Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta10608.03.20175

13229-2016 (011, 015)

Lausunto Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta 2016 - 2017

Tiivistelmä: -

Kilajk § 106

Infrapalvelut, infrapalvelujen johtaja Tapio Siirto ja Tilapalvelut, tilapalveluiden johtaja Jaakko Laaksonen 21.2.2017:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta on pyydetty lausunto 16.12.2016 päivätyllä lausuntopyynnöllä Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta 2016 - 2017.

Ko. suunnitelma on laadittu kaupunginjohtajan nimeämän työryhmän toimesta.

Monissa eri laeissa esteettömyys on mainittuna tavoitteena. Tämä ilmenee mm. ilmauksina ”edistää yhdenvertaisuutta”, ”kohtuulliset mukautukset”, ”pyrkiä ehkäisemään epäkohtia”, ”tavoitteena on edistää” jne. Tämä on hyvä lähtökohta eli pyritään käytössä olevien resurssien puitteissa edistämään esteettömyyttä silloin kun se on taloudellisesti ja toiminnallisesti kohtuudella mahdollista.

Suunnitelmassa tuodaan esiin esteettömyysosaamisen ja -tietoisuuden tarpeellisuutta. Tiedon lisääminen kaikille toimialoille puolueettomien moniala-asiantuntijoiden avulla on suositeltavaa. Tiedon tulee olla koko maassa yhteneväisesti hyväksyttyjen toimintatapojen mukaista ja sovellettavissa paikalliseen ympäristöön.

Suunnitelmassa esitetään tavoitteeksi investointien priorisointia esteettömyyden perusteella. Kiinteistöliikelaitoksen investointien priorisointia ohjaa tilojen ja infran turvallisuus sekä toimialojen tarpeet sekä energiatehokkuustavoitteet ja hiilineutraaliustavoitteet, joihin kaupunki on sitoutunut.

Turun kaupunki on historiallinen kaupunki, jossa suunnittelua ja rakentamista ovat ohjanneet erilaiset ohjeet ja näkökannat eri aikoina. Esteettömyyssuunnitelmassa mainitut perus- ja erikoistason määritykset eivät sovellu sellaisenaan Turun kaupungin käyttöön. Valtakunnallisen SuRaKu- ohjeistuksen perus- ja erikoistason kohteiden määritystä ei voida siirtää suoraan Turkuun vaan kaupungin tulee määritellä niiden pohjalta omat kohteensa.

Esteettömyyden edistäminen vaatii aikaa, sillä ongelmakohtia ja –alueita pystytään muuttamaan ja korjaamaan vain investointirahoituksen puitteissa. On tärkeää pyrkiä yhtenäiseen näkökulmaan esteettömyydestä koko ketjun (kaavoitus-suunnittelu-rakentaminen-ylläpito) osalta. Myös tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuuden seuranta on oleellinen osa käytäntöjen kehittämistä ja niistä oppimista.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusJohtokuntaa päättää antaa oheisen lausunnon Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta 2016 – 2017 esteettömyystyöryhmälle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausEsteettömyystyöryhmä