Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta10708.03.20176

12445-2015 (613, 627)

Lausunto: asemakaavanmuutosehdotus "Vaunukatu" 30/2015 Pohjolan (071) kaupunginosaan (os. Vaunukatu 1-11)

Tiivistelmä:

Pohjolan kaupunginosaan Konepajan alueelle laaditaan asemakaavanmuutos, jossa Vaunukadun eteläpuolelle osoitetaan autopaikkojen korttelialue ja nimetään Logomon edustalla oleva alue Tom of Finland -aukioksi.

Kilajk § 107

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytön suunnittelija Juha Lipponen 27.2.2017:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa Pohjolan kaupunginosan asemakaavanmutosehdotuksesta ”Vaunukatu” (30/2015)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on osoittaa Logomon ja junarata-alueen väliin katuaukio- ja pysäköintialue ja nimetä alue Tom of Finland -aukioksi. Lisäksi asemakaavanmuutoksella muutettaisiin Vaunukadun pohjoisreuna suoraksi siten, että tonteista Pohjola-29-9,10,11,12 ja 4 liitettäisiin osa Vaunukadun katualueeseen.

Kiinteistöliikelaitos ei puolla Vaunukadun katualueen reunan tarkistamista suoraksi seuraavin perustein:

  1. Kiinteistöliikelaitos on perustanut asemakaavaehdotuksessa katualueeksi osoitettaville tontinosille jalankulkurasitteen, joka turvaa kevyenliikenteen kulkuoikeudet.
  2. ”VR:n konepaja alueen” asemakaavan 44/2004 yhteydessä allekirjoitetun maankäyttösopimuksen mukaisesti maanomistaja vastaa kustannuksellaan parvekkeiden alle toteutettavien kulkuyhteyksien kunnossa ja puhtaanapidosta.
  3. Mikäli katualueen rajaus muutetaan, tulee kaupungin hankkia tonttien osat (parvekkeiden alaiset alueet) omistukseensa asunto-osakeyhtiöiltä.
  4. Kadun rajauksen muutoksen johdosta tulee tonttien Pohjola-29-9,10,11 ja 12 lohkomistoimitukset tehdä uudelleen.
  5. Vaunukatuun liitettävät tontinosat tulee vapauttaa kiinnityksistä.
  6. Hiljattain perustetut jalankulkurasitteet tulee poistaa Vaunukadun lohkomistoimituksen yhteydessä.
  7. Asunto-osakeyhtiöiden tulee tehdä kaupungin kanssa sijoituslupasopimus parvekkeiden ulottumisesta Vaunukadun alueelle.
  8. Vastaavia parvekkeiden ja ulokkeiden alla kulkevia jalankulkuyhteyksiä on useita esim. kansaneläkelaitoksen tontilla, Puolalankatu 5 kiinteistössä, ns. Centrumin kiinteistössä, Wiklundin korttelissa, Forumkorttelissa ja Linnankatu 35. Kyseisissä kiinteistöissä ei ole ollut ongelmia hoito- ja vastuuasioissa.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että Vaunukadun pohjoisreunaa ei edellä esitetyin perustein muuteta. Muilta osin Kiinteistöliikelaitokselle ei ole huomauttamista asemakaavanmuutosehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Asemakaavanmuutoksen selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle ”Vaunukatu” 30/2015 asemakaavanmuutosehdotuksesta edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö