Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kiinteistöliikelaitos 
Loppupvm 31.12.2017, Toimialajohtaja/sarja 103322.02.2017 

2206-2017 (644, 640)

Vastaus ympäristöministeriön RAKLIn asunto-osuuskuntaselvityksen ohjausryhmälle osoitettuun lausuntopyyntöön

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, Petri Liski 22.2.2017:

 

Turun kaupunki osallistui ohjausryhmään RAKLIn toimeksiannosta laaditun, Pellervon taloustutkimus PTT:n tekemän, marraskuussa 2016 valmistuneen asunto-osuuskuntamallin soveltuvuutta sosiaalisen asuntotuotannon edistämiseen selvittäneeseen työhön. Ympäristöministeriö on kutsunut ARA:n ylijohtajan Hannu Rossilahden selvityshenkilöksi, jonka tehtävänä on laatia selvitys asukkaiden sosiaalisen asumisen osuuskuntamallista.

 

Suomessa käytössä olevat asunto-osakeyhtiöt ja asumisoikeusmalli korvaavat hyvin pitkälle asunto-osuuskuntamallia ja niillä vastataan haasteisiin joihin on monissa maissa kehitetty/kehittynyt vastaukseksi asunto-osuuskuntamalli. Merkittävimmät erot Suomen malleihin liittyvät päätöksentekoon, jossa jokaisella osakkaalla on yksi ääni ja asumisoikeuden hinta on rajoitettu sekä asumisen yhteisöllisyyteen ja asukkaiden osallistumismahdollisuuksiin. Lisäksi asunto-osuuskunnilla on yleensä vahvat paikalliset, alueelliset ja kansalliset organisaatiot, joita asunto-osakeyhtiöillä ei ole. Asunto-osuuskunta malli ei tarjoa mitään uutta ratkaisua kohtuuhintaisen asuntotuotannon yleisiin ongelmiin liittyen maan hintaan, kaavoituksen kestoon, normeihin, säännöstöihin ja pääoman hintaan.

 

On vaikea nähdä asunto-osuuskuntamallia ainakaan määrällisenä ratkaisuna sosiaalisessa asuntotuotannossa. Osuuskunta arvoperusteisena ja asukaslähtöisenä yhteisönä voi olla onnistunut ratkaisu yksittäisille asukkaille tai asuntokohteille, mutta silloinkin olisi riskinkantomielessä hyvä että taustaorganisaatio olisi esim. joku nykyisistä suurista osuustoiminnallisista organisaatiosta, joilla on jo toimivaa rakennetta ja osaamista.

 

Missään tapauksessa ei saa syntyä tilannetta, jossa uuden tuotantomuodon varjolla luovutaan nykyisten tukijärjestelmien päivittämisestä vastaamaan paremmin tarpeita ja uusien kohtuuhintaisten tuettujen asuntojen tuottajien aktiivisesta etsimisestä ja tuomisesta markkinoille.

 

Toimialajohtaja Jouko Turto:

 

Päätös          Päätin antaa ylläolevan lausunnon RAKLIn asunto-osuuskuntaselvityksen ohjausryhmälle osoitettuun lausuntopyyntöön.

 

 

 

Jouko Turto

toimialajohtaja

Jakelu

aoAsumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta