdollisesti seuraavasta kaksinkertaisesta maanvuokrasta ja maanvuokralain 54 §:n mukaisesti kaupungilla on myös oikeus purkaa maanvuokrasopimus rakentamisvelvollisuuden täyttämättä jättämisen vuoksi. Muu sopimusehto tämän osalta on mitätön.

Uudisrakennusturku Oy:lla käynnistyy rakennustyöt tontilla huhtikuun aikana ja talotehtaalta tilatut elementit saapuvat noin kahden viikon kuluttua. Talotehtaan tuotantokapasiteetin vuoksi elementtejä saadaan nyt siten, että puolet rakennuksista valmistuvat tämän vuoden kuluessa ja seuraavien rakennusten elementtien valmistaminen tehtaalla on mahdollista aloittaa syksyllä 2017, joten viimeisten rakennusten arvioitu valmistumisaika on 2018. Maanvuokrasopimuksen mukaisesti tontin kerrosalasta on rakennettava 60 % ennen kuin vuokraoikeutta voi siirtää edelleen. Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan rakentamisvelvollisuus voidaan muuttaa siten, että se vastaa noin 50 % (415 k-m2) tontille rakennusluvan mukaisesti toteutettavasta kerrosalasta. Näin Uudisrakennusturku Oy voi siirtää ensimmäisenä valmistuvien neljän asunnon hallintaosuudet eteenpäin, kun rakentamisvelvollisuus on täytetty. Suostumusta hallinta-osuuksien siirtämiseen ennen rakentamisvelvollisuuden täyttämistä ei kuitenkaan anneta. 

Maanvuokrasopimuksen ehtojen mukaan kielletään vuokra-alueella mahdollisesti olevien rakennusten omistusoikeuden luovuttaminen vuokraoikeudesta erillään, mikä sisältää myös kiellon kirjata maakaaren 14 luvun 3 §:n tarkoittama hallinnanjakosopimus.

Edellä lausutun johdosta järjestely edellyttää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan suostumusta. Kiinteistöliikelaitos katsoo, että anomukseen voidaan suostua edellytyksellä, että Turun kaupungille vahvistetaan kaikkiin hallinnanjakosopimuksella määriteltyihin osuuksiin kiinnitykset parhaalle etusijalle, ja että osapuolet vastaavat vuokranantajalle eli Turun kaupungille yhteisvastuullisesti kaikista maanvuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista, mukaan lukien vuokranmaksusta. Tämä velvollisuus on todettu liitteenä olevassa hallinnanjakosopimuksessa.

Liite 1Hallinnanjakosopimus

Liite 2Maanvuokrasopimusluonnos

Toimialajohtaja Jouko Turto: 

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

- Turun kaupungin ja Uudisrakennusturku Oy:n välillä tehtyä tonttia 853-153-52-1 käsittävää 1.7.2016 allekirjoitettua maanvuokrasopimusta muutetaan siten, että vuokrasopimuksen mukaista rakentamisvelvollisuutta muutetaan liitteenä 2 olevan maanvuokrasopimuksen mukaiseksi;

- Turun kaupunki antaa suostumuksensa siihen, että kiinteistön 853-153-52-1 maanvuokraoikeuteen kohdistuva liitteen 1 mukainen hallinnanjakosopimus saadaan kirjata parhaalle etusijalle;

- liitteenä oleva tontin 853-153-52-1 vuokraoikeutta koskeva hallinnanjakosopimus voidaan kirjata parhaalle etusijalle sillä edellytyksellä, että Turun kaupungille vahvistetaan kaikkiin hallinnanjakosopimuksella määriteltyihin osuuksiin parhaalle etusijalle kiinnitykset, jotka ovat suuruudeltaan 2.600 euroa, ja että vuokramies antaa kiinnitysten vahvistamisesta annettavia panttikirjoja koskevan panttaussitoumuksen kaupungin maanvuokrasopimusehtojen mukaisesti; sekä

- pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoUudisrakennusturku Oy


Liitteet:

Kilajk § 151
Liite 1:Hallinnanjakosopimus
Liite 2:Maanvuokrasopimusluonnos